2012. december 6., csütörtök

Egyszerű bagett



Van az úgy, hogy az ember lánya így advent idején annyira belefeledkezik a mézeskalács írókázásba, hogy kimegy a fejéből a kenyérsütés. Aztán amikor észbe kap, akkor már tudja, hogy a mindennapinak nincs ideje elkészülni vacsoráig, ráadásul előző este elfelejti az öregtésztát is bekeverni. (És újfent veszekszik magával, amiért még mindig nincs a fagyasztóban egy vésztartalék adag...) Kénytelen valami gyors megoldást keresni.
Gyorsat, de azért jót. Mondjuk egy egyszerű bagettet.
Tudom, sokszor hangoztattam már, hogy a csak élesztővel készülő kenyér nem kenyér, "csak" kelttészta, de ugye a vészhelyzet mindent felülír!

Hozzávalók:

  • 40 dkg kenyérliszt (a jó minőségű finom is megteszi)
  • 2 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • 1 púpos tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burg.pehely (elhagyható)
  • 2 dkg friss élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. Bedagasztjuk a tésztát, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, majd három, egyforma darabba vágjuk. Megformázzuk a bagetteket, és a bagettsütő tepsibe (vagy sütőlemezre) helyezzük őket. 
Letakarjuk, majd kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük (én a melegedő sütő tetejére tettem a tepsit). A sütőt 200 fokra állítjuk.
A megkelt tésztán egy éles pengével bevágásokat ejtünk, majd vízzel alaposan lepermetezzük (ha van, akkor egy nagy, XXL méretű sütőzacskóba is belehúzhatjuk). 
Kb. 25 -30 perc alatt ropogósra sütjük. Amint kivesszük a sütőből kevés vízzel lepermetezzük, hogy a héja szép fényes legyen.



















13 megjegyzés:

csakBea írta...

Kedves Limara! Elkészítettem a bagettet. Nálam valamiért, minden sokkal hamarabb megsül, akármilyen receptet próbálok ki. A bagett nem lett rossz, de nekem sosem nyílnak szét ilyen szépen a bevágások. Ez azért lehet, mert hamarabb megsül, és nincs ideje kinyílni? Esetleg alacsonyabb hőfokon süssem a megadottnál? Másik kérdésem, hogy ez a bagett is, meg az eddig elkészített sós kiflik, jól bevált kenyér, súlyra sokkal nehezebbek, mint amit egy bolti bagettől, kiflitől megszokott az ember. Ez normális, vagy elrontok valamit? A bagett tésztáját ahogy írtad, három részre osztottam.

Erika írta...

Kedves Limara!
Gyönyörűek lettek a bagettek öregtészta nélkül is! Vészhelyzetre jól jön egy ilyen recept is. Ezt meglehetne sütni egyben vekninek is, vagy jobb inkább három bagettet sütni?

Muskátli Büfé írta...

Csak - Bagett - csodaszép!

Unknown írta...

Szia Limara!
Nagyon tetszik a blogod, és már régóta figyelem. Már jó ideje sütöm a fehérkenyered öregtésztával és a gépi tk. kenyered. Nagyon finomak, viszont a fehérkenyérrel kapcsolatban lenne egy kérdésem: Ha 220 fokon sütöm, megég a teteje, de az alja meg nem sül meg rendesen. alacsonyabb hőfokon süssem szerinted, vagy valamivel (mivel?) takarjam le? Ja, én úgy sütöm a kenyeret, hogy nem fedem le és alá vizet teszek egy tepsiben, ill. bespriccelem a sütőt mielőtt beteszem a kenyeret. A másik kérdésem off: maglisztes, paleos kenyeret sütöttél már? Én tartom a paleos étkezést, de kenyér nélkül nem megy, ill. a család miatt kell is sütnöm! :) Köszi, Eszter

Tűzpadka írta...

Nem is tudtam hogy sütőzacskóval lehet ezt csinálni. Mi mindig húsoknál használjuk. Újra tanultam valamit.Nagyszerű!

karasz írta...

Na épp ezért ültem ide vasárnap hajnalban:), nem sokat kellett keresgélnem, hogy olyan receptet találjak, amihez nem kell öregtészta és még indulás előtt (karácsonyi vásár) el is készül. Nagyon, nagyon köszönöm:))))

Medora írta...

Gyönyörűek!

MSE írta...

Szia Limara! Miben kellene tárolnom a kenyereket, bagatteket ahhoz, hogy másnap is majdnem olyan ropogós legyen mint sütés után?

Katooca írta...

Eszter Franta!
Ne tepsiben tegyél alá vizet, hanem csak bögrében. Ezért nem sül az alja rendesen, mert a tepsi "elszigeteli"

Limara!
Milyen szerencse, hogy Nálad is előfordul, hogy nincs öregtészta, így most én sem vagyok bajban :) Ezek a bagettek gyönyörűek lettek!!

Katooca írta...

Leszigeteli, bocs! :))

Unknown írta...

Katooca!

Köszi a tippet, kipróbálom! :)

Erke írta...

Limara!
Újfent fejet hajtok tudásod előtt. ISteni lett a bagett! NEm gondoltam volna hogy ilyen jó kérges és ropogós lesz.
Én a lisztet megfeleztem, fele fehér fele teljes kiőrlésű kenyérlisztm ment bele, 1 dl tej és 1 teáskanál porélesztő. Így még a lelkiismeretfurdalásom se lett akkorra, főleg hogy egyből bevágtam az egyik bagett felét még úgy melegen.

Bogyó74 írta...

Kedves Limara! Köszönöm a receptet. Most este megsütöttem a holnapi reggelihez. A fiam nem bírt várni reggelig és megkóstolta. Megkérdeztem tőle, hogy milyen, azt mondta, hogy finom és ropogós. Mondtam neki, hogy ennek örülök, mert ilyennek kell lennie! :-) Annyit változtattam rajta, hogy 30 dkg fehér liszthez 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet adtam, és mivel nem kaptam burgonyapelyhet,így az kimaradt belőle, de így is tökéletes lett! :-)