2014. június 26., csütörtök

Juhtúrós lepény kapros tejföllel


Cseppet sem diétás darab, de komoly függőséget tud okozni, én szóltam....
Pár hete kaptam a kérdést, tudnék-e olyan juhtúrós lepényt sütni, amilyet a vásárokban lehet kapni. Őszintén szólva soha nem láttam még vásárban ilyen lepényt, de máshol sem, így sem az ízét, sem a kinézetét nem tudtam leutánozni, a saját fantáziámra kellett hagyatkoznom. Csupán annyi derült ki róla, hogy könnyű, puha, lágy a tésztája, van benne juhtúró és kevés zsiradékban sütik ki.
Ennek ellenére azonnal elhatároztam, hogy megsütöm, annyira jól hangzott. Állandóan lestem a piacon a házi juhtúrót árusító hölgyet, de sajnos hetek óta nem jött, így végül boltban vettem hozzá brindzát.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dl aludttej
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő

Tálba szitáljuk a lisztet és elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk a juhtúrót, ráöntjük az olajat, az aludttejet és a vizet, amiben előzőleg elkevertük az élesztőt.
Aludttej helyett használhatunk joghurtot vagy kefirt, de csak simán vízzel is bedagaszthatjuk a tésztát. 
Könnyű, lágy tésztát dagasztunk. Amikor elválik a tál oldalától és nem ragad már a kezünkhöz cipót formázunk belőle és a tálat letakarjuk.
A dagasztás természetesen kenyérsütőgép dagasztás programján vagy dagasztógépben is elvégezhető.
A bedagasztott tésztát kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meglisztezzük a deszkát, a tésztát óvatosan ráfordítjuk és 8-10 egyforma darabba vágjuk. A darabokból cipókat formázunk, ügyelve rá, hogy ne szorítsunk ki belőle sok levegőt. 
A kis gombócokat 5-10 percig pihenni hagyjuk.
Ezalatt előveszünk egy serpenyőt és épp csak annyi olajat öntünk bele, amennyi befedi az edény alját.
Egy tésztagombócot kb. 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtunk (a gyakorlottabbak olajos kézzel nyomkodják vékonyra) és óvatosan a forró olajba csúsztatjuk. 
1-2 percig sütjük, amíg megjelennek a hólyagok a felszínén, ezután megfordítjuk és rövid idő alatt a másik oldalát is pirosra sütjük.




















Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
Tálaláskor juhtúróval elkevert kapros tejfölt kínálunk mellé, de szórhatunk rá ropogósra sütött szalonnapörcöt is.

Önállóan is megállja a helyét, de egy tartalmas leves után második fogásnak is remek, sőt, ha megtöltjük kapros csirkefalatokkal ( mint itt)  tartalmas főétel lesz belőle. 





6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, ez csak finom lehet! Azért kipróbálom hogy meggyőződjek róla hogy mennyire finom:-))

szaboagi írta...

Ma ez volt ebédre és hát nincsenek szavak, mennyire finom lett. Csak vízzel csináltam aludttej helyett, de biztos helye lesz a rendszeres ételek sorában, ezer millió köszönet a receptért! :)

Limara írta...

Hű, de jó! Nagyon örülök! :) :)

Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
yokkoa írta...

Tegnap másodszor készítettem el, mindannyian imádjuk!!! (most ettem meg reggelire az utolsót, pedig 10 szeletet csináltam ám) Ezelőtt 4 évvel a hódmezővásárhelyi állatkiállítási napokon találkoztam ilyennel, azt kérhették Rajtad "számon" :-) 700 ft (!!!) volt egy darab és nagyon megkívántuk ezért vettünk egyet. Úgy ettük, mint ha kincs lenne, falatonként, nagyon lassan. Tejföllel és szalonnapörccel kínálták. Azt már nem tudnám megmondani, hogy az itthoni jobb-e, de hogy van olyan jó, az ezer százalék!!! És klassz, hogy nyakló nélkül lehetett belőle habzsolni :-))) Köszi Limara, megint fergetegeset alkottál!

yokkoa írta...

ja, én meg kefírrel csináltam aludttej elyett, de azzal is mennyei volt! és kolozsvári szalonnát kockáztam, pirítottam hozzá. Nyami!