2013. március 7., csütörtök

Grillcsirke















Szerintem nem sok ember van (persze a húsimádók között), aki ne szeretné a grillcsirkét. Mi legalábbis nagyon oda vagyunk érte. Emlékszem, a szüleim annak idején vásároltak egy böhöm nagy grillsütőt. A nyársra két csirkét lehetett felhúzni és csak kellő türelem kellett a tökéletes grillcsirke kivárásához. Nagyon jól dolgozott a masina, de eszméletlen volt az áramfogyasztása.
Grillcsirkét sütőben sem nehéz készíteni, de egy kis odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy ne száradjon ki és legyen élvezhetetlen megfelelő hőmérsékleten kell sütni és kellő mennyiségű zsiradékkal kell bekenni.
 Én mindig tömködök a hasába valamilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt is. Egyrészt nagyon jó ízt ad a húsnak, másrészt meg szépen megtartja a formáját.
Most édeskömény, fokhagyma és citrom volt a töltelék. Zöldfűszere pedig a kakukkfű.
Két, egyenként kb. másfél kilós csirkét vásároltam. Nem, nem eszünk meg egyszerre ennyit, de a hideg sültcsirke is mennyei, ráadásul remekül lehet más ételekhez is felhasználni. A gyerekeim imádják tortillába tekerni, vagy valamilyen salátának elkészíteni.

A két csirkét alaposan megmostam, majd papírtörlővel szárazra töröltem. Kívül, belül megszórtam sóval és borssal.
A combok és a mellek fölött fellazítottam a bőrt. Egy kb. fél csomag puha vajat (8- 10 dkg) elkevertem néhány ág friss kakukkfűvel (a levélkéket lehúztam az ágról) és a vaj nagy részét a fellazított bőr alá tuszkoltam. A maradékot a bőrére kentem.
Félbevágtam egy egész fej fokhagymát és egy citromot. A csirke hasába gyömöszöltem. Egy édesköményt megtisztítottam és négy darabba vágtam, egy-egy negyed ment a citrom és a fokhagyma mellé.
Egy tepsi aljába tettem egy rácsot. Ráfektettem a csirkéket. A mellüket meglocsoltam kevés olívaolajjal.  Öntöttem a tepsibe egy fél pohárka fehérbort.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, légkeveréssel. 15 percig sütöttem ezen a hőfokon, majd 160 fokra (légkeverés) mérsékeltem a hőt. Újabb 20 perc után megfordítottam őket, most a hátukkal felfelé sültek 20 percig.
Végül megint fordította rajta és még kb. 15-20 percig pirítottam.
Egy hústűvel ellenőriztem, hogy átsültek-e. Ha a mell és a comb legvastagabb részébe szúrva tiszta folyadék csorog a húsból, akkor készen van. Ha rózsaszín a lé, akkor tovább kell sütni.
A pipiket félretettem pihenni. A tepsin összegyűlt léről lekanalaztam a zsír nagy részét. A maradékot felmelegítettem és elkevertem egy tk. étkezési keményítővel és kb. fél dl tejszínnel.  Átszűrtem és mártásos csészében kínáltam a hús mellé.
Körete kusz-kusz volt aszalt sárgabarackkal és édesköménnyel, a fiúknak sült krumplival.

Tökéletes vasárnapi ebéd.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon-nagyon guszta! Szinte érzem a finom illatát!

Blogkonyha írta...

Micsoda dundi-formás ropogós pipik! Egy nagy tál kovászos uborka és Hm....!!!!

kolozsgabi írta...

IMÁDOM!
A GESZTESZT-en vettem részt és szóba jöttél - SOKSZOR!!

Limara írta...

Köszi! :)

Gabi! Mi az a GESZTESZT?