2012. május 13., vasárnap

Bodzás-túrós illatos kalács


Illatos a bodzától, puha és szaftos (még másnap is) a túrótól ez a kuglóf formában sütött kalács. Már virágzik a bodza, készítettem belőle italt és szörpöt is, ezért a tölteléket azzal illatosítottam, fantasztikus lett.A kuglóf formához nem kell ragaszkodni, akinek nincs, vagy csak kisebb méretű formával rendelkezik, az a nagyobb, mélyebb kenyérsütő dobozban is sütheti, vagy egy nagy tortaformába is beleteheti. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. bodzaszörp
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 2 ek.búzadara
Lekenéshez: 
  • 1 egész tojás
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép (dagasztógép) üstjébe mérjük és egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálban kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a bodzaszörpöt , a tojás sárgáját, a búzadarát és a mazsolát. A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, végül a túróba forgatjuk.
A kuglóf formát is előkészítjük, puha vajjal vastagon kikenjük.
A megkelt tésztát lisztezett felülete borítjuk és egy keskeny, hosszú csíkot nyújtunk belőle. Rákenjük a tölteléket és feltekerjük mint a bejglit.
Egy éles késsel hosszában ketté vágjuk, majd a két szárat egymáson keresztezzük úgy, hogy a vágott rész legyen mindig felül. Ez a formázási mód azon felül, hogy rendkívül mutatós, praktikus is, mert így a töltelékben keletkező gőz utat talál magának, a kisült kalácsban nem lesznek nagy lyukak a túró körül.


A tésztát az előkészített kuglófformába helyezzük. Akkor megfelelő a mérete, ha csak max. 2/3-ad részig tölti ki. letakarjuk és kb. 30-40 percig kelesztjük, míg a forma teljesen megtelik a kaláccsal.
A felvert tojással lekenjük végül a megkelt kalácsot és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 40-45 perc alatt sül készre, 15-20 perc után egy sütőpapírral vagy alufóliával lazán letakarjuk a tetejét, hogy ne piruljon túl.
Ha kész rácsra tesszük a formát és hagyjuk, hogy a kalács benne hűljön langyosra, csak ezután vesszük ki.
Porcukorral meghintve kínáljuk.




19 megjegyzés:

Medora írta...

Hihetetlenül finom, könnyű kalács lett belőle. Köszönöm!

Farci írta...

Jaj! :)))

Blogkonyha írta...

Csodálatos lett!

Márti írta...

Remek ötlet, a kuglófos forma, meg a bodzás töltelék is!

Edina írta...

Ez de el van találva, a bodzát eddig minden ételben/italban jónak találtam, a túró meg az egyik gyengém :) Ez a párosítás nagyon jó lehet, a következő hétvégére szerintem nekikészülök és megpróbálom megcsinálni. Ezen a hétvégén madártej volt a desszert, másik nagy kedvenc a családban :)

Évica írta...

Hű, de jól néz ki, ezt ki kell próbálni :)
Edina, túró is meg madártej is? Pont, mint a kislányom :) Itt szokott játszani, és egyszer azzal jött, hogy anya, madártejes túró rudi. És azóta ez a kedvenc :)

Brigi írta...

Ez remek lehet! Ha van olyan finom, mint ahogy kinéz, már nyert :)
Évica: A madártejes túró rudi az egy fenomenális ötlet volt, teljesen átszoktam arra :)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Ez a bodzás túró rudi jól hangzik, én még nem láttam, de keresni fogom....:)

Évica! Hogy csinálod, hogy linket tudsz beszúrni ide a megjegyzés rovatba???

zsuzsi írta...

Bodza hijan megcsinaltam juharsziruppal es mazsola helyett vagdalt aszalt szilvaval, most kel, eddig igeretesnek tunik, bar nem volt egyszeru a nagyon puha tesztat bebuveszkedni a formaba. Zoldsegleves vacsora melle sztem pompas kiegeszito lesz. Koszi a receptet :-)

Névtelen írta...

Szia Limara!
Kb: mekkora a kuglófforma mérete?
Szerinted meg lehet ezt kapcsos kuglófformában is csinálni?
Köszönöm a válaszod: Hajni

Jocsi írta...

Ma elkészítettem, nagyon finom lett, köszönet a receptért! :)

Limara írta...

Hajni! A kapcsos formához csökkenteni kell az adagot, abban nem fér el. Talán felezném, de nekem nincs kapcsos formám így nem tudok pontosabbat mondani. Az én kuglófom mázas cserép, 10 cm magas és 27 cm az átmérője!

orsi írta...

Eztki kell próbálnom, mert nálunk mindenki szereti a bodzát és a túrót is. Nagy szerencsém van, mert a gyerekek mindent megesznek, de a túró rudit azt egyenesen pusztítják ha van itthon :) ezzel csak én vagyok így? :) a legújabb kedvencük a madártejes http://minu.me/-tejblog , ezt nagyon eltalálták, tényleg nagyon finom lett

Névtelen írta...

Én is megsütöttem, nagyon finom lett, és tényleg napokig puha marad. Köszönöm a receptet! Vali

Unknown írta...

Kedves Limara,
nagy kedvteléssel szoktam böngészni a blogodat. A pontos, részletes receptleírások miatt bárminek neki merek állni. :)
Ez a kalács nagyon finom lett, bár a töltelékem valamiért nagyon folyós lett, és a tekerésnél, meg a formába helyezésnél sok ki is folyt, amit aztán rátettem csak úgy a tetejére. Nem tudod, miért lehetett folyékony?
A tésztát körülbelül mekkorára nyújtsam? (széle, hossza, vastagsága mind érdekelne, most csak úgy szemre csináltam :) )
Én általában fél adagot szoktam készíteni, mert kevesen esszük, de tojást nehezen tudok felezni. Van valami tanácsod, hogyan tudnám megoldani? vagy mehet bele az egész?
Köszönöm a receptet, várom a választ, és az új bejegyzéseket.
Ági

Limara írta...

A töltelék kicsit folyós, igényel némi gyakorlatot, de azért lehet vele bánni.
2-3 mm vastagra szoktam nyújtani, kb. 30 cm szélesre és olyan hosszra, amire engedi. De őszintén szólva soha nem méricskélem.
A fél adagnál is nyugodtan beleteheted az egész tojást, vagy felvered és kiveszel belőle egy keveset, amivel mondjuk majd megkened a tetejét, és a többit adod hozzá...

Hajópatkányok írta...

Kedves Limara!
Egy barátnőm hívta fel a figyelmem a receptjeidre, azóta is itt böngészek és nem egyet kipróbáltam már, mondhatom sikert aratva mindegyikkel. Ez a túrós kalács is pillanatok alatt elfogyott. A felnőttek kávé mellé,a kisebbek lekvárral megkenve fogyasztották. Köszönet a jó receptekért.
üdvözlettel: Bri

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek! :)

Unknown írta...

Kedves Limara!
Már nagyon sokszor készítettem ezt a kalácsot a családom legnagyobb örömére. Mivel leányzómmal egy kicsit "másképpen" étkezünk, ezért felbuzdúlva a "Zéró6" kenyereden, átalakítva megsütöttem magunknak Zéró6 liszttel. Isteni lett. És így nem kellett lemondanunk erről a fincsi kalácsról sem. Készülök további receptjeidet is "variálva" megsütni.
További jó sütést-főzést kívánok:
csmoncsi