2012. május 21., hétfő

Joghurtos epertorta bodzával




















Vendégeket vártunk tegnap, a kisebbik fiam névnapját ünnepeltük. Ha neki sütök, akkor míg tart az eper szezon elmaradhatatlan az epertorta. Legtöbbször mascarponés-fehér csokoládés krémmel készül, de most valami újat szerettem volna. Az ötletet ez a torta adta, ezt gondoltam kicsit tovább.
Legelőször sütöttem 2 db 3 tojásos, kakaós piskótát.
Hozzávalók (egy piskótához):
  • 3 db tojás
  • 9 dkg kristálycukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
Az egész tojásokat a kristálycukorral  nagyon könnyű habbá vertem, majd több részletben beleszitáltam az alaposan elkevert lisztet és kakaóport. Egy spatulával óvatosan összeforgattam.
Egy 25 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem és a masszát óvatosan belesimítottam. 175-180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem. Tűpróba nem árt!
Sütöttem még egy ilyen piskótakarikát és mindkettőt rácsra tettem hűlni.
Krém:
  • 400 g görög joghurt
  • 5 dl habtejszín
  • 5 lapzselatin
  • 1 lime reszelt héja
  • 1 dl bodzaszörp
  • 50 dkg eper
  • eperlekvár
  • 5 dkg csokoládé
  • citromfű levelek
A krémhez sűrű görög joghurtot használtam, mivel ez volt itthon, de természetesen megteszi helyette a hagyományos joghurt is, abból 5 dl-t vennék.
Bodzaszezonra tekintettel cukor helyett bodzaszörpöt használtam, de nyugodtan lehet cukorral édesíteni, 6-8 ek. kell hozzá ízlés szerint.
Először a zselatinlapokat áztattam hideg vízbe.
A tejszínhabból kemény habot vertem. A joghurtot és a tejszínt óvatosan összeforgattam, a lime héját belereszeltem. Az eper felét feldaraboltam és a krémbe forgattam.
A beáztatott lapzselatint kinyomkodtam és kb. 2 ek. vízzel a mikró legalacsonyabb fokozatán 7-8 mp. alatt felmelegítettem. Elkevertem és felöntöttem a bodzaszörppel. A joghurtos habhoz csorgattam.
A kapcsos tortaformába visszatettem egy piskótalapot, megkentem házi eperlekvárral, majd ráöntöttem a krémet. Egy fóliával letakartam és 2-3 órára a hűtőbe tettem. Ezalatt eléggé megdermedt, így a másik piskótalapot is megkentem lekvárral. A megkent felével lefelé a krém tetejére illesztettem.
Ha azelőtt tesszük a tetejére, mielőtt a krém megdermed, akkor a piskóta súlya szétnyomja a krémet.
A csokoládét egy ek. olajjal felolvasztottam (lehet a ikró legalacsonyabb fokozatán vagy gőz fölött) és a torta tetejére kentem. Hagytam, hogy itt-ott lecsorogjon az oldalán. A maradék epret a tetejére halmoztam, citromfű levelekkel díszítettem.
Tálalásig visszatettem a hűtőbe.


8 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

És most becsukom a számat :-))

Névtelen írta...

Eper és bodza? Akkor csak finom lehet! :)
Több piskótás receptednél is láttam már, hogy nem választod szét a tojásokat. Én eddig mindig úgy sütöttem, otthon is így láttam. De lassan tennem kéne egy próbát, mert a képeidet látva mind nagyszerűen sikerül. :) Más lesz így a tészta/jobb?
Köszönöm a válaszodat!
Gabi

marisz57 írta...

Kinézetre csodálatos! Biztos vagyok benne, hogy finom volt!

Névtelen írta...

Szuper. A csokit azért lehagynám róla. meecee

Juharszirup írta...

Szépséges és finomnak tűnik!! :)

Böbe Morzsák írta...

Ennyi finomság mellett még kedvencem a citromfű is megjelenik ez csakis fini lehet!

Böbe Morzsák írta...

Nézz be hozzám, meglepi vár!

Stéhli Család írta...

Köszönöm az insprirációt! Megvariáltam ugyanis: alulra jött egy kakaós piskóta, a téglalap tortaformában az oldalsó falakra vékonyan szelt epres piskótatekercs, és csurig a krém. Eperdarabokkal. Az egész társaság megnyalta mind a 10 ujját! Köszönöm a receptet!
S. Ildi