2012. május 1., kedd

Molnárka II.




















Van már egy molnárka recept a blogon, de nem voltam vele teljesen megelégedve, ezért egy másik receptet állítottam össze. Nekem (és a fiaimnak) ez sokkal jobban bejön. Igen nagy előnye, hogy ezt előző nap is meg lehet sütni, másnapra ugyanolyan puha és ízletes marad, mint frissen. Az én elkényeztetett gyermekemnek ez fontos szempont.
Biztos sokaknak fel fog tűnni, hogy a recept hozzávalói megegyezik a hamburgerzsemléjével, csak az arányokon változtattam.
Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt 
  • 2 ek. burg. pehely
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
A vaj kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép táljába mérjük. 

















Elindítjuk a dagasztást. 3-4 perc után, amikor már összeállt a tésztánk több részletben hozzáadjuk a puha vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tesszük:
















30-35 perc után enyhén lisztezett felületre borítjuk:

















Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor egy mérleg segítségével 100-110 g-os darabokra vágjuk, ha nem, akkor szemre osztjuk el 10-12 darabba.
A kimért tésztákat gömbölyítjük:

















Letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk. Ezután formázzuk:



A molnárkákat sütőpapíros tepsire ültetjük, egymástól távol és megint letakarjuk. Így kelesztjük 30-40 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztákat egy egész felvert tojással lekenjük, tetejükre szezámmagot szórunk és kb. 15-17 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.

13 megjegyzés:

MabelEarth írta...

Szia,
a burgonyapehely mivel helyettesíthető? Esetleg elhagyható?

Brigitta írta...

Marcsika,gondolat olvasó vagy! Éppen ilyen fincsikéket terveztem,de sajna most elmaradt.Igaz hamburger lett belőle, a közakarat miatt. De ami késik...Gyönyörűek! Puszi!/Régen beszéltünk!(:/

Brigitta írta...

A videó sajna nem indul el!

Csilla írta...

Nagyon szépek!! Ha ez vigasztal, ez nálunk is fontos szempont, hogy másnap is puha legyen. :) Az az én "szerencsém", hogy az előzőt nem láttam, így megsüthetem a tökéletest. :)))

Medora írta...

Nagyon szépek lettek, pont ilyet kerestem, amit meg lehet sütni este és reggel csak megtöltöm és viszi is a család. Köszönöm.

zsuzsi írta...

Eloszor is koszonom a receptet :-)
Ma megsutottem, fele teljesorlesu lisztbol (250:350), burgonyapehely nelkul, mert nem volt itthon, joghurt helyett un buttermilk hasznalataval (ez vagy savo, sztem iro, de mindenkeppen vmi savanyitott tejtermek), porelesztovel mert itt a masikhoz maceras hozzajutni es adtam hozza sikert, mert volt itthon.
Az idoket mindenhol 50%kal hosszabbra vettem, a rosttartalom miatt, a sutes is 22 perc lett. Most hulnek, egyet megettem olyan forron, h az izet nem is ereztem, csak a puhasagat. Nekem ilyen szepen felbarna teszta meg sosem kelt meg, talan a siker miatt, talan a sok ido, nem tudom, de ez most gyonyoru. H holnap is puha lesz-e azt szerintem nem fogjuk tudni megtapasztalni, mert hazaert a fiam es most tomi oket. Muszaj lesz meg egy adagot sutnom estig, kulonben nincs mit holnap ebedre csomagolni :-D

vizilily írta...

Köszönöm a receptet. Ma meg is sütöttem, és nagyon ízlik a családomnak is. Marad annyi holnapra, hogy a lányom vihessen az iskolába. Ő májkrémmel kente meg, mert mostanában az a favorit nála :)

Timie írta...

Kedves Limara!
Nagyon érdekelne ennek a fincsi molnárkának a videója, de sajna nem működik, vajon ezt is úgy kell formázni mint a másikat?

Köszönöm válaszod

Timie

Bridge írta...

A névre való tekintettel muszáj lesz megsütni. Bár valószínűleg lesz benne egy kis tk liszt is. :)

Névtelen írta...

szia limara.

Nagyon szép lett ez a költemény is, de a formázással a vidó hibája miatt nem vagyok tisztában:)
Írtam neked a magán- és a blogos facebookon is, légyszíves valamelyiken válaszolj. Köszönöm.

Névtelen írta...

Kedves Limara.Sok mindent megsütöttem már az oldaladról, most is a molnárkát dagasztottam be,de hamburger zsemle lesz belőlle.Az én válogatós lányom ezt szereti,és kérte is.Köszönöm a sok finom receptet.Jó néhány ismerősömnek ajánlottalak már.

Adrienn írta...

A molnárka formázásos videót feltennéd újra?

Szabó László írta...

Kedves Limara!

Pár hete találtam "rád". Csatlakozni szeretnék az előttem szólókhoz, és hálás köszönet érte, hogy így "kitanítasz" a sütés minden csínjára. Mondhatom, hogy most már napi szinten az életem részévé váltál. Az igazság az, hogy eddig még csak 5 féle dolgot sütöttem meg, de nem azért, mert lustálkodtam, hanem azért, mert annyira finomak lettek, hogy nem tudunk tovább lépni. Újra és újra meg kell tapasztalni. :-)
A minap hamburger zsömit sütöttem ismét, és megakadt a szemem azon, hogy neked legtöbbször van eltéve a fagyasztóba. Ez nagyon felcsigázott, mert az express croissant az ízén kívül még azért imádtam, mert este be lehetett tenni a hűtőbe, és reggel már csak sütni kellett. Roppant praktikus volt, hogy nem kellett 4-kor kelni, hogy reggelire friss illatos péksüti legyen az asztalon. :-) Tudsz esetleg tanácsot adni abban, hogy mit lehet előző este hűtőzni, és mit nem, mik azok amiket fagyasztani lehet? Melyik fázisban kell hűtőbe, fagyasztóba tenni, és sütés előtt még milyen praktikáknak kell alávetni, hogy olyan legyen, mintha éppen akkor dagasztottam, kelesztettem volna...
Két kisgyerek mellett próbálkozom kicsit praktikusan összerakni a napom, úgyhogy előre is nagyon köszönöm, ha tudsz segíteni.