2013. május 10., péntek

Kifli wimpy-hez
















Én biztos voltam benne, hogy Wimpy-t már nem lehet sehol sem kapni, de pár napja megkérdezte a gyermekem, hogy tudnék-e készíteni neki. Rákérdeztem, hogy honnan ismeri, mire mondta, hogy valamelyik helyi büfében most is lehet kérni.
A wimpy emlékeim szerint kb. 30 évvel ezelőtt jött divatba. A ház aljában, ahol laktunk nyílt egy kis büfé, ott kezdték kínálni. A tulaj férje a munkájából adódóan gyakran járt a hőn áhított nyugati országokban, ott találkozhatott vele.
A wimpy tulajdonképpen egy felturbózott hot-dog. Azt gyanítom, hogy a hamburger mintájára készült, a virsli és a mustár mellé zöldségeket, sajtot is tömködtek a kiflibe, amit épp ezért oldalról nyitottak meg. Nem sikerült nagy karriert befutnia, talán mert a zöldségek nem annyira képeznek harmonikus ízt a virslivel, mint a sokkal ízesebb húspogácsával.
A gyermekemnek viszont nagyon ízlett, így azt hiszem listára kell venni. Egy egyszerű kiflit készítettem hozzá, de természetesen tökéletes a régebbi hot-dog kiflivel is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 ek. amaránt pehely (elhagyható)
  • 2,5 dkg élesztő
Az amaránt pehely az új mániám, egy ideje minden kelttésztához teszek belőle, mert meggyőződésem, hogy sokkal szaftosabb lesz tőle a péksütemény, de természetesen nyugodtan el lehet hagyni a tésztából.
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és elindítottam a dagasztás programot. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztottam. 
Kelesztőtálban 30 percig kelesztettem.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam, és 8 egyforma darabba vágtam. A darabokat egyesével gömbölyítettem és letakarva 10 percig pihentettem.
Ezután egyesével hosszú, ovális csíkot nyújtottam belőle, pont úgy, mint itt a mini bagetteknél, de nem kell félbehajtani.
A tésztacsíkokat egyesével feltekertem, majd kissé megsodortam, de nem hajlítottam meg, így kerültek a sütőpapíros tepsire. Egy tepsin 4 db tészta fér el kényelmesen. Nem érdemes mind a 8 kiflit összezsúfolni, mert összekelnek és nem lesznek körben ropogósak.
A kifliket letakarva újrakelesztettem, kb. 30 percig.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 200 fokra (légkeveréssel 190 fok). 
Az újból megkelt kifliket alaposan lepermeteztem vízzel, majd a forró sütőbe toltam.
18-20 perc alatt sültek ropogósra.

10 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Nagyon guszta. A zöldsègekhez, virslihez csak mustärt raksz?

barack007 írta...

Kedves Limara!
Az amaránt pehellyel helyettesíted így a burgonyapelyhet? Kenyerekbe is ezt teszed?
Előre is köszönöm!
Kata

MrsSame írta...

Nálunk lehet kapni óriás egyenes kiflit én abból készítettem eddig. Nekünk a savanyúságos változat a sült hagymával jön be igazán. Nagyon finom. :D Ki fogom próbálni ezzel a kiflivel.

Brigitta írta...

Nagyon guszta!
Én imádtam boldogult lánykoromban,de mostanában nem látok sehol.

alika írta...

Kedves Limara!
A segítségedet szeretném kérni:terhességi cukorbetegségem lett,és így diétáznom kell.Fehér lisztből készült zsemlét nem ehetek,csak magvas,teljes kiőrlésű liszteset,vagy rozsliszteset.Mivel egy kicsi faluban lakunk,ahol egy bolt van-magvas zsemle nélkül,így nekem kellene megsütnöm azokat.Az lenne a kérdésem,hogy ugyanúgy kell-e sütni egy ilyen 'reform'zsemlét,mint a hagyományos fehér liszteset,vagy mások az arányok,és az elkészítés menete(kelesztési idő,stb.)
segítségedet előre is köszönöm!
alika-egy volt tótkomlósi

Medora írta...

Tényleg, ezt a dolgot én is szerettem valamikor. Köszi (fiúgyermek), hogy eszembe juttattad!

Unknown írta...

Kedves Limara!

Nagyon jók a receptjeid, holnap készülök megsütni életem első kenyerét,a te fehér kenyeredet!Már előre izgulok milyen lesz...Elterveztem, hogy ha sikerül akkor sokszor sütök majd,kenyeret,zsemlét,mindenfélét,viszont a kisfiam ma megkért,hogy legyek szíves neki majd suli rudat is sütni.Esetleg tudnál segíteni nekem recept ügyben? Pici kis kiflik,úgy tűnik vajas és kissé édeskés ízű.Fogalmam sincsen hogyan kezdjek hozzá,amit tudok róla, azt is csak ízlelés után gondolom.Másik kérdésem az lenne,hogy mi a véleményed a fagyasztásról?Le lehet gyártani a formázott kenyeret,zsemlét,kiflit és folpakkban lefagyasztani?Előre is köszönöm a válaszokat a kisfiam nevében is!
Üdv:Évi

Unknown írta...

Szia Limara!

A makói piacon még mindig lehet wimpy-t kapni, süt ham-dog-ot is, amit valószínűsítek, hogy szinte ugyanaz, csak hosszabb, bagett szerű kifliben vannak a finomságok. :)

alterego írta...

Kedves Limara, kb hány gramm egy kiflihez a tészta? Nálam az 50g liszt elég rugalmasan alakul, mert néha több, néha kevesebb vizet vesz fel, így többnyire adni kell hozzá még lisztet. Így sosem tudom, menniy lesz a tészta :D Van, hogy az egész 1kg lisztet felveszi. Plusz nem kaptam burgonyapelyhet, ezért főtt, tört krumplival készítettem, ami megintcsak felvesz lisztet.

Unknown írta...

Most innen készítettem a wimpy-ket,nem a Könyvedből, de így is úgy is profi recept, nagyon ízletes a kifli belőle, egy picit megspékeltem rozsliszttel, hogy az is fogyjon :)