2011. január 14., péntek

Habcsókos-almás csiga narancsmázzal

 A sodort tészta még mindig rejt magában lehetőségeket. Most egy csigát képzeltem el valami különleges töltelékkel. Mondjuk alma egy kis fahéjjal és némi csillagánizssal, csak hogy a karácsonyi hangulatot tovább vigyük, tojáshabba forgatva, hogy kellően lágy legyen, végül fehér rumos narancsmázzal megkoronázva.
Hozzávalók:

A tésztához:
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 120 g tejföl
  • kb. 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. Liszt

Töltelékhez:
  • 5 db alma
  • őrölt fahéj
  • egy csillagánizs
  • 4-5 ek. cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3 tojásfehérje
  • 10dkg cukor
  • Csipet só

Mázhoz:
  • narancslekvár (házi)
  • 2-3 ek. fehérrum
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy,  jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.

Míg a tészta pihent megpároltam az almát. A gyümölcsöket először meghámoztam, majd cikkekre vágtam és vékonyan felszeleteltem. Meghintettem a 4-5 ek. cukorral, őrölt fahéjjal, beleszórtam a mazsolát és egy csillagánizst is.  Lassú tűzön óvatosan megpároltam, vigyázva, hogy épp csak megpuhuljanak. Kihűtöttem.
Egy csipet sóval és a 10 dkg cukorral fényes, kemény habot vertem a tojásfehérjékből.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastag téglalapra nyújtottam a pihentetett tésztákat. Mindkettőt megkentem habbal, elosztottam rajta a párolt almát (a csillagánizst kidobtam), majd feltekertem mint egy beiglit. Kb. 2,5 cm vastag szeletekre vágtam őket. Sütőpapíros tepsin hagytam kb. 30 percig pihenni, ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra. 15-18 perc alatt sülnek készre.
A narancslekvárt a rummal mikróban összemelegítettem és vastagon bekentem vele a forró csigákat.

20 megjegyzés:

4Gyerek írta...

jöhet. bekapom.

aarkus írta...

Uhh, mennyeinek néz ki!

Mary írta...

Én is kérek! Ebéd után pont jól jön!:)

Nelli írta...

Csodásak!:-)

Iza írta...

woaw, ez igen!De jól néz ki. Gyorsan el is mentem a receptet, majd következökör megcsinálom (most már kel a tésztám egy kis kiflihez)

fevi írta...

Hát ez valami csodás! Már indulok is! Remélem még langyos! puszi Marcsi

Bianka írta...

Szájtátva állok :)

Márti írta...

Már a nevétől is összefutott a nyál a számba !

chriesi írta...

De jó lenne ez most uzsira!

Tűzpadka írta...

Szia Marcsi!Érdeklődöm: Kb. mekkora egy virágfánk átmérője? vagyis ? cm. A képről nem tudtam eldönteni mekkorák. Meglepett, hogy ezek mennyire klasszul egymásra rakhatók. legalábbis a fotód alapján. Csak a próbálkozásaim miatt kérdezem:)

trinity írta...

Konkrétan nem bírok magammal:)) Éjjel-nappal sütnék szívem szerint, annyira jól sikerül tőled minden. De nem bírom a tempót:DD Mindegy, talonba tettem, köszi!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :)
Sanyi! 7 cm átmérőjű a forma, maga a tészta kicsit nagyobbra sül :)

Timi írta...

Megsütöttem, isteni! Először kicsit megijedtem amikor a csigákból kifolyt a töltelék egy része, de megsülve gyönyörűen egyben marad. Vaníliás porcukorral vertem a tojást, és baracklekvár került a narancs helyébe, de így is isteni, köszönöm. Sose sütöttem sütiket, de a blogod hatására nem ez az első alkalom, hogy éjféltájt állok neki valami ilyennek...

Limara írta...

Timi! Fülig ér a szám, nagyon örülök neki, hogy rá tudtalak venni:))

Tűzpadka írta...

Köszönöm Limara! A méretet tekintve tökéletes. Ha februárban összejövünk egy próbára, feltétlenül meg foglak kérni hogy készíts egy adagot.

erika írta...

Nem egy hétköznapi csiga, az bizti!Gyönyörű fotók,ahogy csillognak a csiguk a máztól, Limara! tegyél lépéseket, hogy legalább az illatuk is érezhető legyen!!

Bebi írta...

Szia!
Ez már a sokadik recepted, amit kipróbáltam, mindet imádom és fotókkal fel is szoktam tenni a blogomra, persze rád hivatkozva!
Köszönöm, köszönöm...
hamarosan ezt is leközlöm.
Bebi Tündérországból
www.bebitunderorszaga.blogspot.com

lacitrom írta...

Ma megsütöttem és isteni lett!!!
Két megjegyzést fűznék hozzá.
Vannak csigák, amelyeknél nem baj, ha "összekelnek", de ennél a finomságnál jobb, ha van köztük egy kis hely, mert szebben sülnek.
Legközelebb tehát nagyobb tepsibe teszem őket. 60 dkg lisztből jó sok csiga lett.
A kinyújtott és megkent téglalapot a hosszabbik oldalával párhuzamosan érdemes felcsavarni, mert így kisebb a csigák átmérője és könnyebb szépen a sütölemezre rakni őket.
Roppant finom süti, a kilókkal pedig már nem harcolok.

Rita írta...

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a receptben két vaj is van, a 10 dkg-ot teszem a tésztába és az 5 dkg-mal kenem meg, vagy fordítva? Köszi!

Limara írta...

Az 5 dkg megy a tésztába, a tíz dkg-ot kell elkeverni az egy ek. liszttel és azzal kell megkenni a tésztát. Kimaradt egy szünet a hozzávalók felsorolásában...