2013. június 28., péntek

Meggyes-mascarpone krémes szülinapi torta




















Megígértem a fészen, hogy ennek a tortának a receptjét még a héten közzéteszem. A kisfiam születésnapjára készült.
A helyzet az, hogy én a saját magunk részére készített tortákat gyakran menet közben találom ki. Most is így  történt, amikor elkezdtem még fogalmam sem volt, mivel fogom tölteni. Azt tudtam, hogy nem csokoládé krémmel, mert lesz olyan vendégünk, aki nem azt nem szereti. A mascarpone meg volt, a gyümölcs is, de hogy milyen azon még töprengtem miközben a piskótát sütöttem. A férjem ugyanis nem nagyon szereti a túl gyümölcsös édességeket. Végül a meggyre esett a választásom. egy könnyű meggyes krém reméltem, hogy tetszeni fog neki is. Az ünnepeltet tudtam, hogy igen...
A sárga piskótával kezdtem. 3 tojásból készült, az általam gyakran sütött módon:

  • 3 egész tojás
  • 9 dkg liszt
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 ek. olaj
Az egész tojásokat a kristálycukorral addig kevertem, míg egy nagyon könnyű, lágy habot nem kaptam. Ekkor beleszitáltam a lisztet, majd a tál oldalára csorgatva beleforgattam az olajat is. 
25 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleltem és a masszát belesimítottam. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt sül készre. Tűpróbával ellenőrzöm. 
A kész piskótát pár percig a formában hagyom hűlni, majd óvatosan lecsatolom a peremét és rácsra csúsztatom hűlni.

Az alsó és a felső lapnak kakaós piskótát gondoltam, jól illik a meggyhez, meg egyébként is szeretjük, főként az ünnepelt. De mivel elég nagy és nehéz torta kezdett körvonalazódni, így az én hagyományos piskótám helyett Kiskukta tortalapját sütöttem meg, az ugyanis jóval masszívabb, több krémet képes megtartani, mint a hagyományos változat.
 Szintén 3 tojásból, amit a 25 cm-es formához javasol. A liszt mennyiségéből mértem vissza a kakaópor mennyiségét, csupán ennyit változtattam rajta. Valamint, mivel én digitális mérleget használok és lusta voltam, a tej és az olaj mennyiségét is grammban mértem. Ahány ml-t írt, annyi grammot adtam a tésztához:
  • 150 g cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 115 ml tej
  • 115 ml olaj
  • 235 g finomliszt
  • 30 g holland kakaópor
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 3 tojás fehérje
  • 60 g k.cukor
Egy tálba mértem a cukrot, a tejet és az olajat, hozzáadtam a tojások sárgáját, valamint 1 tk. vaníliát. Mixerrel habosra kevertem. 
Egy másik tálban elkevertem a lisztet, a kakaóport és sütőport.
Óvatosan a tojásos masszába forgattam. 
A tojások fehérjét kemény habbá vertem, közben három részletben adtam hozzá a cukrot. 
A kemény habot végül a lisztes masszába forgattam.
Egy 25 cm-es tortaformába simítottam a masszát és 175 fokon sütöttem.  Ha jól emlékszem, kb. 40 percig, de tűpróbával ellenőrizni kell.
Ezt a tortalapot is rácsra tettem hűlni.

Következett a krém: 
Míg a piskóták sültek kimagoztam 25-30 dkg meggyet és 4-5 ek. cukorral elkevertem, félretettem. hagytam levet engedni. Végül leszűrtem a levét, kiegészítettem vörösborral 3-3,5 dl-re.
A levet feltettem főni, beleöntöttem a meggyet is és kb. 3-4 percig főztem. Adtam hozzá 1 tk. vaníliát és reszeltem bele egy gondolatnyi tonkababot, ez természetesen el is hagyható.
Míg a meggy főtt, 4 zselatinlapot hideg vízbe áztattam. Pár perc múlva a megpuhult lapokat kivettem a vízből, kinyomkodtam és a meleg meggyhez adtam. Alaposan elkevertem és félretettem hűlni.
Amikor a meggy lehűlt 4 dl tejszínhabot 2 csomag habfixálóval keményre vertem. Hozzáadtam 25 dkg mascarpone-t és a közben kihűlt meggyet. Óvatosan, de alaposan összeforgattam, majd 1-2 órára hűtőbe tettem.
Már csak a torta összeállítása maradt hátra. A kakaós lapot kettévágtam, az egyiket tortatálra helyeztem. Rákentem a krém felét, majd óvatosan ráillesztettem a sárga piskótát is. Erre kentem a maradék krémet, amire végül ráillesztettem a másik kakaós lapot. A szélén a kifolyt krémet elsimítottam, majd a tortát fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem.
Másnap 15 dkg étcsokoládét fél-egy dl tejszínnel a mikró legalacsonyabb fokozatán 2 perc alatt összeolvasztottam. Simára kevertem és a tortára öntöttem. Egy kenőkéssel elsimítottam, majd tálalásig hűtőbe tettem. 
A gyerekek kérésére nem díszítettem tovább....

5 megjegyzés:

mandala írta...

Boldog szuli napot !!!

marisz57 írta...

Csodafinom lehetett ez a torta az összetevőket olvasva, meg a szelet fitóját látva!
Isten éltesse sokáig a kisfiadat!

Mangu írta...

Isten éltesse az Ünnepeltet, és Nektek is boldog ünneplést!

Medora írta...

Isten éltesse a gyermeket! És még sok ilyen gyönyörű tortát kapjon.

Unknown írta...

Mindenképp kell bele a bor,vagy lehet az egész meggylé is?? Köszi előre is