2011. január 26., szerda

Brokkoli krémleves

A kisebb fiam egészen rákattant a krémlevesekre, legszívesebben, gondolom a reklámok hatására, azt is vacsorázik. Bögrébe tölti, megmelegíti és megissza. A krémleves nagyszerű találmány, a másként félretolt zöldségeket így megeszik a gyerekek, éppen ezért lelkesen főzöm nekik. Ma azért nem mondtam meg, hogy zellerkrémlevest eszik, a hangsúlyt a benne lévő egy szem burgonyára és almára helyeztem, a brokkoli levesnél pedig a kevés zöldborsót emeltem ki. Remélem megbocsájtható bűn...
Hozzávalók:

  • 1 kisebb póréhagyma
  • 1 ek. vaj
  • 1 fej brokkoli
  • 20-25 dkg zöldborsó
  • 1l zöldségleves
  • só, bors
  • 2 dl tejszín
  • csipet cukor
  • kevés citromlé
A felkarikázott pórét a vajon megpároltam, hozzáadtam a rózsáira szedett brokkolit és a mirelit zöldborsót. Sóval, borssal ízesítettem, majd felengedtem a húslevessel és a tejszínnel. Fedő nélkül főztem puhára, majd botmixerrel pürésítettem, és egy sűrű szövésű szitán átszűrtem. A levest végül egy csipet cukorral és kevés citromlével ízesítettem.
Tálaláskor a Giuseppétől kapott bazsalikomos olívaolajjal locsoltam meg és ropogósra sütött bacont szórtam a tetejére. 

12 megjegyzés:

Medora írta...

Szerintem nagyon trendi a színe,abban meg őrült nagy szerencséd van,hogy nem a brokkoli az egyetlen zöld zöldség! Tudod a mondást " az egyetlen zöld színű étel,amit a gyerek megeszik:a kivifagyi".Különleges gyerek a tiétek!

Aledi írta...

Abszolút megbocsátható :) Én borsó nélkül készítem, és nagyon szeretjük, a gyerekek is :)

Névtelen írta...

SZIA LIMARA! EZ A LEVES LÚGOSÍTÓ, IS A SOK SAVAS FINOMSÁG MELLÉ NAGYON JÓ :)

Névtelen írta...

Én csak "simán" készítem: brokkoli-hagyma-kicsi gerezd fokhagyma-alaplé-tejszín-só,bors. "Feltét": mint nálad Limara, vagy pirított mandula, esetleg tökmag; ha egyik sincs éppen itthon, akkor reszelt füstölt sajt:)!

Macus írta...

Mi nagyon szeretjük a krémleveseket,a brokkolit is. Szuper!

Névtelen írta...

Mi lesz, ha a fiad elolvassa az írásodat?
:)

Petra

fevi írta...

Azt hiszem nekem is ideje lesz egy kis brokkoli krémlevest beújítanom. Szupi volt a délelőtt. puszi

Bodzás Vendégház írta...

Meggyőződésem, hogy ezen a módon szinte minden zöldséget meg lehet etetni a mégoly kritikus étvágyú emberkékkel is...

Bianka írta...

Hű micsoda színe van

erika írta...

Limara! éppen jókor hoztad ennek a szupi levesnek a receptjét."Osztottunk-szoroztunk", hogy mit főzzünk, háát a brokkoli krémlevesre esett a választás.Nagggyon fini!! köszi

Névtelen írta...

Szia,
elkészítettem én is, és mivel Tücsök (kisfiam) allergiás a zöldborsóra, én is kihagytam, de ettől függetlenül is remek lett!!!
Jó, hogy többféle feltétet is írtak az előttem szólók, mert bár én is sült sonkával készítettem, legközelebb alternatívákat is próbálok hozzá, hogy könnyebb legyen.
Hehe... közben a kis manó addig nézegette a mesekönyvében a kiflit, hogy megszántam, és vacsira megsütöttem a leves mellé a paprikás kiflidet!
Fincsi!!!
És már megint itt bogarászok...

Limara írta...

Ennek nagyon örülök!:) Mármint hogy megint itt bogarászol. Tegnap nálunk is ismétlés volt a levesből, a kisfiam ezt kérte megint:)