2013. július 4., csütörtök

Pizzás csiga gyors levelestésztából

















Jó néhány fotó várakozik a gépemen, némelyik hosszabb ideje, receptet kellene írni hozzájuk, de mostanában szinte állandó időhiányban szenvedek. Ezeket a csigákat viszont ma készítettem és annyira jól sikerült, legalábbis mi annyira szerettük, hogy muszáj azonnal megosztanom.
Sokszor előfordult már, hogy beugrott egy-egy receptötlet, amelyekhez blundeltészta, azaz élesztős hajtogatott vajastészta kellett volna. Ez a tészta viszont macerás, hosszú idő elkészíteni, nyáron nem is nagyon érdemes nekikezdeni, így aztán sorra elvetettem őket. Létezik ugyan az expressz dán vajastészta, ami viszont csak nevében expressz, hiszen előző nap neki kell kezdeni. Hiába kevés vele a munka, az sem áll azonnal rendelkezésre.
Ma kipróbáltam egy ötletet, ami nagyon jó bevált. Nem mondom, hogy újdonság, hiszen hasonló a technika az expressz croissant-nál alkalmazotthoz.
Készítettem egy kelttésztát, amit egészen vékonyra nyújtottam, majd fagyos vajat reszeltem rá és hajtogattam. Az eredmény gyönyörű leveles szerkezetű tészta lett, pont olyan, amilyet vártam is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl hideg víz
  • 1,2 dl  hideg tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 25 dkg vaj
Töltelék:
  • 30 dkg füstölt sonka
  • 20-25 dkg sajt
  • pizzaszósz
Először a vajat betettem a fagyasztóba.
A tészta többi hozzávalóját a dagasztógép üstjébe mértem. 10 perc alatt összeállítottam a tésztát. Letakartam a tálat és 30 percig hagytam pihenni. 
Kenyérsütőgéppel is össze lehet állítani, de a gép teteje maradjon végig nyitva a dagasztás alatt. Ha a kelesztést is a gépben végezzük, akkor amint leáll, azonnal kapcsoljuk ki, csukjuk le a tetejét és úgy hagyjuk pihenni a tésztát.
A nyújtódeszkát alaposan beliszteztem és a megkelt tésztát a közepére tettem. Egészen vékonyra, 1-2 mm vastagságúra nyújtottam ki.
Elővettem a jeges vajat és a kb. kétharmadát a tésztára reszeltem a sajtreszelő nagyobb lyukán.


















A tésztát gondolatban három részre osztottam. A jobb szélsőt a középsőre, majd a balszélsőt annak a tetejére hajtottam. Az így kapott hosszú tésztacsíkra is reszeltem egy kevés vajat, majd ismét háromba hajtottam. A felső harmadot a középsőre, majd az alsó harmadot annak a tetejére.
90 fokkal elfordítottam és a tésztát óvatosan kinyújtottam. 2-3 mm vastagságra, amíg a tészta engedte. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. 
A kinyújtott tésztára megint reszeltem a hideg vajból és az előző hajtogatást megismételtem. 
Végül egy lisztezett tányérra tettem, fóliába csomagoltam és egy órára hűtőbe tettem.
Ezalatt lereszeltem a sonkát és a sajtot.
A deszkát ismét liszteztem és a pihentetett tésztát egészen vékonyra nyújtottam. Gyorsan, de óvatosan dolgoztam. Kb. 45 cm x 65 cm nagyságúra sikerült kinyújtani. 
Egy éles késsel hosszában elfeleztem, majd a két tésztacsíkot megkentem pizzaszósszal, megszórtam a ledarált sonkával és reszelt sajttal. Feltekertem őket mint a bejglit és éles késsel kétujjnyi vastag szeletekre vágtam. Sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket.






































A tepsit, vagyis tepsiket, mert kettő lett tele, letakartam fóliával és egy órára hűtőbe tettem őket.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A csigákat a hűtőből tettem a forró sütőbe.
18 perc alatt sültek pirosra, ropogósra.
36 db csiga lett ebből az adagból.


2 megjegyzés:

Eszter írta...

Nincs sem dagasztó-, sem kenyérsütőgépem, de talán anélkül is sikerül.

Csilla írta...

Szia, díjat kaptál tőlem, részletek itt:

http://nyuszilak.blogspot.hu/2013/07/dijat-kapni-jo-es-adni-is.html

Üdv: Csilla