2012. február 5., vasárnap

Meyer lemon curd piskótában

















Aki gasztroblogokat olvas, mostanában nagyon sok oldalon találkozhat a meyer citrommal. A citrom a nevét az amerikai származású  felfedezőjéről kapta, aki Peking közelében találta meg ezt a különleges gyümölcsöt. Valószínűleg a citrom és a narancs kereszteződéséből származik. Sima héjú, élénk sárga színű, lédús citrusféle.
Én is figyelemmel kísértem a különböző recepteket, kissé irigykedve, mert esélyét sem láttam annak, hogy kisvárosunkban ilyet kapjak. Aztán pár nappal ezelőtt a piacon sétáltunk a barátnőmmel és a zöldségesnél a hagyományos citromok közé keverve felfedeztem ezeket a ragyogó színű gyümölcsöket. Szinte az egész készletet felvásároltam örömömben.

Nem is volt kérdés, hogy lemon curd lesz az első, amit elkészítek belőle. Készítettem már, hagyományos citromból, azt is nagyon szerettük, sőt, süteményekbe is töltöttem belőle. Biztosan emlékeznek sokan a Segítsüti levendulás citromkrémjére és gondolom kevesebbeknek, de egy citromos rolád receptje is ismerős lehet.
A krém mennyei lett, a meyer citrom lágyabb, szelídebb ízű, mint a hagyományos, érezni a narancsos beütést rajta.
Hozzávalók:

  • 3 meyer citrom leve
  • 1 meyer citrom héja
  • 10 dkg cukor 
  • 2  tojás
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg hideg vaj

Másfél citrom héját lereszeltem. 3 citrom levét kifacsartam (később még egy felet hozzá adtam, hogy még savanykásabb legyen) és a 10 dkg cukorral, az egész tojásokkal és a tojások sárgájával alaposan elkevertem.
Lassú tűzön állandó kevergetés mellett puding sűrűségűre főztem. gyorsan megvan. Ekkor a vajat lassan, apró kockákra vágva belekevertem. megvártam míg egy-egy kocka beleolvad, csak ezután adtam hozzá a következőt. Gyönyörű, selymes krémet kaptam.
Nem bírtam magammal, pedig megfogadtam előzőleg, hogy nem és nem fogok levendulát tenni bele, de miután kb. háromnegyedét kis tálkába öntöttem, a visszamaradó krémbe egy nagy csipet szárított levendulavirágot szórtam.
Míg a krém hűlt elkészítettem egy öt tojásos, kakaós piskótalapot.
Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 13 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 2-3 ek. olaj
Az egész tojásokat a cukorral alaposan kihabosítottam. Amikor nagyon könnyű, lágy krémet lett beleszitáltam  több részletben a kakaóval elkevert lisztet. Végül a tál oldaláról belecsorgattam az olajat is. Sütőpapírral kibéleltem a legnagyobb sütőlemezemet és a masszát belesimítottam. 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütöttem.
Kivettem a sütőből és 1-2 percig hagytam pihenni. Késel körbe lazítottam, majd egy konyharuhára borítottam. Lehúztam a sütőpapírt és a ruhával együtt feltekertem. Így hagytam kihűlni. 
Végül a piskótát megkentem a krémmel, keveset kívülre is hagytam és háromszögekre 8helyesebben trapézokra) vágtam. Citromhéjjal és levendulával díszítettem. 

Tökéletes vasárnap délutáni desszert lett belőle.

6 megjegyzés:

Brigitta írta...

Kérek szépen! De szánon küldd,mert csúúúszik!:))Puszi!

Chris írta...

SZia Limara!
Én azt szeretném kérdezni, hogyan lehet kicsit könnyebbé tenni a tésztát, hogy ne legyen olyan nehéz. Főleg a hamburgerzsemlére gondolok most. szoktam bele tenni egy kis szódabikarbónát, de nincs vmi jó módszer?
Köszönöm!
Nagyon szeretem am a recepteidet!!! :)
egy 21 éves srác

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Hétvégén meg sütöttem a pizza receptedet,fenomenális lett,nem tudok betelni vele,edig nem sikerült ennyire jó pizzát sütnöm!
Köszönöm!:) kis családom nevében is!
Üdvözlettel Mónika!!

Limara írta...

Brigitta! Szánon viszem:))

Chris! Ha a hamburgerzsemlét nehéznek érzed, akkor vagy nincs elég ideig kelesztve vagy kicsit több folyadékot is elbírna a tészta, mert ez egy nagyon könnyű, laza zsemle, legalábbis annak kellene lennie.

Mónika! Én köszönöm, nagyon kedves vagy! :)

Márti írta...

Nagyon jó ez a recept! én még nem találkoztam ezzel a citrommal,majd nyitva tartom jobban a szememet :)

Medora írta...

Na,pont most bántam meg, hogy nem vettem én is!