2013. október 16., szerda

Burgonyás-tönkölyös kenyér

















Ma van a Kenyér Világnapja. A történetéről írtam már itt.
Ha jól emlékszem, az idén harmadik éve, hogy mozgalmat hirdettünk erre a napra, Süss még egy kenyeret címmel. A lényeg, hogy ezen a napon két kenyeret sütünk és az egyiket elajándékozzuk. Bárkinek. Szülőnek, testvérnek, rokonnak, szomszédnak, barátnak, de talán még jobb, ha hajléktalannak, rászorulónak, nehéz helyzetben lévő családnak. A mozgalomhoz most is bárki csatlakozhat. Ha van rá mód, akkor az ajándékba szánt kenyér fotóját ide kéretik feltölteni! 
Én az idén erre az alkalomra egy rusztikus burgonyás-tönkölyös kenyeret sütöttem. Bár legtöbbször azt mondom, hogy nyugodtan lehet a tésztát kenyérsütő géppel is dagasztani, erre most kézi dagasztást javaslok. Nem könnyű a tészta, a sok burgonyának, teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően, a kezünkkel jobban tudjuk felügyelni. Ez ne riasszon el senkit sem, megéri vele dolgozni, egy különösen finom kenyér az eredménye.

Hozzávalók:

  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 20 dkg tk. tönkölyliszt
  • 2 tk. só
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 20 dkg öregtészta
  • 2 ek. olaj
  • kb. 2,5 dl a burgonya főzővizéből
  • 1 dkg friss élesztő
A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és annyi vízben ami ellepi puhára főzzük. Ha kész leszűrjük, de a főzővizet felfogjuk. Kihűtjük mindkettőt. 
A kihűlt burgonyát krumplinyomón átnyomjuk.
A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük az áttört burgonyát, az öregtésztát, az olajat és a főzővízből kb. 2 decit. Rámorzsoljuk az élesztőt és dagasztani kezdünk.  
A többi vizet csak akkor adjuk a tésztához, ha az megkívánja.
Amikor a tésztánk összeállt egy gombóccá kitesszük a deszkára és ott folytatjuk a munkát. A tésztánk a burgonya és a tk. tönköly miatt kissé ragacsos lesz, de ne adjuk fel és főként ne lisztezzük agyon!
A bedagasztott tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
Ezután óvatosan áthajtogatjuk, majd további 15 percig pihentetjük.
A pihentetés után óvatosan kifordítjuk a tálból a lisztezett deszkára. kiütjük belőle a levegőt és cipót formázunk a tésztából.
Egy kelesztőkosarat (vagy bármilyen kerek tálat) kibélelünk egy ruhával, alaposan belisztezzük és a tésztát fejjel lefelé belefektetjük. 
Betakarjuk és duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Én a MIELE sütő  kombinált sütését állítottam be, két gőzlöketre, ami azt jelenti, hogy sütés alatt 150 ml vizet párologtat el a sütőtérben két részletben. A gőznek köszönhetően a kenyér szebben, magasabbra kel, a kenyér héja pedig szép fényes és cserepes lesz. 
A megkelt tésztát óvatosan átfordítjuk egy sütőlemezre, pengével bemetsszük és betoljuk a forró sütőbe.  
Kb. 45-50 perc alatt sül ropogósra, pirosra. 
ahhoz, hogy a kenyér héja még ropogósabb legyen bekapcsolom a páramentesítés funkciót is, ami a sütés végén elszívja a felesleges gőzt a sütőtérből.
Végül a kész kenyeret rácson hűtjük ki.


2 megjegyzés:

Eni írta...

Ha nincs öregtésztám, mit tegyek?

Limara írta...

vagy csinálj, vagy emeld meg helyette az élesztő mennyiségét duplájára...