2018. március 6., kedd

Gluténmentes kenyér quinoával




A Konyhakiállításra vittem egy ilyen kenyeret, illetve ott helyben is összeállítottunk egy tésztát, amiből kis bagetteket sütöttünk. Meglepő volt a sikere, akik nem étkeznek gluténmentesen, azoknak is nagyon tetszett a puhasága, kissé édeskés, kellemes íze, amit a quinoának köszönhet. Ezt a Dél-Amerikából származó szuperegészséges mag ma már viszonylag könnyedén beszerezhető. Létezik fehér, vörös és fekete változata is, én most ennek a keverékét használtam. Egyszerűen kávédarálón ledaráltam, úgy adtam a többi liszthez.





Hozzávalók:

  • 330 g langyos víz (3,3 dl)
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő (vagy 1 tk. porélesztő)
  • 2 tk. útifűmaghéj
  • 50 g őrölt guinoa
  • 125 g Nutri Free kenyérliszt
  • 125 g Schär Mix B kenyérliszt
  • 1 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
Dagasztógép üstjébe tesszük egymás után az összes hozzávalót. Alulra a víz, abba a cukor, majd az élesztő kerüljön, ezután jön az útifűmeghéj, arra a lisztek, vgül a só és az olaj.


A gép keverőszárával 3-4 perc alatt, közepes fokozaton kikeverjük a tésztát. Ha szükséges, félidőben leállítjuk a gépet és az üst oldalára tapadt tésztát egy spatulával leszedjük. ( A Kenwood szuper szilikon szélű keverőlapátja ezt megteszi helyettünk). 
Amikor a tésztánk szép homogén, egy spatulával összeszedjük egy gombóccá, a tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk a tésztát. 



Amíg a tésztánk kel, egy  24 cm x 11 cm nagyságú sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát egy vizes spatulával rizsliszttel meghintett munkalapra szedjük. A tetejét is meghintjük rizsliszttel, kissé kilapogatjuk, majd óvatosan feltekerjük. Beleemeljük az előkészített formába, és finoman lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne nagy levegőbuborék. A formát fóliával lefedjük és a tésztát megint kelni hagyjuk, kb. 30 percig. Az idő csak iránydó, néha kicsit több kell neki, néha kevesebb, attól függően, mennyire kelt meg előzőleg, milyen a hőfok, páratartalom, stb...
Amikor az edény szélét elérte a tészta, akkor sütésre készen van.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréssel. Az aljába bekészítünk egy kisebb fém edényt, amit szintén jól felforrósítunk. Amikor a tésztánk megkelt, egy vizes spatulával vagy éles késsel mélyedést nyomunk a közepébe. 
Az edényt betoljuk a sütőbe, az alulra bekészített kisebb edénybe pedig beleöntünk egy pohár vizet és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. Ezt a vizesedényt 20 perc után kivesszük a sütőből.
45-50 percig sütjük ezen a hőfokon, majd még 20-25 percig 180 fokon. Az utolsó 10 percben kivesszük a kenyeret a formából és anélkül sütjük tovább, hogy mindenütt szép ropogós héja legyen. Amikor a sütési idő lejárt elzárjuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitjuk és a kenyeret még 5 percig a sütőben hagyjuk. Ezután rácsra tesszük és teljesen kihűtjük mielőtt felszeletelnénk.
3-4 napig puha, fogyasztható kenyerünk lesz, de felszeletelve nagyon jól fagyasztható is.



Tipp: Ha csak 3 dl vízzel készítjük, akkor a tészta kiválóan alkalmas arra, hogy megformázva, edény nélkül süssük, vagy kinyújtva megtöltsük pl.pizzáscsigának. 
Quinoa helyett használhatunk ciroklisztet, hajdinalisztet, vagy köleslisztet is.


1 megjegyzés:

Penth írta...

Szia!
Segítséget szeretnék kérni. A kisfiamról kiderült, hogy tehéntej, tojás, búzaliszt, graham búzaliszt intoleranciája van. A könyvedet megvettük, használtuk is sokat, de innentől sajna nem tudjuk. Boltban kenyeret, péksütit venni neki nem igazán tudunk, mivel azok nem búza, hanem gluténmentesek. Glutént amúgy ehet. Sütnénk neki, de receptet nem igazán találunk. Esetleg van olyan recepted amit használhatnánk? Vagy valami módszer, amivel a könyvben lévő receptekben kiválthatjuk a búzalisztet? Köszi előre is.