2014. február 17., hétfő

Aludttejes kifli



A kifli osztrák, pontosabban bécsi találmány. Az elsőt 1529-ben, tehát csaknem 450 esztendővel ezelőtt készítette török félhold formájára egy Wendler nevű bécsi sütőmester. Maga az ötlet az első bécsi kávéház-tulajdonos, Kolschitzky úr agyában született meg. Elhatározta, hogy mivel a bécsiek eleget koplaltak a török ostrom alatt, meg fogja velük etetni a félholdat. Megbízta a péket, süssön a kávé mellé félhold alakú süteményeket, s ezzel megszületett a kifli, melynek a francia neve, a croissant félholdat is jelent. Bécsi nevét onnan kapta, hogy a félhold az István-templom tornyán jelent meg, s az orom németül úgy hangzik: Gipfel! 
Nem tudom, hogy igaz-e a történet, valami valóság alapja bizonyára van, de az biztos, hogy a kifli nálunk nagyon népszerű péksütemény. Ilyen péksütemény formájában csak nálunk létezik, ezért akár hungarikumnak is tekinthetjük.
Elég sok kiflirecept van már a pékség oldalán, de jöjjön egy újabb, méghozzá aludttejes kifli. Az aludttejnek ma már nincs akkora hagyománya, mint gyerekkoromban volt. A drága nagymamám imádta, képes volt egész nap aludttejet enni egy szelet kenyérrel. A kredenc szélén sorakoztak az aludttejes bögréi. 
A készítéséhez házi tej kell, talán ez is az egyik oka, hogy ma már ritkán készítenek otthon aludttejet, na meg a boltok polcain sorakozó joghurtok, kefírek bőséges kínálata is háttérbe szorította ezt a remek tejterméket. Pedig pofon egyszerű elkészíteni, a forralatlan házitejet (az sem baj, ha már savanyú) ki kell önteni bögrébe, vagy tálkába, szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megalszik, azután hűtőben érdemes tárolni. A tetejére kiülő sárgás színű  tejzsír a tejföl. Az aludttej melegítésével készül a túró, a készítése közben kiváló sárgás-zöldes színű folyadék pedig a savó, ami a kelttésztákkal csodát képes tenni. Itt van egy savóval készült kifli receptje.
Hozzávalók:
Kovász:
  • 2 dl víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 dkg friss élesztő
Tészta:
  • az összes kovász
  • 2 tk. só
  • 40 dkg finomliszt
  • kb. 2 dl aludttej
  • 5 dkg puha vaj
  • + 2 dkg olvasztott vaj

Kenyérsütőgép üstjébe mérjük a kovász hozzávalóit és alaposan összedolgoztatjuk (kb. 5 perc), majd kikapcsoljuk a gépet és 4-5 órán keresztül magára hagyjuk a kovászt.
Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, a 2 dkg olvasztott vaj kivételével, az aludttejből visszatartunk egy keveset, csak szükség szerint adagoljuk a tésztához.A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell készítenünk.
Amikor a dagasztás kész a tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meghintjük liszttel a deszkát (szilikonlapot) és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. 10 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket és egy ruhával letakarjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A megkelt kis cipókból először egyesével kb. 20 cm átmérőjű körlapot nyújtunk, ezután egy irányban folytatjuk a nyújtást, hogy ovális formát kapjunk. Olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajjal vékonyan megkenjük (ettől lesz letekerős), majd feltekerjük a kifliket. meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Fázisfotók a formázáshoz itt.
A megformázott kifliket letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg a kiflik kelnek a sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeveréssel. A sütő aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy régi, kiszuperált őzgerincformát használok).
A megkelt kifliket a forró sütőbe toljuk, a bekészített edénybe beleöntünk kb. másfél dl forró vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk. 
A kiflik sütési ideje kb. 20-25 perc. Ha a sütési idő letelt, a kiflik szép pirosak, kivesszük a sütő aljából a fém edényt, a sütő ajtaját résnyire támasztjuk is a kifliket még 4-5 percig a sütőben hagyjuk.
Végül rácsra szedjük őket és kihűtjük.





14 megjegyzés:

piir írta...

Jó lenne a magyar nyelvben is külön szavakkal illetni a kenyérelőkészítő műveleteket. Merthogy ez nem kovász. Az angol azt mondaná, sponge, nem azt, hogy sourdough (azaz érlelt kovász). Ez azért is fontos, mert dietetikai szempontból is más dolog a kettő, ahogy azt te is tudod, nem élesztő, hanem laktobaci. A hosszú érlelés is egész mást csinál a gluténnel, mint az egyszerű, élesztős kelesztés. (persze pont kiflit nem annyira csinálnék kovásszal, csak maga a fogalom használata zavart itt).

Limara írta...

igen, jó lenne, számtalanszor leírtam én is, de a magyar nyelv nem különíti el....nálunk a 10 perc alatt felfuttatott élesztőt is kovásznak hívják....

Blogkonyha írta...

Kell ennél szebb? :o))) Így a tökéletes. Leírva és megsütve is.

Limara írta...

Köszönöm szépen Kriszti! :)

Rebarbara írta...

Tökéletes lett! Egy baja van...hogy nem előttem van :))De majd elkészítem :)

barack007 írta...

Csodaszépek!
Most készül a gyorskovász, vacsira pedig jöhetnek a kiflik. Ráfér az összes egy sütőlapra?

Medora írta...

Mit számít, hogy hogyan hívják?! Szerintem nagyon mutató péksütemény egy háziasszony konyhájából. Én büszke leszek rá. (Már ha így sikerül.)

barack007 írta...

Hű, és nagyon finomak lettek! Igazán köszönjük a receptet!

kormic írta...

Éjjeli bagoly lévén most szedtem ki az első tepsivel, és tettem be a másodikat. Viszont olyan illatfelleg lebegett a lakásban,hogy lehetetlen volt ellenállni, és megettem egy egészet (pedig csak kóstolni akartam, így éjjel fél 2-kor...) Aztán beláttam, hogy ez lehetetlen, és megadtam magam. Mesésen finom, köszönöm!

Limara írta...

:))))))))) boldogság van! :))

Szilvi írta...

Helló, szerintem már megint sok helyen lehet héti tejhez jutni, én úgy gondolom, hogy a termosztát nevű találmány szab nagyon gátat a tejaltatásnak. A sparhelt vagy kemence szélén jó meleg volt neki. Hm?

Unknown írta...

Szia Limara!
Nagyon szép a kiflid. Egy kérdésem van: az 1 dkg élesztőn(amit a kovászhoz tettél) kívül már nem kell több élesztőt tenni a tésztába?
Üdv. Korsós Zsuzsa

Limara írta...

köszönöm! :) nem, nem kell!

Unknown írta...

Megsütöttem, finom lett, "letekerős" , de a kérge nagyon vastag és kemény. A 20 perc, a 200 fok, vagy a légkeverés lehetett sok? Tegyek bele több vizet a gőzhöz?
Egyébként vasárnap kipróbáljuk a mustáros tarját.