2014. február 10., hétfő

Burgonyás kőttes


A burgonyás kőtt pogácsánál megígértem, hogy megmutatom majd az első kísérlet, ami nem azt az eredményt hozta, amit vártam, viszont egy nagyon finom, sokoldalúan felhasználható tésztát kaptam. Öröm volt vele dolgozni. Így ebben a formában, nagyon illik gazdagabb leves mellé, de szendvicsalapnak sem utolsó.
Sőt, felhasználható akár kifli, vagy bukta, vagy bármilyen más péksütemény alapjaként. A burgonyának köszönhetően nem szárad ki, puha, nagyon jó vele dolgozni és nincs benne tojás. Sokan keresnek meg, hogy tojás nélkül hogyan lehet jó péksütemény tésztát készíteni, hát így! Ráadásként szerintem ha a burgonya főzővizével dagasztjuk be, akkor akár tej nélkül is remek lehet.

Igen nagy mennyiség lett, 24 darab, ekkora adagból, nyugodtan lehet a hozzávalókat felezni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 kg finomliszt
  • 5,5 dl langyos tej
  • 2 csapott ek. só
  • 1 tk. cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg friss élesztő
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben ami ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük (a levét is felfogjuk, eltesszük kenyértészta dagasztáshoz) és jól kihűtjük.
Kovászt készítünk. 1 dl tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 ek. liszttel elkeverjük. A tetejére is teszünk egy evőkanál lisztet és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
















Ezután áttörjük és egy nagyobb tálba tesszük a burgonyát. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék tejet és a kovászt.
Kézzel egy könnyű, lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. A dagasztás második felében több részletben hozzáadjuk a vajat is (vaj helyett használhatunk liba vagy mangalica zsírt is, még szebb tésztánk lesz!)
Amikor a tésztánk szép sima, fényes és nem ragad már a tál oldalához és a kezünkhöz sem finoman belisztezzük a tetejét és egy ruhával letakarjuk. Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

















Finoman meghintünk liszttel egy deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Kézzel ujjnyi vastag téglalap formára húzkodjuk és 24, nagyjából egyforma darabba vágjuk. A hosszabbik oldalával párhuzamosan négy részre, majd a rövidebb oldalával párhuzamosan hat részre osztjuk.


















Az így kapott tésztadarabokból kis cipókat formázunk és egy 38 cm x 28 cm nagyságú, vajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal és kb. 30 percig kelni hagyjuk.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát a forró sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
A tepsiből egyben kifordítjuk és kézzel széttépkedjük.

Kisebb adag tészta géppel is bedagasztható természetesen.

5 megjegyzés:

t3v, az okostojas írta...

Nekem úgy rémlik, pl. a svédek alapvetően tojás nélkül készítik a kelt tésztákat. Én sem rakok szinte semmibe, szerintem jobban eltartható (én nem sütök naponta kalácsot, péksüteményt, de szeretem, ha napokig puha marad).

Éva írta...

Ó de nagyon finom lehet ez a piha puha sütemény! Sokszor használom én is a krumplilevét dagasztani kenyérhez, vagy lángoshoz! Ezt a süteményt legszívesebben akár már most elkészíteném!

nia.andrea írta...

Anyukám réges-régi nagyon hasonló receptjét éppen hétvégén sütöttem meg.Az arányok nagyon hasonlóak, ami a különbség, hogy a tészta lágy, fánktészta állagú, a vajat vagy margarint nem dolgozom a tésztába, hanem megolvasztom, és kelesztés után a tésztát kanállal szaggatom és a margarinba forgatom. Ha megsült széttépkedem és még forrón vaníliás porcukorba forgatom. Tejjel vacsorára mennyei. Nálunk a Hajdúságban babajkának nevezik.

mellissina2 írta...

Ezt még nézni is jó! nem hogy enni!

Unknown írta...

Tegnap teszteltem, zsenialis, en nem mertem volna ilyen krumpli aranyig elmenni, de lam, mukodik !

Ki fogom probalni krumplis toltelekkel ezt a tesztat, csak nem tudom hogy varazsoljam bele, valszeg a kalacsformat fogom valasztani.

Koszi a receptet !