2013. június 2., vasárnap

Epres-rebarbarás pite


Az eper és a rebarbara az egyik legjobb páros szerintem. Lekvárt hosszú évek óta főzök belőlük és rendre készítek pitét is, de az állagával soha nem voltam elégedett eddig. Az íz rendben volt, de a kinézet nem. Az eper és a rebarbara ugyanis igencsak sok levet enged és nekem elég lehangoló amikor a pite úszik a híg lében. Próbáltam már sűríteni kukoricaliszttel, kukoricakeményítővel, sőt még pudingporra is, de soha nem volt az igazi.
Pár napja külföldi recepteket böngész a témában és találtam is egyet, ami igazán ígéretesnek tűnt. A megoldás a tápióka gyöngy. És tényleg, lehet benne valami, hiszen a tápióka csodás kocsonyás állagú lesz főzés során. Ha a gyümölcs levét szívja magába, akkor azt sűríti be. Muszáj volt kipróbálnom, az ( új piteformámat is) és jelentem, működik. Pont azt kaptam, amit vártam.

Pite hozzávalói egy 24 cm-es formához:
  • 45 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
A lisztet és a kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk, majd elkeverjük a porcukorral és a sóval. Felütjük a tojásokat, kissé elkeverjük, kb. fél tojásnak megfelelő mennyiséget félreteszünk (ezzel kenjük le majd a pitét), a többit a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha szükséges 1-2 ek. hideg vizet vagy tejszínt adhatunk még hozzá.
A tésztát kettéosztjuk, külön-külön fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha sietünk 30 perc fagyasztóban eltöltött idő is elegendő neki. 
Sütés előtt az egyik tésztát kb. 2 mm vastag körlappá nyújtjuk, Kibéleljük vele a piteformát és először vakon sütjük. Azaz a tésztára egy sütőpapírt terítünk, arra babot, lencsét vagy sütőkerámiát öntünk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
Míg sül, előkészítjük a tölteléket:
  • 25-30 dkg eper
  • 25-30 dkg rebarbara
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. levendulaszirup (elhagyható)
  • 2 ek. apró szemű tápióka gyöngy
  • 2 ek. friss citromlé
  • 1-2 ek. eperlekvár
Az epret megmossuk, és darabokra vágjuk. A rebarbarát megtisztítjuk és 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. A gyümölcsökre szórjuk a cukrot, meglocsoljuk a levendulasziruppal és a citromlével és elkeverjük a tápiókával. Félretesszük.
Elővesszük a másik tésztát és kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra szabjuk.

Az elősütött tésztáról levesszük a nehezékként használt babot. A tésztát vékonyan megkenjük a lekvárral (így nem ázik el az alsó tészta), ha nincs helyette jó a tojásfehérje is.
Beleöntjük a gyümölcsös keveréket (ha időközben túl sok levet engedne, azt felfogjuk, felengedjük szódával és megisszuk..). A tetejét kirakjuk a felcsíkozott tésztával, lekenjük a félretett tojással és a 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, míg szép piros színe lesz. 
Langyosan, vanília vagy levendula fagylalttal tálaljuk.






6 megjegyzés:

ildikó írta...

gyönyörű ez a piteformád

ildikó írta...

gyönyörű ez a piteformád

Kriszti írta...

Nekem is ilyen piteformám van. :) Nagyon ígéretes ez a recept. Tápióka gyöngy hol kapható?

Limara írta...

Köszönöm! :) Tápiókát Budapestről, az Ázsia boltból szoktam beszerezni....

Medora írta...

Piteforma gyönyörű, a tápióka gyöngyöt meg hagyjuk.

Kini írta...

Én ezt a receptet szoktam használni (angolul), itt a sűrítés darált dióval elkevert liszttel történik, de a liszt a végeredményen nem érződik: http://www.freshattitude.laughinglemon.ch/post/2009/05/16/How-I-Make-Rhubarb-Pie.aspx
A tészta eláztatását meg lehet előzni, ha az eper max a töltelék fele, de inkább csak egyharmada.