2012. december 13., csütörtök

Bonbon forralt boros krémmel






















Kérem szépen, ezek életem első temperált csokoládéjával készült bonbonjai. Mert ahhoz, hogy a csoki szép fényes és roppanós legyen temperálni kell. Erről én nem akarok nagy okosságokat írni, mivel nem is tudok, de jó szívvel ajánlom Praliné Zsuzsi blogját, ő mindent tud róla. Nem mellesleg ő az oka, hogy bonbon készítésre adtam a fejemet....
Inkább a töltelékről pár szó. Pár napja készítettem egy nagyon jó kis forralt boros aszalt szilva lekvárt (holnap bővebben róla). Annyira tetszett, hogy érdemesnek tartottam továbbgondolásra. Csak magát a fűszeres szirupot akartam belőle.
Hozzávalók:

  • 2 dl vörösbor
  • 200 g cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 2 csillagánizs
  • fél rúd vanília kettéhasítva
  • darab citromhéj
  • egy darab narancshéj
  • 4-5 szemszegfűszeg
  • egy löttyintés portói
A narancs héjába szurkáltam a szegfűszegeket. Egy lábosba öntöttem a vörösbort, hozzáadtam a cukrot, a fűszereket és lassú tűzön beforraltam. Körülbelül a fele mennyiségre. Ekkor elzártam alatta a lángot és lefedve állni hagytam néhány órán keresztül, hogy a fűszerek alaposan átjárják a szirupot. 
Míg állt egészen besűrűsödött, már szinte zselés állagot vett fel, csodálatos színnel ( a fotó sajnos nem adja vissza a mély bordó színét) és illattal.
Kihalásztam belőle a fűszereket, hozzáöntöttem egy korty portóit, hogy az alkohol is érződjön rajta, de ezt akár el is lehet hagyni.




















A bonbonokhoz a temperált csokit a formába öntöttem, majd kiborítottam és hűtőben hagytam megdermedni. Zsuzsinál részletes leírás róla, Gasztroshop-nál meg jó kis videó. Ez a művelet azért igényel még némi gyakorlást...

A csokihüvelyekbe tettem egy-egy szem aszalt meggyet, majd a sűrű, fűszeres sziruppal majdnem tele töltöttem őket. Ezután jött megint a dermesztés, nemes egyszerűséggel kitettem pár percre a teraszra, a mínusz nagyon sok fok megtette hatását. Ezután jött a legnagyobb bénázás, a lezárás, na ezen pláne van még mit gyakorolnom, és megint a hűtés. 
Végül a drukk, hogy vajon kijönnek-e a formából. és láss csodát, egy sem tört el, lyukadt ki, mindet ki tudtam venni épségben.
Folytatás következik...




5 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

De örülök, hogy nekifogtál! Szuperek lettek! A töltelék meg iszonyú jól hangzik! :)

Éva írta...

De nagyon szép és profi munka!:-)

Medora írta...

Alig várom a folytatást.
Remélem egyetlen darabka kallódik még valahol! Megkeresném.

NEDUDDGI írta...

Ezt a krém dolgot, ezt szeretném elcsenni megalkotás végett, mert nagyon tetszik. Köszönöm Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Limara írta...

Enyém a megtiszteltetés! :)