2013. szeptember 26., csütörtök

Gluténmentes bagett

















Egy következő kísérlet eredménye. Ezt sem készen kapható gluténmentes lisztből készítettem, hanem én kevertem össze az itthon található liszteket. Nagyon finom, puha, nem nyirkos bélzetű kenyér azaz bagett lett, kellemesen ropogós héjjal. Ízre a teljeskiőrlésű kenyérre emlékeztetett. Az állaga teljesen olyan, mint a hagyományos kenyéré, ma több emberrel is megkóstoltattam és nem hitték, hogy gluténmentes.
Nem mondom, hogy tökéletes, főként mert kicsit túlsütöttem, de igazán jó ízű kenyér lett.
Az utóbbi hetekben rengeteget olvastam, nagyon sok készen kapható liszt összetevőjét átnéztem és azt tapasztaltam, hogy a lisztkeverékek nagy része, sőt, van amikor szinte az egész keményítőből áll. Így most én is abból tettem bele a nagyobb mennyiséget, a többit ízesítésre használtam. Hajdinát és kölest választottam, mindkettőt én őröltem meg itthon.

Hozzávalók 3 bagetthez:

  • 0,5 csésze hajdinaliszt
  • 0,5 csésze kölesliszt
  • 1 csésze burgonyakeményítő (250 ml)
  • 1 csésze tápiókakeményítő
  • 2 csapott tk. só
  • 2 tk. cukor
  • 1 tk. Fiber Husk
  • 1 tk. guar-gumi 
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 2 ek. olaj (vagy olv. kókuszzsír)
  • 2 nagy tojásfehérje
  • 1 mk. aszkorbinsav (vagy 1 ek. almaecet)
  • 1 csésze + kb. 3 ek. langyos víz
  • 1 ek. lenmagliszt
  • 2 ek. melegvíz
A lenmaglisztet és a 2 ek. melegvizet elkeverem és félreteszem.
A dagasztógép táljába mérem az összes szárazanyagot, az élesztőt is és egy habverővel alaposan elkeverem. 
Ezután adom hozzá a tojások fehérjét, az olajat, a lenmaglisztet és a langyos vizet, az egy csészét. 
Bekapcsolom a gépet és kb. 5 perc alatt kikevertetem a tésztát, ha szükséges a maradék vizet még hozzáadom. Olyan kenőcs állagúnak kell lennie a tésztának.
Letakarom és 10 percig pihenni hagyom.
Egy szilikon lapot alaposan beszórok rizs vagy kukoricaliszttel és a pihentetett tésztát kiöntöm rá. A szilikonlap segítségével, annak emelgetésével a tésztát addig forgatom óvatosan, míg sima lesz a felülete.
Ezután három részre osztom és egyesével megsodrom, szintén a szilikonlapon, annak segítségével.
Bagettsütő formába emelem a tésztát és 30 percig pihenni hagyom. Én betettem a sütőbe, ami ugyan nem volt bekapcsolva, de mégis egyenletes, huzatmentes hely volt a tésztának.
30 perc után kivettem, a felületét óvatosan átkentem olajjal, de lehet akár tojásfehérjével is.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 200 fokra. Gőzös sütés szükséges, így a MIELE sütő kombinált sütését választottam, egy gőzlökettel (100 ml vizet enged gőz formájában a tésztára).
Ha nincs a sütőn ilyen funkció egy edényt kell az aljába tenni, majd a sütés kezdetekor forróvizet önteni bele.


Sütés előtt éles késsel, vagy pengével érdemes pár bemetszést ejteni a tésztán, én egész egyszerűen elfelejtettem....
Sütési idő kb. 30 perc (én közel 40 percig hagytam és kissé túlsült). 
A formát rácsra teszem hűlni, csak akkor veszem ki a kenyereket, amikor már teljesen kihűltek. 
Amit nem eszünk meg aznap, azt lefagyasztom.







11 megjegyzés:

barack007 írta...

Kedves Limara!
Nagyon jól néz ki! Két kérdésem van. Mi az a Fiber Husk? A guar gumit el lehet hagyni belőle?
Előre is köszönöm!
Kata

Bokor Boglárka írta...

Tényleg nagyon szépek lettek, Limara! Ha egyszer lesz bagettsütőm, feltétlenül kipróbálom!

Unknown írta...

Szia kedves Limara! Kislányom 6 éve lisztérzékeny. Magam sütöm a kenyereit, kalácsait speciális bevállt lisztekkel. Szívesen próbálok ki új recepteket, hátha megtalálom azt az ízt és állagot, ami leginkább hasonlít a búzaliszteshez. Szeretném megkérdezni, hogy a baguette hozzávalóit hol szerezted be? Köszönöm válaszodat előre is. Várjuk a további gluténmentes recepteket. :-)

cilona írta...

Kedves Limara!

Néha ráérős időmben szívesen nézegetem az oldaladat, nagyon sok jó receptet, ötletadó finomságot találok minden alkalommal, a családom szokott örvendezni az eredménynek.
Mostanában különösen nagy érdeklődéssel olvastam a gluténmentes kenyér kísérletét - hiszen másfél éve, hogy nekem is ezt a diétát kell tartanom.

Most azért írom ezt a levelet, mert este a blog olvasgatása után eszembe jutott, hogy tavaly, egészen véletlenül, egy konferencia önerőből megszervezett kávészüneti kínálatában találkoztam egy gluténmentes kukoricakenyérrel. Annyira jó volt, hogy utána napokig lelkiismeretfurdalásom volt, hogy talán mégsem teljesen gluténmentes. Később kiderült, hogy az a kenyér akkor már két hetes volt...
Végül rá is találtam a készítőjére, aki ha jól tudom, Debrecen mellett egy családi biogazdaságban készíti a kemencében sült pékárukat. A kenyér valóban csak kukoricából készül, csak a tárolás, szállítás, stb. miatt nem nevezhető gluténmentesnek.

Érdemes kipróbálni, mert ez a kenyér még az én nem lisztmentesen fejlődött ízlésem szerint is abbahagyhatatlan (és a férjem is nagyon szereti, aki más kenyereimet nem eszi meg)!

A készítők honlapja átmenetileg nem üzemel, de nagyon igyekeznek helyrehozni, itt rendelni is lehet: www.kiskiflidebrecen.hu

szerika0122@freemail.hu írta...

Kedves Limara!
Az én lányok is lisztérzékeny, és engem is érdekelne, hogy hol lehet pl guargumit , köleslisztet, tápióka keményítőt venni.
(A többi liszt ismerős volt.)
Próbálok én is minél inkább a rendes, búzalisztes ízek mására törekedni.
Eddg kész lisztkeverékekkel próbálkoztam.
Válaszodat előre is köszönöm
Erika

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm szépen! :)
Most meglepődtem, mert köleslisztet és tápióka keményítőt még itt a világvégén, Makón, az egyetlen reformboltban is lehet kapni, azt gondoltam, hogy ezek mindenhol vannak...
Itt lehet a köleslisztet és a tápióka keményítőt kapni:
http://www.provitamin.hu/
A guar helyett jobb a xantán, amit szintén reform vagy bio boltokban szerezhető be...

Miklós Mester írta...

Kedves Limara, a bagettet és minden más kenőcsös állagú tésztát lehet formázni nem kicsit olajos, hanem rendesen olajos kézzel.A Fiber Husk az indiai útifú mag korpája, Szegeden, a Gogol utcai Diétázók Boltjában 406Ft/100g. A guargumi is természetes anyag, a guarbab lisztje.Gratulálok a bagettekhez, nagyon szépek!

Medora írta...

Tényleg szépek és igen közel áll az ízük a kenyérliszteshez.

Unknown írta...

Kedves Limara!

Nagyon szeretem a receptjeidet (a búzakorpás kifli egyszerűen isteni), és örömmel láttam, hogy a gluténmentes verziókkal is próbálkozol, komoly eredményeket elérve.

Jómagam ugyan laktózérzékeny vagyok "csupán", azonban a környezetemben eléggé sokan kényszerülnek lisztérzékeny diétára is. Ezen az úton elindulni, és a diétát folyamatosan tartani nem éppen zökkenőmentes, vagy olcsó dolog. Ezért is indítottam egy blogot, melyben az elérhető árú, és esetleg az utcán készen kapható ételekről szeretnék tájékoztatást adni. A blog címe erzekeny.com. Egyelőre Budapest XI. kerületében indítottam el, de szívesen teszek fel bármilyen tuti lelőhelyet az ország bármely más pontján is.

Kérlek nézz rá, és ha érdemesnek tartod a terjesztésre, nagyon megköszönném a segítségedet.

Üdvözlettel
Göcző Anita

Unknown írta...

Kedves Limara!

Nagyon boldog vagyok a gm pékáruidtól! A Kenyér (kísérlet)-et sütöttem ma meg, és végre egy gm kenyér, ami nem a kukában landolt! Kíváncsian várom, hogy hová jutsz ezen az úton! :)
Alig várom, hogy a bagettet is meg tudjam sütni! De eddig még nem sikerült beszereznem a guar-gumit és a Fiber Huskra sem leltem rá, de az utóbbiról azt sem tudom, mi az? A sima útifűmaghéjjal kiváltható? Illetve vajon merre érdemes próbálkozni a guar-gumival? (Nem Bp-en élek, hanem Pécsett.) Herbáriákban már próbálkoztam és Aldiban is. Eddig sikertelenül.

A családom többi tagja a mindennapi kenyeredet eszi már hetek óta, töretlen lelkesedéssel! :) A húsvéti kalácsod pedig ezentúl állandó vendég lesz Húsvét alkalmával! Köszönöm a lelkesedésedet és az ezzel járó kitűnő recepteket!

Üdvözlettel:
Földes Adri

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon örülök! :) A fiber husk tudomásom szerint őrölt utifűmaghéj, szóval kiváltható. Guar gumit a helyi reformboltban vettem, ha jól emlékszem Mester család terméke...