2011. január 31., hétfő

Durumkenyér

 A búzának két fő típusa van, a közönséges és a kemény, vagy más néven durumbúza. A durumlisztről gondolom mindenkinek az olasz tészták jutnak eszébe, hiszen elsősorban ők használják főként tésztakészítésre, de egyes vidékeken kenyérsütésre is. Ez a búza kiváló minőségű, fehérjében, rostokban és vitaminokban igen gazdag, a hagyományos búzával szemben sokkal lassabban szívódik fel.
Lehet, hogy az olaszok ennek a fajtának köszönhetik, hogy náluk a legkevesebb Európában az ún. időskori vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg! A búzakeményítő (is) tulajdonképpen egy cukor-láncolat s ezt az emésztés szétszedi cukormolekulákra. Ezért a cukorbetegnek minden keményítő tartalmú ételre (kenyér, tészta, krumpli, stb.) gyorsan emelkedik a vércukra. A durum búzában lévő keményítőlánc viszont elágazó szerkezetű s ezt csak lassan lehet lebontani az emésztés során. Így lassan emelkedik a vércukorszint s ezzel az a kevés inzulin is meg tud birkózni, ami még keletkezik az ilyen típusú cukorbetegekben (forrás: www.terebess.hu)
Bár magas a sikértartalma, mégis tömörebb kenyér süthető belőle mint a hagyományos búzából, mivel bizonyos fehérjék hiányoznak belőle, ezért érdemes  hagyományos kenyérliszttel  keverni. Így is jellegzetesen sárga színű, illatú és jól harapható kenyerünk lesz belőle.Mindenképpen érdemes kipróbálni. 
Egy kovászos tésztát állítottam össze, és hagyományos módon, kelesztőkosárban kelesztve, szabadon sütöttem meg. 
Hozzávalók:

  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 20 dkg durumliszt (Békési Portékáktól)
  • 20 dkg kovász vagy öregtészta
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • kb. 3 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe készítettem az összes hozzávalót. 20 perc alatt gyönyörű tésztát dagasztott. Kicsit több folyadékot kívánt mint a hagyományos fehér kenyér. Kelesztőtálban kelesztettem duplájára, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. Megformáztam. A kelesztőkosarat kibéleltem egy ruhával, majd meghintettem liszttel és a tésztát a varrattal felfelé belehelyeztem. Letakartam egy ruhával és duplájára kelesztettem.
Kb. 50-60  perc után óvatosan átfordítottam egy sütőpapírral bélelt tepsire, éles pengével bemetszettem és 230 fokra előmelegített sütőbe toltam. A sütő aljába azonnal belöttyintettem egy kis vizet. 
Óvatosabbaknak ajánlom továbbra is a jégkockát, vagy egy kisebb, alacsony peremű sütőtepsit, amit a sütő aljába kell tenni, azt is átforrósítani. Amikor bekerül a kenyér a sütőbe, akkor ebbe a felforrósodott tepsibe kell vizet löttyinteni, így elegendő gőz tud keletkezni. Ezt a tepsit kb. 30 perc után el kell távolítani különben a tészta alja nem sül meg.
10 perc sütés után a hőt visszavettem 200 fokra és további 30 percig sütöttem a kenyeret.
Rácsra tettem hűlni, és azonnal lepermeteztem hideg vízzel.
Nagyon szép és különösen finom kenyér lett belőle. Ropogós héjjal, puha, jól harapható bélzettel.

22 megjegyzés:

Margó írta...

Limara, ez a kenyér! Gratulálok ismét gyönyörűségeset hoztál!

egycsipet írta...

Hűűűűdeszéééép! :)))

4Gyerek írta...

az alsó képből egy szeletet kérek szépen ideküldeni a galambbal (bár van sejtésem, lefagy a hátsója menet közben)

BirgánAndi írta...

Nagyon szép kenyérke lett ez is Limara! Az a ropogós héj...és az a gyönyörű lyukacsos szeletek...hová lehet ezt még fokozni?

zabhegyező írta...

Limara, új vagyok az oldaladon...:-) De nagyon sokat olvasgatlak. Megfogott - többek között - a Panasonic kenyérsütőről írott tesztelésed, holott éppen 1 éves... Én csak mostanában fedeztem fel és teljesen beleszerelmesedtem. Régóta sütök kenyeret gépben, egy kisméretű Moulinex-em van. A Pana meglehetősen drága még ahhoz képest is, hogy most már inkább az SD-257W kapható (és nem az SD-255-ös), beszéltem a bolttal, állítólag annyi a különbség, hogy az utóbbinak az üstje 'gyémánbevonatú' és így ütésállóbb. De nem is ez a lényeg. Elég sürgős kérdésem az lenne hozzád, hogy így 1 év távlatából is meg vagy-e vele elégedve, illetve ajánlod-e a vételét. És lehet, hogy rosszul látom, valaki írta, hogy álló kenyeret süt, szerintem fekvőt. Lehetséges? Előre is köszi a választ. További sok sikert a gyönyörű kenyereidhez, üdv. Ági.

Névtelen írta...

Ági,

biztos Marcsi is válaszol majd, de azért leírom én is a panasonicos tapasztalataimat, nekem kb. 8 hónapja van, szinte minden nap használjuk.

NAGYON JÓ!
hibátlan kenyereket süt, remekül dagaszt, maga a gép is jó minőségű. Soha nem találkoztam a más gépekről leírt nehézségekkel, korlátokkal.
álló-fekvő témában nem tudok nyilatkozni, mert másfajta gépet nem használtam.
szóval érdemes megvenni a magasabb ár ellenére is, nem okoz majd csalódást.

Helga

zabhegyező írta...

Köszönöm szépen Helga, igazán nagyon kedves vagy. És annak különösen örülök, hogy dicséred is, mert kb. a héten meg akarom venni, illetve valószínűleg meg kell rendelni. Azért az álló/fekvő mód is nagyon izgat már a kenyér mérete miatt is. Mert nem mindegy, hogy a kenyér 'teteje' sül meg szép barnára vagy az 'oldala'. Ha még nem volt más géped és nem tudod mihez hasonlítani, akkor csak úgy tudnám érthetően? szemléltetni, hogy pl. egy hasábnak az oldala pirul-e meg vagy a teteje...:-)
Még egyszer köszi, üdv és további sok szép sütögetést, Ági.

Sheila G. írta...

ez gyönyörű.

(annyit hadd javítsak, ismeretterjesztési célból, hogy a 2. típusú, vagyis nem inzulinfüggő, cukorbetegségnél nem az inzulin kevés, hanem a vérben levő glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, hogy ott az inzulin átalakítsa)

nelly írta...

Lassan már igazi diabetikus kiképzésben részesülünk! Marcsi! Te titokban az orvosira jársz? A kenyered viszont ismét csodaszép, és baromira jól néz ki..... most megennék belőle egy szeletet, bár nemrég vacsiztam, de ennyit bűnöznék azért még!!!!!!

Andi írta...

Szia Limara!
Megkérdezhetem, hol kaptál durumlisztet? Eddig csak 50 kg-os kiszerelésben láttam...
Nagyon szép kenyér!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!

Zabhegyező! Igen, nagyon elégedett vagyok még ma is a géppel, tökéletesen működik (lekopogom). Álló kenyeret süt, mivel egy lapátos, de nem gond, mert szépen megsül a héja mindenütt. Még a teteje is, mivel nincs rajta kémlelő ablak ahol tudna szökni a hő és a elég szorosan is zár.

Sheila! Köszönjük szépen a pontosítást!:)

Andi! A Békési portékáktól, belinkeltem a szövegben, a hozzávalóknál.

Lia írta...

Szia Lima!
Gyönyörű lett ismét a kenyered.Azt szeretném kérdezni hogy melyik lisztet használtad,mert én 2 félét találtam az oldalukon,a durum tészta lisztet,vagy a durum sima lisztet.

zabhegyező írta...

Köszönöm szépen Limara válaszodat. A héten megrendelem a gépet. További sok sikert és sok-sok hasonló gyönyörűséget kívánok neked.:-))
Üdv, Ági.

Medora írta...

Hűű,ez igazi példája a külcsín és belbecs közötti különbségnek.Külseje alapján sokkal robosztusabbra számítottam, erre belül valami pillangó-tészta van! Nagyszerű lett.

Limara írta...

Lia! sima liszt volt :)

Zabhegyező! Azt kívánom, szeressétek egymást, és süssél nagyon sok szép kenyeret a segítségével! :)

Dóri! Köszönöm!:))

Csmárta írta...

Sziasztok,
ma sütöttem meg az első fehérkenyeret az oldalról, egész jó lett. A kérdésem ezzel a recepttel kapcsolatban, hogy fedett jénaiban vagy fedetlenül érdemes sütni a gőz végett. Köszi a választ.
Márta

Limara írta...

Kedves Márti! nagyon örülök! Ezt most fedetlenül sütöttem, de természetesen ugyanúgy elkészíthető jénaiban is.

Névtelen írta...

Limara, megvettem ma a Panát és persze azonnal feltettem egy félbarna kenyeret, amit mindig is szoktam sütni. A masina gyönyörű (a West Endben bementem a Oanasonic üzletben és volt...! Az ember már boldog, hogy 40.-ért kaphat kenyérsütő gépet...:-) és a kenyér is nagyon finom, magas, szellős, jó bélzetű lett. Alapkenyér programon sütöttem, bár zabliszt, sikér, zabpehely és sikér volt benne. 4 óra volt. Csak az elején kuksoltam, de nem bírtam volna ki, hogy ne nézzek bele... És pont jó lett a tészta, nem kellett vele csinálni, megnyomtam az ujammal, ruganyos volt, tiszta maradt a kezem. És a legnagyobb csoda az volt, hogy kijött úgy a tartályból, hogy előzőleg nem vettem ki a lapátot... Ezt nem hittem volna! Egyetlen gondom volt vele, hogy nem lett szép a teteje, csücskösen kelt meg, olyan rusztikusan. Lehet, hogy a nyitogatástól...? Egyébként az élvezeti értékéből nem vont le semmit. Csak a tied olyan szép sima és abból indultam ki...:-) Fél kg szárazanyagból (zabliszt, zabpehely, zabkorpa, sikér, tk liszt, stb.) lett 860 g-os kenyérke.

Köszönöm neked a segítséget. Üdv, Ági.

Lindy írta...

Szia Limara!Par napja kezdtem el olvasni a blogodat es el kell mondjam nagyon szepek a kenyereid!!!En is probalkozom.
Az lenne a kerdesem hogy az ascorbin savat hogyan tudnam beszerezni?Kulfoldon elek es itt nem aruljak porkent.Esetlegesen csak c vitamin tablettat tudok beszerezni.Azt lehetne porra torve hasznalni ugyanolyan aranyban mint ahogy a receptben fel van tuntetve?
Tisztelettel Lindy

Erzsike írta...

Limara,
Kedves hugom Magyarorszagrol kuldte nekem a te blogodat. Azota is sutogetem a receptjeidet itt messze Calgaryban, Canada. Ez a legkedvesebb kenyerem amit eddig csinaltam a receptjeidbol. Imadom a gyonyoru belsejet es a finom ropogos hejat. Meg a negyeves unokam is nagyon szereti. Van amikor edesanyja csak a hejat talalja az egesz kenyernek, a belsejet mind felfalta a pici leany. Koszonjuk a sok finom receptet.
Erzsike

Unknown írta...

Szia, aszkorbinsav mindenkepp kell?

Limara írta...

A durumhoz érdemes tenni. Vagy ecetet 1 teáskanállal...