2014. július 24., csütörtök

Házi Pékek Ünnepi Kenyere


Augusztus 20-ra találtam ki ezt a mákos, lenmagos, szezámmagos, küllemében is ünnepi kenyeret. Tudom, tudom, még messze van az ünnep, de arra gondoltunk a hamarosan megjelenő könyv kiadójával, a Csipet Kiadóval, hogy játékot hirdetünk. A kiadó ötlete szerint ez legyen a Házi Pékek Ünnepi Kenyere. Akinek van kedve a játékhoz, azt arra kérjük, hogy süsse meg, fotózza le, a fotón legyen rajta a készítője mosolygós arca is, és töltse fel a Kiadó honlapján található mappába. Részletek bővebben itt. 

A Csipet Kiadó facebook oldalán nagyon sok új információ található a hamarosan megjelenő könyvről......

Az ünnepi kenyér receptje:

Öregtészta:

15 dkg BL 80 kenyérliszt
0,9 dl víz
0,3 dkg friss élesztő

Tészta:

3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
0,9 dl meleg víz
50 dkg BL 80 kenyérliszt
2 tk. só
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
3 ek. olaj
1,5 dl tej
1 dl víz
az összes öregtészta (240 g)
1 dkg friss élesztő

A munkát a sütés megelőző napon az élesztős kovásszal, azaz az öregtészta összeállításával kezdjük. Ehhez tálba öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd a tálat lefedjük, és 10-12 órán keresztül a konyhapulton hagyjuk.
A magokat egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd egy tálban leöntjük a 0,9 dl meleg vízzel. Félretesszük és kihűtjük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a tejet és a vizet, hozzáadjuk a kisebb darabokra tépkedett öregtésztát, a kihűlt magokat, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta összeáll, kitesszük a gyúródeszkára, és erőteljes mozdulatokkal gyúrni kezdjük. Kb. 15 perc alatt lesz szép sima, fényes, rugalmas, és nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz. Ha kissé ragacsos, még kevés lisztet dolgozunk bele. Visszatesszük a tálba, lefedjük, és szobahőmérsékleten 30-35 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett deszkára borítjuk, és 4 egyforma darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, azaz cipókat formázunk belőlük. Letakarjuk fóliával, és 15 percig pihentetjük.
A cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán.
Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.
Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 35 x 45 cm-es sütőlemezt, és a két fonatot egymástól távol ráfektetjük. Letakarjuk őket fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig kelni hagyjuk.
Közben előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt kenyereket lepermetezzük vízzel és megszórjuk kevés mákkal. A tepsit a forró sütőbe toljuk, és a bekészített edénybe beleöntünk 1,5 dl forró vizet. A kenyerek sütési ideje kb. 40 perc, ám 30 perc után a fémedényt kivesszük, és a hőt 200 °C-ra csökkentjük.
Amikor a kenyerek szép aranybarnák, a sütőt elzárjuk, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és a fonatokat még 5-10 percig bent hagyjuk. Így a héjuk még ropogósabb lesz.
Végül a kenyereket rácsra tesszük, és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel.



6 megjegyzés:

ildikó írta...

Nem kérdés, megveszem a könyved. De csak Pesten lesz dedikálás Szegeden nem? Ha mégis lenne mikor hol? Értesítesz majd minket róla?

Unknown írta...

Kedves Limara!
Nálam is ott lesz a könyved, ha megjelenik, ez biztos.
Én is érdeklődnék, hogy lesz-e máskor, máshol még dedikáltatásra lehetőség.
Augusztus 20-án - bármennyire is szeretném - nem tudok Pestre menni.
Köszönettel: Aranka

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Kedves Limara!

Gyönyörű kenyeret alkottál ismét! Őszintén gratulálok hozzá és a hamarosan megjelenő könyvedhez is, aminek biztos helye lesz a konyhámban! :)

mui írta...

Kedves Limara! A már hűtőben lévő kész öregtészta is jó bele, ugye? Nem kell újat csinálni gondolom?

elmo írta...

Kedves Limara ,


szívből gratulálok a könyvhöz ! Nem nagyon tudok nálad hitelesebb szerzőt elképzelni egy ilyen témájú könyvhöz !
Kívánom, hogy nagy siker legyen ! Mert megérdemled ..:)

RégiNagyHívőd:
Zsuzsa