2014. május 21., szerda

Eperlekvár akácvirággal


Az eperlekvár vagy dzsem az egyik kedvenc lekvárom, talán azért is, mert vele kezdődik a befőzési szezon. Nem szoktam egyszerre sok 10 kiló epret eltenni, inkább csak kilónként készítem, különböző ízesítésekkel. Nagy kedvenc a rebarbarás eperlekvár, vagy a levendulás, de én rajongok a csilis vagy a bazsalikomos változatért is.
Az elmúlt napokban készítettem akácitalt, a bodzalé mintájára, fantasztikusan finom, nekem jobban is bejön mint a bodza, pedig azt is eléggé szeretem. Innen jött az ötlet, hogy kipróbáljam az akácos dzsemet, és bizony nagyon ütős, végleg felkerül a listára.

Hozzávalók:

Mint mindig, a befőzés az üvegek sterilizálásával kezdődik. Alaposan elmosogatom a kis üvegeket, majd félig megtöltöm őket vízzel. Beteszem a mikroba és a legmagasabb fokozaton 8-10 percig forralom.

Közben megmosom az epret, gondosan átválogatom és lecsepegtetem. A kisebb szemeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe vágom és egy gondosan elmosogatott edénybe teszem. Az akácot is leöblítem és leszedem a virágokat a száráról. Az eperhez adom. Végül ráöntöm a cukrot és felteszem főni. megvárom, amíg felforr, majd közepesre veszem a lángot és 8-10 percig főzöm a lekvárt. Közben ha nagyon habzik óvatosan leszedem a habját.
Próbaként a levéből cseppentek egy porcelántányérra, ha megdermed a lekvárt azonnal a forró üvegekbe töltöm.
Az üvegeket lekötöm egy celofánnal, majd egy szintén gondosan elmosogatott kupakot tekerek rá. Ezután 5 percre fejtetőre állítom a lekvárokat. 
Végül gondosan bebugyolálom őket több réteg takaróval, hogy lassan hűljön ki, azaz száraz dunsztba teszem. 
3-4 nap múlva felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.



Akácvirág helyett használhatunk bodzavirágot is!

6 megjegyzés:

Káté írta...

Kedves Limara!

Lehet, hogy bugyuta a kérdésem, de hogy marad ilyen szép piros a lekvár? Nekünk mindig olyan fakó színe lesz.:-(

Köszönöm!

Timi

Nóra írta...

Bodzavirágos-, és vaníliás eperdzsem kész! :-)

Bettymami írta...

Ez a szín dolog engem is erdekelne. Az enyem is olyan fako...:(
Üdv. Betty

Medora írta...

Akkor most elmentem akácvirágot szedni.

Unknown írta...

Sziasztok, még nem próbáltam, de olvastam, hogy a borkősav vagy citromsav segít megőrizni a lekvár szép élénk színét. Holnap tesztelem :)

Unknown írta...

Káté...ha egy pici citromot vagy citromsavat adsz hozzá akkor szép élénk színe lesz a lekvárnak :)