2014. június 3., kedd

Aludttejes kenyér kovásszal


Az egyik kedvenc kenyerem (vagy ezt már sokszor mondtam?) az aludttejjel készült kenyér. Szeretek a tésztájába tenni némi tk. lisztet is, de az elmúlt napokban csak olyan kenyereket sütöttem, amikben magas volt a tk. lisztek aránya, és nem akartam tovább sokkolni a kisebbik gyermekemet, aki továbbra is csak a fehér kenyeret hajlandó megenni.
Az aludttejes kenyérnek az egyetlen hibája, hogy nem lehet hirtelen felindulásból elkövetni, mert ugye kell hozzá aludttej. A tejnek pedig kell 2-3 nap, amire megalszik. Szóval, előre kell tervezni.

Hozzávalók:
  • 40 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg kovász
  • 2 dl aludttej
  • kb. 0,8 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő
A kovászomat előző este etettem meg, 100 g kovászt 100 kenyérliszttel és 100 g vízzel. Jól elkevertem, letakartam és éjszakára a konyhapulton hagytam. Másnap ebből vettem ki 200 g-ot.
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és nyitott tetővel egy rugalmas, nem túl kemény tésztát dagasztottam. Figyelni kell, ha ragacsos lenne dagasztás közben, kevés liszttel, ha túl kemény, kevés vízzel kell igazítani rajta.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tettem és 30 percig kelni hagytam. 
Finoman meghintettem liszttel egy deszkát, a megkelt tésztát óvatosan ráfordítottam és hajtogattam. A tészta felső szélét finoman visszahajtottam a közepéig, majd szemből, azaz alulról is visszahajtottam a közepéig. Elfordítottam 90 fokkal és a hajtogatást megismételtem. A tésztát megfordítottam, letakartam és 15 percig pihenni hagytam.
Ezután ismét megfordítottam, óvatosan 2 ujjnyi vastagra nyomkodtam és a felső szélét megint a közepéig visszahajtottam, majd alulról is ugyanígy. Ezután félbe hajtottam az egészet, a széleket összenyomkodtam és kicsit megsodortam. Hosszúkás veknit formáztam. (a fázisfotókat hamarosan pótolni fogom)
A megformázott tésztát fejjel lefelé egy kelesztőkosárba tettem, letakartam és 40 percig kelni hagytam.
A sütőbe betoltam egy sütőlemezt és bekapcsoltam 230 fokra, a gőzösítő funkcióra.
Ha nincs ilyen program, akkor a sütő aljába be kell készíteni egy fém edényt.
A megkelt kenyeret a felforrósodott sütőlapra fordítottam, hosszában kb. 4 mm mélyen bemetszettem és rányomtam a gőzlöketet. Ha fém edényt készítettünk a sütő aljába, akkor abba 2 dl forró vizet kell önteni, hogy megfelelő mennyiségű gőz keletkezzen a sütőben.
20 perc után 200 fokra mérsékeltem a hőt (ekkor kell kivenni a sütő aljából a fém edényt) és további 20 percig sütöttem a kenyeret. Kivettem, kopogtatással ellenőriztem, hogy megsült-e a kenyér (ha nem elég mély a kongó hang, akkor még 5 perc sütés kell neki). Elzártam a sütőt, az ajtaját kitámasztottam egy fakanállal és a kenyeret még 5 percre a sütőben hagytam. Végül rácsra tettem hűlni.
Gyönyörű, ropogós héjú, hófehér, puha bélzetű kenyerem lett.






8 megjegyzés:

Wacher írta...

Ti milyen tejből csináltok aludttejet? Nekem évek óta nem sikerül, pedig emlékeim szerint nem egy nagy tudomány. A tejből trutyi lesz, nem aludttej. Próbáltam már a teljes kínálatot, tartósat, ESL-t, sima zacskósat is, csak termelőit nem.
Kefírrel helyettesíthető-e?

Medora írta...

Tudom, h. nem engem kérdeztél, de mi házi tejből készítjük az aludttejet.Nagyon jó.
Gyönyörűek ezek a kenyérfotók!

Wacher írta...

Én bárkit kérdezek, aki szívesen válaszol :)
Lehet, hogy a házi tej lesz a megoldás kulcsa.

Limara írta...

házi tej! másból nem sikerül! És igen, kefírrel lehet helyettesíteni! :)

Unknown írta...

Csodálatos!

Unknown írta...

Már érzem az illatát!

Dia írta...

Most sütök harmadjára kovászból. Az elsőt a disznók ették meg (kőkenyér lett, de nem keseredtem el nagyon, a millió leírásból számítottam erre az eredményre. :D)
Házitejet fogyasztunk, és most valamiért hamarabb savanyodik, mint máskor, így csináltam aludttejet, de nem akartam a macskáknak adni, bele akartam sütni a kenyérbe, de nem mertem, elkezdtem receptekre vadászni, mindenhol azt írták, hogy romlandót (tejet, stb.) nem szabad beletenni...
Erre tessék, itt a reformer, és milyen igaza van!
Úgyhogy most éledezik a kovászom, számításaim szerint holnap korán reggel friss, aludttejes parasztkenyeret fogunk enni. :D
Köszönöm Limara!

Dia

Unknown írta...

Kedves Limara! Légy szíves írd meg az Aludttejes zabpelyhes-tönkölyös kenyér (kovásszal és öregtésztával)receptjét, mert szeretném megsütni, de sehol nem találom ( a facebookon láttam, a receptet viszont sem ott, sem itt az oldaladon nem találom)
. Köszönettel és üdvözlettel: Kati