2012. március 17., szombat

Ropogós perec

Apai ágon rengeteg unokatestvérem van. Pontosan most nem is tudom mennyi, de az biztos, hogy több mint húsz unokatesóval büszkélkedhetem. Sajnos mióta mindannyian a felnőtt életünket éljük, nagyon ritkán találkozunk, de volt egy hosszú időszak az életünkben, amikor rendszeresen összejöttünk, méghozzá lakodalmakon. Imádtuk.
A lagzik szinte kötelező eleme volt az aprósütemény, a kínálós, ami még a vacsora előtt került az asztalokra, édes és sós is. Az egyik ilyen sós rágcsa ez a ropogós kis lakodalmas perec volt, ami tulajdonképpen csak nevében volt perec, mert a valóságban apró kis karikák voltak. Az esküvőt megelőző napokban összeültek a nőrokonok és vég nélküli sütésbe kezdtek. Mifelénk akkoriban ez volt a szokás. Körbeülték az asztalt, többen gyúrták a tésztát, majd elkezdődött a futószalag munka, darabolás, sodrás, majd az ujj körül  formázás. Több sütő ontotta a ropogósra sült finomságot, majd papírzsákokban gyűltek a kis karikák, és várták a napot, hogy az ünnepi asztalon végezzék. Iszonyú pepecs munka volt, mégis úgy tűnt, hogy ripsz-ropsz telnek a zsákok.

 Szerencsére a recept megmaradt, így ritkán ugyan, de itthon is szoktam ilyen ropogós perecet sütni. A sziszifuszi munkát azért nem vállalom be, helyette igazi kis pereceket formázok, így sem épp haladós munka, különösen, ha nincs kéznél mondjuk egy gyerek, akit épp rabszolgamunkára foghatnék. A perecek mérete úgy nő, ahogy a türelem fogy. Eleinte még helyes kis perececskék, a végére pedig szép nagy perecek sülnek.
A recept rettentő egyszerű, a hozzávalókat egyszerűen összegyúrom, majd pihentetés nélkül azonnal el is lehet kezdeni a formázást. A tésztából kiveszek egy darabot, abból sodrok egy rudat, amit felszeletelek és a kis szeleteket is megsodrom. egészen vékonyra, kb. 35-40 cm hosszúságúra. Megformázom a perecet és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket. 200 fokos sütőben sülnek 10 percig, akkor  kiveszem, a sós kencével gyorsan megkenem és még 2 percre visszateszem.
Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 ek. só
  • 1 ek. cukor
  • 20 dkg kacsazsír (vagy bármilyen zsír)
  • 20 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • egy nagy doboz tejföl (375 g)
  • 2 dkg friss élesztő
Az élesztőt nem kell futtatni, csak a tejben kell elkeverni és úgy adni a többi hozzávalóhoz.



Sós máz:
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. só
  • víz
A lisztet és a sót annyi vízzel keverem el, amitől kb. tejföl sűrűségű lesz. A megsült pereceket egy szilikon ecsettel átkenem ezzel a mázzal.


12 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Szuper gusztusosak! :)

Macus írta...

Isteni finom volt!

EWA gyöngyös világa! / EWA's World of Beads! írta...

Nagyon fincsinek néz ki ,holnap kipróbálom!!Köszönöm!

Blogkonyha írta...

De guszták! Nagyság szerint...Nagyon jó fotó!

Mázsa Viki írta...

Nagyon gusztusosak, imádjuk a perecet, ezt most szerintem megsütöm! ;)

Farci írta...

Limara!
Ezt is szeretem! :))))
Mára már sül a hamburgerzsemle - tőled! :)))
ui. Pita is volt a hétvégén! :)))

Medora írta...

Nagyon finom! Köszönöm a pontos receptet.

zsuzsa írta...

Kedves Limara,

nagyon szépek a perecek és az egész írás a saját gyerekkoromat juttatta eszembe, nagyszüleim, rokonaim szintén az Alföldön éltek/élnek. Mi is sok esküvőre jártunk és bevallom az egészből a kedvenceim az asztalra előre kihelyezett aprósütik voltak. Az lenne a kérdésem, hogy esetleg az édes változatokból nem közölnél néhányat? Biztos más is szívesen venné. Köszi előre is és gratulálok az egész oldaladhoz!!!

Zsuzsa

Ildikó írta...

A Nagymamám is hasonlóképpen készítette a sós pereckéjét...középen volt még rajta egy plusz tekerés, de pont így nézett ki...azt hiszem hétvégén megsütöm, köszönöm a receptet! :)

Patricius Winery írta...

Kedves Gasztroblogger!


Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
• ízvilágában legyen az adott borhoz illő
• legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
• szezonális hozzávalókat is használj
Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
• Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

• Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

• Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

• Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!
Versenyhetek Borok
Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes

Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház

ZoknisPanka írta...

Kedves Limara! Helyettesíthető a zsír vajjal vagy margarinnal? köszi, Panka

Limara írta...

Vajjal! illetve nyilván lehet margarinnal is sütni, de nem lesz olyan ropogós, mint ha zsírral készülne...