2013. május 27., hétfő

Szörp (most eper) hidegen























Nem vagyunk nagy szörp fogyasztók, a bolti aromákkal és egyéb rémségekkel telepakolt szörpöktől pláne nem jövünk lázba, de egy jó házi szörp azért más. Amikor először kóstoltam a férjem nagynénjének csodás szörpjét azonnal rajongójává váltam. Persze rögtön a receptről faggattam és legnagyobb meglepetésemre hideg készítésű szörpről mesélt.
A szörp készülhet málnából, eperből, ribizliből, szederből, áfonyából, fekete ribizliből, sőt meggyből is.
Persze úgy a leggazdaságosabb, ha saját gyümölcsünk van, de most az eper viszonylag barátságos áron kapható, így érdemes belőle még akkor is elkészíteni, ha a gyümölcsöt vásárolni kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 2 kg gyümölcs (most eper)
  • 1,5 l víz
  • 2 tk. borkősav
  • 1/2 mk. szalicil (én nátrium benzoátot használtam) 
  • 2,5 kg cukor
A gyümölcsöt alaposan megtisztítjuk, megmossuk.
Egy tálba öntjük és kézzel alaposan összenyomkodjuk (én botmixerrel is rámentem), elkeverjük a borkősavval, a tartósítószerrel s a vízzel. letakarjuk és hűvös helyen egy napig állni hagyjuk.
Másnap egy mélyebb edénybe (én azt a műanyag vödröt használtam, amiben a multik narancsot árulnak) mérünk két és fél kiló cukrot.
A masszát egy tüllzacskóba öntjük és a cukor fölé lógatjuk. (Én a  vödörre tettem egy szűrőt, amit kibéleltem egy tüll darabbal amit egy régi függönyből vágtam. beleöntöttem a masszát, majd a tüllt összefogtam, elkötöttem és fellógattam. A vödör a cukorral persze végig alatta volt. A szűrőre tovább már nincs szükség.)
Két-két és fél napig hagyjuk lógni és kicsepegni a gyümölcslevet a cukorra. közben néhányszor megkeverjük, hogy a cukor felolvadjon.
Végül tisztára mosunk üvegeket, sterilizáljuk, tartósítószeres vízben átöblítjük, majd a szörpöt beletöltjük. Lekötjük és azonnal a kamra polcára tesszük. Persze, ha azt szeretnénk, hogy maradjon belőle télire is, akkor érdemes jó mélyen elrejteni, vagy igen nagy mennyiséget készíteni....
Kb. 4,5 liter szörpöt kapunk, legalábbis az eperből nekem ennyi lett. 

9 megjegyzés:

Márti írta...

Tetszik,hogy nem kell főzni!

KenyérCake írta...

Nagyon tetszik a recept, szeretném megcsinálni de egy kérdésem lenne. Amíg csepeg hűvös helyen kell tartani, vagy szobahőmérsékleten?

Honey írta...

Fekete szőlőből szerettem volna kipróbálni. Miután összenyomkodtam, és botmixerrel is segítettem a szőlőt , hozzátettem a borkősavat és az egész massza zöldesszürke "trutyivá" változott, ami még habzott is ráadásul. Kidobtam mindet. Mi lehetett a baj?

Limara írta...

A botmixer talán feldarabolta a magokat. én kézzel nyomkodtam össze az otellót, az sem volt először szép színű, de aztán gyönyörűen kiengedte a színét, és mesés szörp lett. Kár volt kidobni szerintem.....

Honey írta...

Ismét elkészítettem, botmixer nélkül. Vártam néhány napot, hátha kiereszti a színét. Hááát...nem lett jobb. Kidobtam ezt az adagot is. De nem adtam fel. Leszedtem az összes szőlőt, a gyermek segített leszemezni, majd kipréseltük. A BORKÉNT KIHAGYTAM és csodás színű szörp lett a végeredmény. Már üvegekben van és nagyon finom is!!!!! :-)

Honey írta...

És most jöttem rá, hogy borként használtam és nem borkősavat. Nagy baki!!! De végül is minden jól sikerült.

Újságíró Világvégén írta...

ugyan nem mostani a bejegyzés, de megkérdezhetem, hogy a kicsepegett epret fel lehet-e még használni? lekvárnak, dzsemnek, bárminek?

Limara írta...

Nincs mit felhasználni, szinte csak a mag és rost marad a ruhában...

Unknown írta...

Szia! Mit jelent az,hogy tartósítós vízzel öblítsük ki az üveget? A gyümölcsben már van tartósító. Márti