2011. február 6., vasárnap

Levendulás-narancsos koszorú

 Azt hiszem, nagyon régen írtam már a csajos klubunkról. Pedig annak idején megígértem, hiszen többen is kértétek ha már a távolság miatt nem lehettek a klub tagjai, akkor legalább olvasni szeretnétek róla. Örömmel mondhatom, a klub működik, sőt nagyon jól működik. Ahogy Dóri is írta, különbözőek vagyunk, de mégis megtaláljuk a hangot, nagyon jól szórakozunk ezeken a napokon. A tegnapi is nagyon jól sikerült, sokan voltunk, lassan el sem férünk. Persze talán mondanom sem kell, össznépi evésbe, ivásba torkollik a találkozó, de hát a magyar ember már csak ilyen.
Én egy levendulás-narancsos sütit készítettem. Még van egy kis levendulaszirupom, az került bele. Levendulát egyébként gyógynövényboltokban lehet kani, én pár napja vettem a DM-ben.
Hozzávalók:

  • 200 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 3 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl friss narancslé
  • 100 g joghurt
  • 4 ek. levendulaszirup
  • 400 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
Mázhoz:
  • 2 ek. narancslekvár
  • 1 ek. vodka
  • levendulavirág
A puha vajat és a porcukrot krémesre keverem, majd egyesével beledolgozom a tojásokat. Hozzáadom a narancs reszelt héját, és a levendulaszirupot. A lisztből belekeverek két evőkanálnyit és csak ezután keverem bele a narancslevet és a joghurtot. Így a vaj nem fog kicsapódni. Végül a lisztet is beleforgatom, amibe először  elkeverem a sütőport.
Egy őzgerincformát kivajazok, lisztezek, belesimítom a masszát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Rácsra teszem hűlni.
A mázhoz a narancslekvárt és a vodkát felmelegítem, majd egy ecsettel bekenem vele a süteményt. Levendulavirágot szórok rá.

12 megjegyzés:

Mary írta...

Limara nálam is van neked valami!:)

foncsi írta...

Limara, bogarat ültettél a fülembe, 1 éve még elképzelni se tudtam volna, hogy egyszer majd piszkálni fogja a fantáziám ez a levendula-dolog...na most aztán ezzel kergetem ki a világból az én drága édesanyámat. :D amúgy is elég szoros a program a suliszünet miatt, mert mindennap valami sütivel hizlalom a népet...asszem' valami levendulás okosság is sorra fog kerülni:)

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Ami írta...

Annyira finom volt a sütemény, hogy ezt a receptet is viszem és itthon is megsütöm. Tökéletesen eltalátad a levendula arányát is.

És nagyon klassz volt a csajos klub :) Majd szétpukkadtam hazafelement, annyit ettem :DDD

Tamás írta...

Annak a levendulaszirupnak lejárt a szavideje. Azt írtad anno 6 hónap :D
Csak vicc volt. Nagyon guszta. Levendulaszirupot most nincs kedvem keresgélni, főzőcskézni, de lehet kipróbálom csak narancsosan. A lekvárt úgyis megfőztem :)

Limara írta...

Mary! Köszönöm szépen!:)

Foncsi! kíváncsian várom mit sütsz ki!:)

Bianka! Köszönöm!:)

Ami! Köszönöm!:) Legközelebb viszünk pálinkát is, hogy szétcsapassuk....:))

Tamás! Az a szirup már elfogyott, ez frissebb:))

Boboce írta...

Nagggyon-naggyon jó volt megint és újra és újra és újra ... :)))

fevi írta...

Örülök, hogy nekem is volt szerencsém magamba gyömöszölni belőle, csak azt sajnálom, hogy nem eleget!

dixike12 írta...

Nemrégen találtam rá a blogodra, de mondhatom szuperek a receptek, én már nem vagyok fiatal/nagymama/, de ilyen finomakat nem tudtam sütni. Eddig a zsemle a kalács, kenyér kifli vezetett, de ezt a narancsost is megsütöm. Az öregkenyér szuper,sosem hallottam eddig, de most ezzel készitem a pékárut , nincs olyan, hogy nem kel meg. Köszönet a blogodért.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Megpróbáltam egy levendulás kenyeret sütni. Kevertem még hozzá egy kis (10dkg) lenmaglisztet is.A szárított levendulából 5 csipetet. A kenyér állaga nagyon jó, a levendula is pont eléggé érződik. Csak érdekelne,hogy mi a véleményed. Vagy levendula nem való kenyérbe? Üdv. I.

Limara írta...

Kedves Dixike12! Nagyon szépen köszönöm!:)

Kedves I! De, tökéletes a kenyérbe, én bagettet készítettem vele, igaz más fűszerek is voltak benne. Meg különben is, ki mondja meg, hogy mi való bele és mi nem? Ha Neked tetszik, akkor tökéletes!:))

Névtelen írta...

Köszi Limara! Közben már elkészült a levendula szirup is. (van itthon egy üveg vodka :-D, megkóstóljuk, ha valami alkalom lesz rá.) Üdv. I.