2010. szeptember 3., péntek

Fahéjas kalács

Az iskola kezdéssel megint itt az örök probléma, mit is csomagoljak a gyereknek. A szendvics unalmas nap mint nap, ráadásul a fiam nem is szereti a kolbászokat, szalámikat, felvágottakat, de még a májkrémeket, pástétomokat sem. Marad a sonka, sülthús vagy valamilyen péksütemény. Ma fahéjas kalácsot csomagoltam nekik, ezt szeretik, remélem nem hozzák vissza.
Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 ek. tejpor (elhagyható)
  • 3 ek. cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • kb. 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg olv. vaj
Töltelék:
  • 8 dkg olv. vaj
  • 1 csomag őrőlt fahéj
  • 9 ek. porcukor
A vaj kivételével az összes hozzávalót bekészítettem a kenyérsütőgép üstjébe. A vajat csak a dagsztás második felében adagoltam hozzá. Dagasztás programon összeállítottam a tésztát, majd kikapcsoltam a gépet. Megvártam, míg szépen megkel, vagyis eléri az üst tetejét. Lisztezett felületre borítottam, három egyenlő részre osztottam. Kinyújtottam 2-3 mm vastagra őket. Egyesével megkentem olvasztott vajjal, megszórtam fahéjjal és porcukorral. Feltekerte őket mint a beiglit, majd megfontam a szálakat.
A nagy dobozformát kibéleltem sütőpapírral, ebben kelesztettem ismét duplájára. lekentem felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40-45 percig.
Rácsra tettem hűlni.

24 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyon szép, szinte érezni a fahéj illatát:)

Mary írta...

Nagyon szép lett! Látszik, hogy könnyű laza! Ha vissza hoznák fiaid nyugodtan küld át nekem!:)

Névtelen írta...

Nagyon guszta, azt szeretném kérdezni, ha kevesebb lisztből készítem az élesztőt is kevesebbet használjak, vagy az maradjon az eredeti mennyiség?
köszi Andi

Kicsoda írta...

Irjal meg ilyeneket, mert hasono cipoben jarunk. Bar ha lehetek teljesen oszinte, olyannak is orulnek, ami a gepben sul, hogy este osszekeszitem es reggel kiveszem:-)

Ami írta...

Imádom a fahéjas dolgokat, nagyon fincsi lehet! Ki fogom próbálni ;)

Bianka írta...

Imádom a fahéjas ételeket
Nagyon-nagyon finom lehet

Unknown írta...

Szia Limara! Ha a 6 dkg vajat nem teszed a tésztába, akkor mi lesz vele? Lehet, hogy csak elfelejtetted, hogy azt a dagasztás végén kell hozzáadagolni olvasztott formában. Mert gondolom, hogy a 8 dkg a fahéjas kenéshez kell.Üdv. Zsuzsa

Márti írta...

Én a helyükben nem vinném vissza!
Guszta!

Zsiri írta...

Gyönyörű! Még sosem sütöttem kalácsot, de már nagyon szeretném kipróbálni, csak egyenlőre nekem ez olyan félelmetes dolog :P Nem szoktak elsőre sikerülni.

Limara írta...

Ildy, Mary! köszönöm szépen!:)
Nem maradt egy morzsa sem, megették mindet, amit elcsomagoltam nekik:))
Andi! Ha kisebb adagot készítesz, mindent csökkenteni kell, az élesztőt is!
Kicsoda! Igyekszem majd, a kalács rizikósabb éjszakai kelsztéssel a tej és a tojás miatt.
Ami, Bianka! köszönöm!:)
Zsuzsa! köszönöm, pótoltam. :)
Márti!:)) Nem hozták:) Köszönöm!
Zsirri! Sikerülni fog, bátran vágj bele, a hokaidót ajánlom kezdésnek!:)

Macus írta...

Ilyet én is szoktam (na jó, hasonlót, fahéjasat). :)) Imádjuk a fahéjat. Holnap jön haza a két "nagy", lehet, hogy sütök is.
A gépem még mindig nem jó.

Monika írta...

Ó,de jó!Köszönöm! Az egyik fiam rajong a fahéjas ennivalókért,mmegsütöm,köszönöm!

Csillagos írta...

Kedves Limara, rég jártam már itt, nagyon jó volt nézegetni és gratulálok a műsorhoz is!!!

Száva írta...

Újra járok hozzád, kenyérsütőgépem is született és sok-sok egyetemi nap előtti reggelit kell tervezni magamnak:)) jövő héten már tőled sül a reggelink:)

a tízórai visszahozatalról jutott eszembe. soha nem hoztam vissza szendvicset, viszont az iskola mellett lakó kuvasz igen jól táplált volt! ;)

írta...

Szia Limara,

hétvégére mesütöttem ezt a kalácsot, hétfőn a maradékot elvitte az elsős lányom a suliba (szerencsére félretettük időben, különben nem maradt volna), és panaszolte, hogy nem tudott mindenkinek adni, aki kért, és több osztálytársa is üzeni, hogy nagyon finom volt, és vigyen megint :) Szóval ezúton átadom Neked is az üzenetet, mielőtt újra nekiállok a sütésnek...
Viszont lenne egy kérdésem: nekem nincs ilyen nagyobb formám, ezért csak összefontam simán három szálból, sütőlapon sütöttem, és kissé szétment. Nem érdemes így sütni, mert túl lágy hozzá vagy mással lehetett a baj?
Köszi: Orsi

Limara írta...

Szia orsi! nagyon örülök a kalács sikerének!:))
A töltött kalácsokat érdemes formában sütni, mert a töltelék miatt hajlamosak terülni. Megsütheted két kisebb formában is, vagy egyben nyújtod ki a tésztát, megszórod a töltelékkel, feltekered mint a beiglit és felszeleteled, így fahéjas csigáid lesznek:))

írta...

Köszi! Épp elővettem a két kisebb kenyérsütő formámat, azokban fogom ma megpróbálni, aztán ha nem válik be, még mindig lehet csiga :)

Névtelen írta...

Karácsonyra megsütöttem a kalacsot, igaz mákos töltelékkel. Nagyon finom lett a tésztája. Köszönöm a receptet.
Áldott karácsonyt!

Névtelen írta...

Imadom a fahejas dolgokat, ennek mar a latvanyatol is osszefutott a nyal a szamban :) Arra lennek meg kivancsi, meg lehetne e sutni teljes kiorlesu lisztbol is?
Jo sutest fozest,
udvozlet olaszorszagbol

Limara írta...

Szia! Igen, ezzel a tésztával is remek lenne: http://limarapeksege.blogspot.com/2011/04/foszlos-kalacs-tk-lisztbol.html
:)

Névtelen írta...

Kedves Limara, köszönöm válaszát!
Megcsinaltam a fahéjas kalácsot, család nagy örömére, már el is fogyott, igy állhatok neki a következőnek :) És a teljes kiörlésű recepttel. Nagyon finom, köszönöm.
Egy kérdésem lenne csak, hogy a szépen megfont kalács a sütés közben eléggé szétterült, igy a fonás már nemigazán látszott, mire kivettük, ennek mi az oka, vagy hogy csináljam legközelebb, hogy nem essen szét? Köszönöm, üdv V. Olaszországból

Limara írta...

A tk. lisztek hajlamosabbak a terülésre, érdemes lenne talán formában sütni. terül a tészta akkor is, ha túlkelt kicsit. Ennek oka lehet a hosszú kelesztési idő vagy a túl lágy tészta.
Örülök, hogy egyébként jól sikerült!:)

bobii írta...

Szia!
kézzel gyúrtam, sikerült, szépen megkelt, sikerült fonni is, éppen sül. Olyan jó illata van. Köszönjük a receptet.
Böbii

Csilla írta...

Kedves Limara! Köszönöm a receptet. Kézi gyúrással, fonva, némi mazsolával is finom lett. Új családi kedvenc süti született.