2012. július 16., hétfő

Okra ropogós kukoricabundában



















Okra, vagy bámia, vagy hölgy ujj a leggyakoribb elnevezése ennek a különleges zöldségnek, de szokták gombóként is emlegetni.
Sajnos Magyarországon nem nagyon ismerik, kevés helyen termesztik, ritkán bukkan csak fel a piacokon. Holott, ez a több mint kétezer éves zöldség nálunk is remekül termeszthető. Édesapámnak volt a kertjében már közel húsz évvel ezelőtt.
Az okra zsenge ízű, vitaminokban, kalciumban és ásványokban gazdag, igen nagy nyálkaanyag-tartalma miatt gyomorbetegek diétájára kiválóan alkalmas. A friss, szárított vagy porított termés levesek és mártások sűrítésére és fűszerezésére szolgál. A magok bőségesen tartalmaznak olajat, amelyet többek között margarin előállításához használnak; olykor magját megpörkölik kávépótlónak. 

Sajátos levesek készítésére, tojásrántotta, pörkölt ízesítésére kitűnő, de párolhatjuk, süthetjük is. Tartósítva szárazon is felhasználható (kifejlett, zsenge termése zsinegre felfűzve szárítható és eltartható). Mártás, saláta is készíthető belőle. Egészséges és nagyon tápláló étel, általában paradicsommal, rizzsel használják. Kímélő, diétás ételnek, húspótlónak alkalmas. Magjából 10%-nyi rozs és csicseri borsó hozzáadásával egészségre nem káros kávépótlót készíthetünk. A magját sósborszesz ízesítésére is felhasználhatjuk, de egyes országokban olajat is sajtolnak belőle. (forrás: Terebes



Tegnap a piacon kaptam egy nagyon kedves zöldség és zöldfűszer termesztő hölgytől egy kóstolónyi adagot. Még nem árusítják, most kezdték a nevelését, magot szaporítanak ebben az évben. Majd jövőre, legalábbis bízzunk benne!
Sokáig hezitáltam, hogy mit is készítsek belőle. Levest, valamilyen húsos ragut,  vagy hús helyett használjam. Végül egy nagyon egyszerű elkészítési módot választottam, megforgattam felvert tojásban és fűszeres kukoricalisztben, majd bő, forró olajban kisütöttem. 
Az okra elég semleges ízű, így nagyon jól lehet fűszerezni. Szereti a fokhagymát, de jól illik hozzá valamilyen indiai, vagy görög, vagy arab fűszer is.


Hozzávalók:
  • 1/2 kg okra
  • 1 tojás
  • bors
  • őrölt csili
  • finomliszt
  • kukoricaliszt
Az okrát megmostam és levágtam a két végét. 
A tojást felvertem egy evőkanál vízzel (tejjel) és pici sóval. Egy másik nagyobb tálba tettem kb. egyharmad mennyiségű finomlisztet és kétszer annyi kukoricalisztet. Sót, borsot, csilit adtam hozzá. A zöldséget megforgattam a tojásban, majd a lisztkeverékben, végül forró olajban ropogósra sütöttem. 


















Tejszínes, zöldséges sült rizzsel és fokhagymás paradicsommal tálaltam.

Az utóbbihoz egy kiló paradicsomot (pirosat és sárgát vegyesen) forró vízbe dobtam, majd átszedtem egy hideg vizes tálba. Ezután könnyedén lehúztam a héját. Kettévágtam, kiszedtem a magokat, a húsát pedig felkockáztam.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon puhára pároltam egy fej finomra vágott hagymát. Hozzáreszeltem egy gerezd fokhagymát, majd ráöntöttem a paradicsomot is. Sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítettem. nagy lángon csak egyet forraltam rajta, nem akartam, hogy pépesre süljön.



5 megjegyzés:

Bea írta...

Irigylem a csaladodat.:-)
De legalabb nyithatnal egy vendeglot. :-)

Mangu írta...

Igen, méltatlanul mellőzzük itthon, pedig tőlünk délebbre nagyon szeretik! Egyszer ettem levesben, már nem nagyon emlékszem az ízére - talán, csak arra, hogy olyan "sűrű" volt - most hogy mondod, érdemes lesz körülnéznem a piacon! :-)

Medora írta...

Akármi is ez, a kép alapján szívesen megkóstolnám.

me írta...

Limara! Az idén én is megpróbáltam ültetni okrát, mert nagyon érdekesnek találtam, de sajnos egy sem kelt ki.

Remélem jövőre szerencsésebb leszek :)
Me

Unknown írta...

Kedves Limara! Végre hallani arról, hogy esetleg itthon is kapható az okra:)(habár kimondottan déli zöldség) Görög neve: bamnia és pörköltként (ill.ahhoz hasonlóként) is főzik Nagyon kell vigyázni, hogy ne hasadjon meg, mert a magok közül nyálkás lé folyik ki és az nem mutat túl jól a tálban :) Amúgy olyan borsós, babos, "zöld" íze van :)