2012. április 6., péntek

Húsvéti töltött kalács























Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is.
Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak!

Húsvéti töltött kalács
Ebben a kuglófszerű kalácsban minden benne van, ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat. A kalács, a sonka, a főtt tojás, a főtt kolbász és még a torma is.
Tökéletes ünnepi reggeli, vagy nagyszerű vendégváró falat a locsolkodóknak!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1,5 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
0,5 dl olaj
kb. 2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Rövid időre félretesszük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, majd a kissé felfuttatott élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani, akár kézzel, akár kézi mixerrel (vagy csak egyszerűen az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük). Amikor a tészta már összeállt és kezd elválni az edény aljától, hozzáöntjük az olajat és azt is beledolgozzuk.
Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Míg kel, elkészítjük a tölteléket:
Kb. 15 dkg főtt sonka
kb. 15 dkg főtt kolbász
2 db főtt tojás
A sonkát, a tojást, és a kolbászt apróra vágjuk, vagy daráljuk és alaposan összekeverjük. Ha kell kicsit sózzuk, borsozzuk.
Egy edényben megolvasztunk kb. 8 dkg vajat.
Egy jó nagy kuglófformát vagy kenyérformát, esetleg két db püspökkenyérformát kivajazunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel ujjnyi vastag, kb. négyzetformára lapítjuk. 36 darabba vágjuk, úgy, hogy először hosszában, majd ker6sztben is 6-6 részre vágjuk.
Minden kis tésztadarabot kissé széthúzunk és a közepébe egy teáskanálnyi tölteléket teszünk. Összezárjuk úgy, hogy kis gombócot kapjunk. Megmártjuk az olvasztott vajban, majd az előkészített kuglófformába tesszük.  Minden tésztát megtöltünk, vajba mártunk, majd a formába tesszük.
A forma csak kb. háromnegyed részig legyen tele. Egy ruhával letakarjuk és addig kelesztjük, míg a tészta eléri az edény szélét. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Kb. 40 perc alatt sül pirosra, félidőben ha szükséges lazán letakarjuk egy alufólia darabbal.
Amikor elkészült pár percig a formában hagyjuk, majd óvatosan egy tálra borítjuk.
Mártogatóst kínálunk hozzá, amihez ízlés szerint elkeverünk tejfölt, tormát, pici sót, borsot, végül apróra vágott snidlinget vagy újhagymát is teszünk bele.
Fázisfotók:




12 megjegyzés:

Névtelen írta...

No, ezt ki kell próbálnom... ismét. Puszilunk és áldott húsvéti előkészületet és ünnepet kívánunk: Kollár-Bozzay család- Nógrádról:-)

Farci írta...

Guszta! :))
Minden jót, sok-sok locsolót! :)

Erika írta...

Ezt egészen biztosan elkészítem (de sajnos nem kuglóf-formában, mert olyanom - még - nincs), köszönöm a receptet és ezeket a gyönyörű képeket :)

Maria írta...

Micsoda különlegeseket tudsz kitalálni!

Névtelen írta...

Tudtam! Reggel bújtam az oldaladat, mert tutira akartam menni a húsvéti sütéssel, és szinte éreztem, hogy mire megejtem a bevásárlást, még valami nagyon ütőssel fogsz jelentkezni! Köszi a mindig sikeres recepteket, az isteni ötleteket! Áldott húsvétot és sikeres sütögetést mindenkinek! Éva

Erdokóstoló írta...

Micsoda ötlet! Szép Húsvétot! Andrea

Marika írta...

Nagyon mutatós, és biztosan nagyon finom is! Kellemes Ünnepeket kívánok!!

Medora írta...

Ez is gyönyörű lett! Békés, pihenős ünnepet kívánunk!

Száva írta...

Este 11kor: "Nem akarom látni Limarának semmilyen gyomorsav-fakasztó, szemkidüllesztő sütését! Ááá, tudtam, hogy nem kellett volna!"

Mert nekem egy gasztróból kiművelt pasasom van ;)

Ildikó írta...

Megint egy ínycsiklandó gyönyörűség...meglehet, holnap ezt is elkészítem, ma a diós kalácsod volt reggelire az asztalunkon Limara...:) (minimális változtatással és borsodóval, két szépség maradt csak mutatóba').
Szép további Húsvétot kívánok mindenkinek!

Erika írta...

Elkészítettem kapcsos tortaformában, amit kívül beborítottam alufóliával, hogy a kicsöpögő vaj ne égjen oda a sütő aljába. A forma elég nagy, így csak egy rétegben voltak a gombóckák, de így is magasra nőttek, majdnem kitöltötték .. és valami isteni a tésztája ... nagyszerű lett, köszönöm még1x :)

A. írta...

Elkészítettem húsvétra ez a gyönyörűséget, csudafinom lett! :-) Eddig csak menekültem a konyhából, de olvasva a recepteket, rajongód lettem! :-)
Köszönöm!
A.