2014. április 28., hétfő

Vargányás-kakukkfüves cipó






















Hmmm, a mostani kedvenc kenyerünk. Fantasztikusan illatos, ízes, kovászos, rusztikus, mit mondjak még róla? Talán annyit, vaslábasban sült.
Remélem, a vaslábas és a kovász senkit sem riaszt el. Kovász helyett el lehet készíteni öregtésztával is, vaslábas helyett bármilyen más edényben, akár jénaiban is meg lehet sütni. Ebben az esetben a jól bevált kenyér tésztáját ajánlanám ízesíteni.
Én a sütést megelőző este kivettem a hűtőből 10 dkg kovászt és megetettem 10 dkg teljes kiőrlésű alakor liszttel és 10 dkg langyos vízzel. Jól elkevertem, a dobozra rátettem a tetejét és éjszakára magára hagytam. Érdemes mikróba vagy sütőbe elrejteni, hogy egyenletes hő vegye körül.
Reggelre a kovász gyönyörűen életre kel, ebből vettem ki a megfelelő mennyiséget, a maradékot pedig megetettem ugyanannyi vízzel és liszttel, elkevertem és visszatettem a hűtőbe.

Kenyér hozzávalói:

  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 1 ek. szárított vargánya apróra törve
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • 2 ek. olívaolaj
  • 25 dkg kovász
  • 3 dl víz
  • 5 g friss élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és nyitott tetővel elindítottam a dagasztást. Munka közben egyszer-kétszer a tésztára néztem, ellenőriztem az állagát. Ha a tészta ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet kell még hozzáadni.
Amikor a gép végzett a munkával kikapcsoltam, lecsuktam a tetejét és a tésztát 45-50 percig kelni hagytam.
Ezután óvatosan lisztezett felületre borítottam és finoman átgyúrtam. Cipó formára igazítottam. Letakartam és 15-20 percig pihenni hagytam.
Ezután megformáztam a cipót. Kibéleltem ruhával egy kerek kelesztőkosarat, meghintettem liszttel és a tésztát fejjel lefelé beleraktam. Betakartam és 50-60 percig kelni hagytam. 
A sütőbe betettem a vaslábast és 230 fokra előmelegítettem.
A megkelt tésztát (a kelést ellenőrizhetjük, akkor jó, ha a tésztánk teteje, megrepedt) óvatosan a forró vaslábasba fordítottam, egy éles késsel (vagy pengével) kereszt alakban bemetszettem és az edényt visszatoltam a forró sütőbe.
50 percig sütöttem. Ezután kivettem és ellenőriztem. Az alja mély, kongó hangot adott, a színe gyönyörű piros volt, így rácsra tettem hűlni. Ha nem kong és nem elég szép a színe, akkor az edény nélkül vissza kell tenni még pár percre a kenyeret.

Még melegen megvágva:


Nincsenek megjegyzések: