2014. február 4., kedd

Datolyás energia szelet


















Még decemberben sikerült, egészen véletlenül datolyapasztát vennem Szegeden, egy keleti fűszereket árusító üzletben, méghozzá igen csak barátságos áron. Nagyon megörültem, hogy erre a kincseket is rejtő kis üzletre bukkantam, de az örömöm korai volt, január elsejével végleg bezárt a bolt...
Úgy alakult, hogy a paszta a karácsonyi menüben nem kapott szerepet, egészen konkrétan a betervezett szaloncukor készítés most is elmaradt.
A helyi reform vagy bio boltban puffasztott kölest találtam, amivel eddig még soha nem találkoztam. Nagyon jópofa kis pufók gömbökből áll, egyből beleszeretettem. Eszembe jutott róla a kamrában árválkodó datolyapaszta, és egy házi müzliszelet ötlete.
A müzliszelet helyett végül energia szelet lett Nóri ötlete nyomán.

Itthon aztán egy száraz serpenyőben megpirítottam 5-5 dkg mogyorót és diót, majd késes aprítóban durvára őröltem.
Adtam hozzá a puffasztott kölesből nagyjából 5 dekagrammot, majd 3 dkg natúr kukoricapelyhet és 3 dkg puffasztott amarántot.
Mivel a datolyapaszta elég édes, cukor mentes, aszalt vörösáfonyát választottam, nagyjából fél csomaggal került bele.
Volt itthon egy kis glutén és tejmentes csokoládélencsém, abból is került bele nagyjából 5 dkg.
2 evőkanál szezámmagot is belekevertem, majd az egészet összegyúrtam 25 dkg kisebb darabokra tépkedett datolyapasztával.
Végül egy 20 cm x 20 cm-es dobozformát sütőpapírral kibéleltem és a masszát belenyomkodtam. Amikor sikerült elegyengetni, a sütőpapírral kiemeltem, becsomagoltam a papírba és egy deszkával lesúlyoztam.

Nagyon finom, rá lehet kattanni. A gyerekek reggelire eszik, de a nap közben feltörő édességvágyat is remekül  kielégíti már egy falat is.

Datolyapasztához nehéz hozzájutni, barátságos áron meg még nehezebb, de viszonylag egyszerű házilag is előállítani. A házi paszta lágyabb, kevesebb is elég belőle. Recept pl. itt.

Az energiaszelet gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz és nyers, sütés nélkül készül.

3 megjegyzés:

Bridge írta...

Megmosolyogtam, hogy rácsodálkoztál a kölesgolyókra. Mi is szeretjük. :)

Limara írta...

Nem kölesgolyó, azt ismerem és szeretjük, ez puffasztott köles, akkora mint a kisebb borsószem...

Bridge írta...

Lassan találtam vissza. :)
Akkor nem csoda, én értettem félre. Néha a Spárban van a biorészlegen mézes fahéjas változatban.