2012. február 27., hétfő

Rozskovászos kenyér (élesztő nélkül)

Élesztő nélkül, kovásszal kenyeret sütni a legjobb móka, már ha szabad annak nevezni. Az ilyen kenyér ugyanis A Kenyér, mint ahogy régebben arról már írtam is. Bár a pihe, puha foszlós házikenyérnek sincs párja, tegnap például eszméletlen jó volt a vaddisznópörkölt szaftját ilyennel tunkolni, mégis, ha ezt az enyhén savanykás, vastagabb héjú kenyeret veszem ki a sütőből, na akkor érzem azt, hogy igen, kenyeret sütni mennyire jó dolog. Vastag, ropogós héjú, enyhén savanykás bélzetű tökéletes kenyér ugyanis a jól végzett munka jutalma.
Ha csak kovásszal sütök, akkor rozskovászt használok még az egyébként fehér kenyérhez is. A rozskovász ugyanis nagyon jó ízt ad neki. Ez a kenyér nem lassú éjszakai kelesztéssel készült, éppen ezért nagyon fontos volt a kovász minősége. Aktív, jó buborékos kovász szükséges hozzá. Éppen ezért a sütést megelőző este a kovászomból, ami mindig készenlétben van, kivettem egy adagot, azt elkevertem ugyanannyi liszttel és vízzel, majd 12 órán keresztül állni hagytam. Egyenletes meleg kell neki,ezért egyszerűen bedugom éjszakára a mikróba.
Hozzávalók az aktív kovászhoz:

  • 110 g kovász
  • 110 g langyos víz
  • 55 g BL 80 kenyérliszt
  • 55 g tk. rozsliszt
A hozzávalókat egy műanyag edénybe mérem, alaposan elkeverem, lefedem, majd 12 órán keresztül érni hagyom.

Így néz ki fél nap múlva:
Ekkor lehet kezdeni a dagasztást. 
Hozzávalók:
  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
  • kb. 320 ml víz
  • az összes kovász
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. olaj
Egy tálba mérem a lisztet, a vizet és a kovászt. A sót és az olajat még nem teszem bele. Rövid ideig, kb. 4-5 percig (dagasztógéppel 3-4 percig) dagasztom csak a tésztát, majd letakarva 30 percig pihenni hagyom. Ezalatt a kovász dolgozni kezd.
Ezután adom hozzá a sót és az evőkanál olajat. Ismét csak rövid ideig, kb. 5-6 percig dagasztom (dagasztógéppel 3-4 perc), majd kelesztőtálba teszem és két órán keresztül hagyom kelni. Ezalatt duplájára kel. Lisztezett felületre borítom és anélkül, hogy nagyon kiütögetném belőle a levegőt, megformázom. Lisztezett kelesztőkosárba teszem, a varrattal felfelé. 


Letakarom és szobahőmérsékleten hagyom kelni 2és fél órán keresztül. Egy sütőlemezt kibélelek sütőpapírral és a megkelt tésztát óvatosan átfordítom rá. 
Pengével három helyen, hosszanti irányban bemetszem, majd a 230 fokra előmelegített sütőbe teszem. A sütőt azonnal gőzösítem. Én belöttyintek az aljába egy kis vizet, de remek módszer a jégkocka használata, 2-3 darabot kell a sütő aljába dobni. 10 percig sütöm ezen a magas hőfokon, majd mérséklem 200 fokra, ekkor résnyire nyitom a sütő alját és egy virágpermetezővel alaposan bepermetezek a sütőtérbe. Harminc percig hagyom még így sülni, ha a teteje nagyon barnulna, akkor letakarom egy darab fóliával, de úgy a jó, ha a színe mély barna.
Ha letelik az idő kiveszem, az alját megkopogtatom, ha mély, kongó hangot ad, akkor készen is van. Rácsra teszem és megint csak lepermetezem kevés hideg vízzel.
Még langyosan levágok egy jókora szeletet és vastagon megkenem házi, sűrűre főzött szilvalekvárral. maga a boldogság!


17 megjegyzés:

Eszter írta...

De jól néz ki, nagyon étvágygerjesztő. :)

Limara írta...

Köszönöm:)

Lizi írta...

Holnap kipróbálom és ha jó,mehet a szakácskönyvedbe!(bár még nem találkoztam Nálad rossz recepttel...)

Limara írta...

Nagyon köszönöm, jót nevettem! :)))

Névtelen írta...

HA TELJESEN ROZSLISZTTEL KÉSZÍTEM,AKKOR JÓK EZEK AZ ARÁNYOK,NEM KELLBELE ESETLEG MÉG VALAMI?
KÖSZI!

Névtelen írta...

Ilyet sütök két hete, én délután bedagasztom, kelesztem, estére bemegy a hűtőbe, és reggel sütöm azonnal a hűtőből. Sokkal finomabb az élesztős öregtésztás kenyérnél :-D meecee

Babette írta...

Gyönyörű!

Limara írta...

Kedves Névtelen! Nem, pont ez a recept nem alkalmas csak rozslisztből való sütésre. Ahhoz inkább ezt ajánlanám: http://limarapeksege.blogspot.com/2008/12/ukrn-rozskenyr.html

Limara írta...

Meecee! Igen, az nálam A Kenyér címmel fut, én is nagyon szeretem. Azt nem mondom, hogy finomabb az öregtésztásnál, inkább másként finom:)

Limara írta...

Babette! Köszönöm! :)

Névtelen írta...

Asszem ez ízlés kérdése, nekünk jobban bejött a kovászos mint az öregtésztás :-) meecee

Névtelen írta...

Én tegnap megpróbáltam, de a kovász egy nagyon kemény tészta lett.Miért? Nem kellene bele több víz?
Zsuzsu

Limara írta...

Nem tudom, olyannak kellett volna lennie mint a fotón...

Gábor írta...

Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy az eredeti kovászt hogyan készitetted, ami "mindig készenlétben van" ?

Limara írta...

http://limarapeksege.blogspot.hu/2012/11/kovaszoljunk.html

Éva írta...

Kedves Limara!
Kétszer próbáltam megsütni ezt az isteni kenyeret, de sajnos nekem nem lett szép. Az öregtésztás kenyereim rendre gyönyörűek,e amikor ezt a kovászosat óvatosan a sütőlapra borítom, össze esik,kimegy belőle a levegő, és nem is akar újra feljönni sütés közben. Ráadásul szerintem túlzottan szétterül, mint a nagyalföld. A lisztem gondolom jó minőségű, nem régi, Nagyi titka liszt, a kelesztésekkor is jól viselkedik a tészta. Ma inkább visszatettem a jénaiba,ma a második kelesztés abban volt, mert nagyon el laposodott, ennyi mozgatás után vártam, hagy pihenjen, így végül jobb lett, de,szeretném forma nélkül ugyanúgy sütni mint Te. Jó lenne ha tudnál valami tippet adni, mi lehet a gond.
Köszönöm!

Limara írta...

Ha összeesik, akkor túlkelt, azért a terülés is....