2010. szeptember 16., csütörtök

Sörkovászos kenyér


A sörös kenyér után most jöjjön egy sörkovászos, méghozzá olyan, ami barna sörrel készült.
Nem vagyok nagy sörkedvelő, a barna sört pláne nem szeretem. A férjem viszont hozott nemrégiben, valami kiállításról, nagyon finom barna sört. Talán mondanom sem kell, azonnal a kenyér jutott róla eszembe. A maláta íze és színe kiválóan érvényesült a kenyérben.

Hozzávalók a kovászhoz:
  • 1 ek. aktív kovász (2 g élesztővel kiváltható)
  • 150 g BL 80 kenyérliszt
  • 120 g barnasör
  • 3 g élesztő
Elkészítés:
A kovászhoz állott sört használok (a szénsav lágyítja a tésztát), vagy rövid időre mikróba teszem és kikevergetem belőle a szénsavat. Amint szoba-hőmérsékletűre hűlt, lehet is használni. A hozzávalókat alaposan elkeverem, egy ruhával letakarom. Legalább 10-12 órán keresztül hagyom erjedni.
A tésztához:
  • 300 g BL 80 liszt
  • 100 g tk. grahamliszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burgonyapehely
  • Kb. 2,5 dl víz
  • az összes kovász
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe készítem az összes hozzávalót, és a dagasztás programmal összeállítom a tésztát. Rugalmas, hólyagos tésztának kell lennie. Átteszem egy kelesztőtálba, és hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezettet felületre borítom, elfelezem a tésztát. Veknit formázok belőlük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem őket. Ismét duplájára kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 230 fokra. A megkelt vekniket pengével bemetszem, vízzel alaposan lepermetezem, ezután teszem gőzös sütőbe. 30-35 perc alatt sülnek pirosra, ropogósra. Azonnal rácsra teszem és kevés hideg vízzel lepermetezem a kenyereket.


25 megjegyzés:

meecee írta...

A graham liszt kötelező, vagy kiválthatom mondjuk tönköllyel (mivel most az az új kedvencem) :-D
meecee

Limara írta...

nyugodtan kiválthatod:)

Bianka írta...

gyönyörű

Nelli írta...

Tudom, hogy egészségtelen, de egy zsíros kenyér most lecsúszna ebből a kenyérkéből!:-)

vatikati írta...

Még az esküvőmre kaptam egy kacsasütő jénait (nem ma volt), amit kb 5-ször használtam. A múlt héten vettem egy kelesztő tálat, ma egy kis permetezőt. Este pedig odateszek egy adag kenyérnekvalót dagasztódni, és egész éjjel benne is felejtem a gépben. Szerinted a hét végén már meg merem próbálni az "igazi" kenyér megsütését? Mert nyálcsorgatva figyelem a szép ropogós kenyereidet. Utoljára igazán jó kenyeret gyerekkoromban ettem. Persze a gépben sült is sokkal jobb, mint a bolti. De már érezném a számban azt a finom ropogós héjat.

Ariaden írta...

Limara, ez gyönyörű.... Hétvégén visszaszerzem a kacsasütő jénaim! Abban nekem is lesznek végre cserepek a kenyeremen?

Chef Viki írta...

Meseszép... Milyen ropogós lehetett...

Ráadásul a barna sört is szeretem :-)

rossina írta...

Limara, Neked mindenről a kenyér jut eszedbe? :)
(a mi szerencsénkre...)

Andi/cuki írta...

Limara, ez csodaszép!:-)) Figyusz, azért nem semmi, hogy a Gyermelyi Veled reklámoz, gratulálok!
Könyved mikor jön?

Limara írta...

Bianka! Köszönöm!:)
nelli! Jó kis sültzsírral! :)))
Kati! Simán, meglátod egy csoda lesz! ugye majd mesélsz!?
Ariaden! bizony, hogy lesznek!:))
Viki! Köszönöm!:))
Rossina! Elég gáz, de igen!:)))
Andi! Köszönöm!:) Nem tudok róla:)

Névtelen írta...

Szia Limara
Már több mint fél éve olvasom rendszeresen a blogod, valami elképesztően szép kenyereket sütsz.Azt csípem benned, hogy a tökéletesre törekedsz. Én is régóta sütök kenyeret, kiflit zsömlét a te blogod hatására kezdtem el sütni.Gondolom más emberekre is nagy hatással van a KENYÉR iránti szereteted.Gratulálok és köszi, hajrá csak így tovább.

Vali írta...

Nagyon jól néznek ki. Most már egy söröst nekem is meg kell sütnöm.

Elrenor írta...

Szia!
Én is régóta olvasgatom a blogod, csak csöndben, de nagyon szépeket és jókat sütsz!
Most azt szeretném megkérdezni, hogy a burgonyapehely az a nagyobb, keméyn verziójú, vagy ez a "pillepehely"? Mert most pont egy másik kenyérhez is kéne, és nem tudom, hogy melyik.
Köszi :)

Elrenor írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Limara, valószínűleg százezren megkérdezték már tőled, de én minden receptben fennakadok a BL80-as liszten és a burgonyapelyhen. Hol lehet BL80 lisztet venni? És mi az a burgonyapehely? Bocs a hülye kérdésekért...

Limara írta...

A BL 80 liszt kenyérliszt, aminek magasabb a sikértartalma. Tesco árul BL 80 lisztet, vagy reformboltok, de ki lehet váltani rétesliszt és finomliszt keverékével. 1/3-ad finom 2/3-ad rétesliszt arányban, kalácsoknál fordítva.
A burgonyapehely bio vagy reformboltokban kapható, de a receptekből el is hagyható. Javítja a kenyér állagát, puhává, szaftosabbá, kevésbé morzsálódóvá teszi azt.
Elrenor! Ez a pillepehely!:)

Elrenor írta...

Köszi! Szemben van egy biobolt, úgyhogy már be is szereztem. És a 80-as liszt helyettesítésének útmutatóját is köszi, mert én eddig hiába kerestem bárhol, nem leltem (tescoba nem nagyon járok, de majd ezután..).

Jutka írta...

Gyönyörűek a kenyerek!Gratulálok!Biztosan nagyon finomak is!

Névtelen írta...

Limara!

A tésztához, nem kell tenni egyáltalán élesztőt?
SOS választ kérek, mert tegnap este bekutyultam a kovászt, és lassan dagasztani kellene a tésztát. Köszönöm a választ.
Katica

Zs. írta...

Kedves Limara,

Elég kezdő vagyok kenyérsütés téren, ezért szeretnék segítséget kérni. Elkészítettem ezt a receptet és tökéletes lett 1 kis apró kivétellel. Az egész kenyér ropogós lett a teteje közepe kivételével. Az egy picit puhább lett, és érdekes ,hogy más recepteknél is tapasztaltam hasonlót. Nem igazán tudom, hogy mit ronthatok el. Lehet, hogy túl sokáig kelesztem, vagy esetleg kidolgozatlan a tésztám. A hőmérsékletet és az eljárást nagyon pontosan követtem.

Köszönettel.: Zs.

Limara írta...

Katica! ne haragudj, nem voltam a hétvégén gépközelben. Én nem tettem hozzá + élesztőt.

Kedves Zs.! A teteje közepe puhább marad? Ilyet még nem hallottam, ha túlkelesztenéd akkor máshol is puha lenne. Nem lehet sütő hiba?

Unknown írta...

Szia!
Régi zugolvasó vagyok, nem direkt, csak így alakult:). Nagy kenyérsütő vagyok, de kizárólag teljeskiörléssel dolgozom. Eddig nem merült fel kérdésem a kenyérsütéssel kapcsolatban, de pont mostanában készítek én is saját kovásszal kenyeret, és nagyonfurcsa tapasztalatot tettem, ami jelenleg egy megoldandó prbléma:), és hátha te tudsz segíteni:
A kenyerem csodásan megkel, de amikor megvágom a tetejét, akkor összeesik, és sütés közben sem kel vissza igazán. Már azon agyalok, hogy inkább be se vágom, csak akkor olyan csupasz lesz..... Van valami megoldás ötleted?
A másik dolog ami foglalkoztat, hogy létezik e olyan kenyérsütő gép, ami tud csak dagasztani keleszteni, és erre van egy külön programaja... az enyém ilyet nem tud... csak én sejtem hogy mikor mit csinál...
Köszönöm ha válaszolsz a kérdéseimre, és maradok lelkes olvasód. A TV paprikás műsorod nagyon tetszett, és sok apró fogást ellestem, amiket azóta beépítettem a kenyérsütéseimbe. KÖSZÖNÖM

Csilla2244 írta...

Szia Limara, ezt a kenyeret is lehet fedett edényben ,vízzel spriccelve sütni?köszi válaszod,Csilla

Limara írta...

Szia! Igen, persze! )

Unknown írta...

Szia Limara! A sok finomság után szerettem volna ezt is megsütni, de sajnos ezt a receptet sem lehet már megtalálni a Dininguide oldalán. Bár a kovászos kenyereim nem sikerülnek tökéletesre, még nem adtam fel. :-)