2011. szeptember 1., csütörtök

Szarvasgombás sajtos keksz

Fonyódon van egy nagyon jó kis piac, ha jól tudom a szerdai és szombati napokon. A piacon belül van ruha, állat, régiség (már ami nem kínai), zöldség, gyümölcs és egy fedett épületben füstölt húsárú részleg is. 
Az épület előtt van egy szép nagy lakókocsi, amiből egy francia származású ember fantasztikus sajtokat árul. Igazi Kánaán. A sajtok nem olcsóak, tízezer forint körül van általában egy kiló, de amiből kér a kedves vásárló, abból azonnal vág is egy szeletkét és kóstolóra nyújtja. Az idén vettem tőle szarvasgombás sajtot is, csodás volt.
Vettem vargányát, füstölt sonkát, purpur kenyeret mellé és jó kis lakomát csaptunk amit hideg cíderrel öblítettünk le.
A sajtból maradt, haza is hoztunk egy darabkát belőle. Pár nap múlva vettem észre, hogy valamelyik drága gyermekem csomagolás nélkül tette vissza a hűtőbe, persze rendesen ki is száradt addigra. Kidobni sajnáltam, inkább egy jó kis sós kekszet sütöttem belőle. 
Hozzávalók:
  • 230 g finomliszt
  • 70 g kukoricaliszt
  • 1,5 tk. só
  • 40 g reszelt parmezán
  • 40 g reszelt szarvasgombás sajt 
  • 20 dkg vaj
  • 3-4 ek. jeges víz
Kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. tejszín
A késes robotgépbe mértem a lisztet és a sót, belekockáztam a vajat, majd annyi időre indítottam el a gépet, míg morzsásra keverte. Hozzáadtam a sajtokat, elkevertettem, majd apránként adagolni kezdtem a hideg vizet, míg a gép egy gombóccá szedte össze a tésztát. 
Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem. Legalább két órát, de akár 2-3 napot is pihenhet.
Lisztezett felületen 2 mm vastagra nyújtottam, majd egy derelye vágóval rombuszokat szabtam belőle. 
Sütőpapírral bélelt tesire sorakoztattam őket, majd a tejszínnel elkevert tojássárgájával lekentem mindet. Ez akár el is maradhat, de így szebb lesz a keksz színe.
180 fokos sütőben 10-12 perc alatt sülnek készre. 



A receptet elküldtem a VKF 44. fordulójára

A Baritzone Kft kiadásában megjelent Süss magad címmel egy 2012-es falinaptár, ami az én receptjeimet és fotóimat tartalmazza. Már kapható, vagy a Kft-nél megrendelhető. A szintén általuk kiadott Házias finomságok című falinaptárban is van  3-4 receptem és fotóm.

5 megjegyzés:

Eszter írta...

Húúú, mennyi finomság...és a sajtok!Ez a recept is szuper!
Gratulálok a naptárhoz!

Márti írta...

Nagyon szeretem a sajtokat, ezt is szívesen megkóstolnám, és a kekszet is :)

libi írta...

Szeretnék én is ilyen naptárt!;-)

Medora írta...

Ez valami brutál-finom volt! Elkövettem azt a szarvas hibát, hogy egyedül mentem látogatóba, ha tudom előre mivel kínálnak vittem volna egy-két családtagot, hogy amíg ők udvariasan társalognak én csak morzsolgassam a számban ezt a mennyei sütit. Így viszont nekem kellett beszélgetni is, ami telekekszes szájjal nem annyira szép. De megbocsájtották. Hiába, jó emberek!

Névtelen írta...

Szuper receptek, szuper naptár és az új fejléc is szuper!!!!