2013. június 7., péntek

Rakott karfiol kicsit másként














Rakott karfiolt meg sem tudom mondani, hogy mikor készítettem, mert az én férjem még az együttlétünk legelején kijelentette, hogy buggyantott neki nem kell, köszöni. Hiába mondtam, hogy az nem buggyantott, ellenben aki azt gondolja, az....nem és nem.
Néhány évente! bepróbálkozok ezzel a más kinézetű rakott karfiollal (az ötletet vagy tizenöt évvel ezelőtt Laci bácsi főzőműsorában láttam), eddig megették, de nem lelkesedtek. Most viszont megtörtént a csoda, bejött a fiúknak is.
Ez a más forma gyakorlatilag ugyanazokból az összetevőkből áll, mint a hagyományos. Karfiol, fűszeres darált hús és rizs keveréke, csak tejföl helyett sajtmártás.
Hozzávalók:

  • egy szép fej karfiol
  • 30 dkg darált hús
  • kisebb fej vöröshagyma
  • 1 g fokhagyma
  • só, bors
  • 1 paradicsom
  • kakukkfű
  • Cayenne bors
  • 10 dkg rizs
A karfiol aljáról levágom a zöldet, de ügyelek, hogy a fej egyben maradjon. Egy akkora fazékban, amiben kényelmesen elfér az egész fej, vizet forralok. Amikor felforr sózom, majd óvatosan beleengedem a karfiolt. Addig főzöm, amíg megpuhul, de nem esik szét. Ez kb. 10 perc, de függ a tömörségétől is. Ha kell, az utolsó percekben óvatosan megfordítom.
Eztán kiveszem, szűrőbe teszem és hagyom lecsepegni.
A hagymát finomra vágom, egy evőkanál olajon puhára párolom. Ha van itthon szárzeller vagy kaliforniai paprika, azt is teszek hozzá apró kockára vágva.  Belereszelem a fokhagymát, majd rögtön hozzáadom a darált húst. Erős lángon fehéredésig sütöm, közben állandóan kevergetem. Sózom, borsozom, friss vagy szárított kakukkfűvel ízesítem és kevés cayenne borsot is adok hozzá. Lejjebb veszem a lángot és hagyom párolódni. A paradicsomot kettévágom és egy reszelő nagy lyukán keresztül a húsra reszelem (így végül csak a héj marad a kezemben, amit kidobok). 
Amíg a hús puhul egy másik edénybe felteszem a rizst dupla mennyiségű folyadékkal (vízzel vagy húslevessel) főni. Sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm.
Végül a húst és a rizst összekeverem.
Félreteszem, amíg elkészítem a besamelmártás:
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. liszt
  • kb. 3 dl tej
  • só, bors
  • 5-8 dkg reszelt sajt
A vajat megolvasztom, beleteszem a lisztet és habzásig hevítem. Rögtön felengedem a tejjel és addig kevergetem, amíg besűrűsödik. Sózom, borsozom és beledobok egy nagy marék reszelt sajtot, aminek egy része lehet füstölt is. Nekem most füstölt juhsajtom volt itthon.
A besamel harmadát a rizses húshoz keverem, a maradékot félreteszem.

A sütőt bekapcsolom és 180 fokra állítom.

Már csak össze kell állítani. Fogok egy sütőtálat, vékonyan kivajazom. A karfiol a közepére ültetem és egy éles késsel keresztben kettévágom. Óvatosan leemelem a tetejét, félreteszem.
Az aljára halmozom a húsos keveréket, majd annak a tetejére visszaillesztem a karfiol levágott tetejét.
A megmaradt sajtmártással leöntöm, egy spatulával elkenem, hogy mindenhol befedje a megtöltött karfiolt.
Beteszem a forró sütőbe, ha van légkeverés akkor arra,  és kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm.
Kb. 5-10 percet pihentetem mielőtt tálalom.

5 megjegyzés:

Kinga írta...

Nagyon jól néz ki! Ezt ki fogom próbálni! köszönöm

Macus írta...

Nagyon szép!
Szerencsére nálunk szeretik a rakott karfiolt (minden rakott zöldséget). Én a darált húst pörköltnek főzöm meg, bár otthon nem így csinálták régen. és jó sok tejföllel öntöm le, amit elhabarok tojással. Jaj, de régen főztem...

Móni írta...

A férfilélek rejtelmei... :)

Grundstufe Deutsch írta...

kár hogy nincs több kép az elkészítési lépésekről!

orchidea711 írta...

Isteni finom lett,ma készítettem el.Köszönöm a receptet!!