2014. április 16., szerda

Marcipános-narancsos kalácsok (ehető húsvéti díszek)Az ünnepi asztalon jól mutatnak a kalácstésztából készült ehető díszek. A nyuszikkal a tányérokat dekorálhatjuk, a koszorúkba pedig tojásokat ültethetünk. Marcipános-narancsos tésztát készítettem nekik, hogy ne csak a formájuk, de az illatuk is különleges legyen.
Egy adag tésztából 5 nyuszi és 5 koszorú készíthető.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • fél tk. só
  • 2 ek. cukor
  • 10 dkg marcipán apró kockára vágva
  • 1 tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • fél narancs reszelt héja
  • 2,5 dkg friss élesztő
Lekenéshez:
  • 1 tojás
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem. Elindítottam a 20 perces dagasztás programot. Most is, mint mindig a gép nyitott tetővel dolgozott. Félszemmel időnként a tésztára lestem, hogy nehogy ragacsos legyen (ha ragad, akkor 1-2 ek. lisztet kell adni hozzá).
Amikor leállt a dagasztás program a gépet kikapcsoltam, a tetejét lecsuktam és 30 percig kelni hagytam a tésztát.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam és 10 egyforma darabba vágtam. A darabokat gömbölyítettem.
Először a nyuszkókat formáztam meg. A tésztagömbökből lecsíptem kb. az ötöd részüket, azt két, egy kisebb és egy nagyobb darabra osztottam. Kis gombócokat készítettem belőlük,ezután a nagyobbat hosszúkásra sodortam. A visszamaradt nagy gombócból egy kb. 35 cm hosszú rudat sodortam:
A hosszú rudat csigavonalban feltekertem, de csak lazán, hogy sülés közben ne púposodjon fel. Az oválisra formázott tésztát egy éles késsel kb. a feléig bemetszettem, ez a nyuszi feje, a kis gombóc pedig a farkincája.
Szemének egy mazsolát nyomtam a tésztába.


A nyuszikat egy sütőpapíros tepsire fektettem, egymástól távol.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra. Amíg melegedett a nyuszik pihentek.

Ezalatt a koszorúkat formáztam meg. A maradék 5 gombócot elfeleztem, egyesével 35 cm hosszú rudakat sodortam belőlük. Két-két szálat összesodortam és koszorú formára hajlítottam.
A koszorúkat is sütőpapíros tepsire fektettem.

A közben megkelt nyuszikat lekentem egy egész, felvert tojással és a tepsit a forró sütőbe toltam. Kb. 18 perc alatt sültek szép pirosra. Rácsra szedtem őket.
Ezután a koszorúkat is lekentem tojással és a forró sütőbe toltam. Nekik is kb. 18 perc kellett, hogy pirosra süljenek.2 megjegyzés:

Piroska írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

nand09 írta...

Megcsináltam, igaz én csak koszorút formáztam, mert már kevés volt rá az időm ;-), de nagggyon finom, a gyerekek rekord időn belül falták be vacsira! :-D