2013. június 14., péntek

Arab lepénykenyér serpenyőben


Ezen a héten könyvbemutató volt a helyi könyvtárban. Rozsnyai János mutatta be A táltos keresztje című regényét a tisztelt nagyérdeműnek. Felkértek a büféasztal elkészítésére. Rövid egyeztetés után össze is állt a menü, török pide, kisir, házi kecskesajt a szomszédos községből, csodás fehérbor a Szent Gellért Borház és Étterem ajánlásával. És ropogósra sütött arab lepénykenyér.
Ez utóbbi nagyon hasonlít a tortilla-hoz, vagy az olaszok lepénykenyeréhez a piadina-hoz. Remekül lehet tekerni miután mindenféle finomsággal megtöltöttük, vagy akár mártogatósokhoz is kínálhatjuk, de cikkekre vágva, ropogósra sütve is megállta a helyét a büféasztalon.
A recept nem bonyolult, de van vele egy kis macera, vagy mondjuk inkább úgy, hogy kissé időigényes. Viszont megéri.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 csapott teáskanál só
  • 3 dl langyos víz
  • csipet cukor
  • 2 dkg friss élesztő
Fél dl vizet egy kis tálba töltjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár alatt felfutni.
Addig egy tálba szitáljuk a liszt háromnegyedét, azaz kb. 375 g lisztet. Elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztős keveréket, valamint a maradék vizet. 
Egy fakanállal vagy spatulával alaposan összekeverjük. nokedli sűrűségű tésztát kapunk, de így a jó. 






















Fogunk egy másik tálat, beleöntjük az olajat, körbe forgatjuk, hogy az oldalára is kerüljön, majd a lágy tésztát beleöntjük.
Egy fóliával letakarjuk és 2 órára magára hagyjuk. Ezalatt a tésztánk kissé túl fog kelni, szép nagy buborékok lesznek benne.

















2 óra elteltével a munkalapra kiszórjuk a maradék lisztet. A túlkelt tésztát a közepére öntjük. Addig gyúrjuk kézzel, míg felveszi az összes lisztet és szép sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ez kb. 10 perc. Nekem még kellett hozzá 2-3 liszt pluszban ahhoz, hogy ne ragadjon.



















A tésztát pihentetés nélkül 18-24 darabba vágjuk. Én most kisebb lepénykenyereket akartam, így 24 darabba vágtam. a legegyszerűbb és a tésztának a legkíméletesebb, ha a felező technikával osztjuk. 
Az egészet elfelezzük, majd a feleket is felezzük, majd megint és megint, míg a kellő mennyiséget meg nem kapjuk. Persze ugyanígy harmadolhatjuk is. 
A kis tésztadarabokat gömbölyítjük. akkorák lesznek mint egy szép nagy dió. Egy fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki, de nem pihentetjük, rögtön munkához látunk.















Egy serpenyőt felmelegítünk. Olívaolajjal vékonyan kikenjük, egy papírtörlő segítségével a legegyszerűbb.
Fogunk egy tésztagombócot és lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtjuk. A tészta nagyon jó, könnyű nyújtani. Ebből a kis darabkából 20-22 cm-es körlapot lehet készíteni.




















A kinyújtott tésztáról leseperjük a felesleges lisztet és a serpenyőbe tesszük. Míg sül kinyújtjuk a következőt. Közben figyeljük az éppen sülő lepénykét, ha hólyagok jelennek meg a felületén, akkor azokat egy kés hegyével kiszurkáljuk. oldalanként csak egy-két percig kell sütni, míg épp színt kap.
Minden második-harmadik tészta után kitöröljük a serpenyőt egy papírtörlővel, hogy a leszóródott liszt ne égjen benne. Utána pár csepp olajjal újra kikenjük.
A lepényeket máris tálalhatjuk. a maradékot hűtőben érdemes tartani, hogy ne száradjon meg, majd forró serpenyőben pár pillanat alatt felmelegíteni.
Én másnap cikkekre vágtam és forró sütőben kb. 3 perc alatt ropogósra sütve tálaltam a kisir és a lágy kecskesajt mellé.

Recept forrása...

















fotó: Kis Antónia
















fotó: Kis Antónia

6 megjegyzés:

ildikó írta...

Marcsi akár hiszed akár nem ezt a receptet vártam. Mentem és már lüldöm is tovább a "minden ami Marokkó"-ra. Kösz

csicseriborsó írta...

ez a msemmen:) Brüsszelben a piacon fetával, csípős olajbogyóval töltik, amit mézzel locsolnak meg

Limara írta...

Ildikó! :)

Csicseriborsó! csak hasonló! :)

hkatinka írta...

Tényleg:) Ez ropogósabbnak tűnik. Annyiféle ilyen lepényt ettem Marokkóban, hogy be sem udom azonosítani, ez melyik lehet. Az a lényeg, hogy mind nagyon finom volt

naorsi írta...

Kedves Limara!
Szuperek a receptjeid!
Mi teljes kiorlesu lisztből készült cuccokat eszünk, de jó receptet nagyon nehéz találni. Keresem pl. ennek a lepenykenyernek, a fonott kalacsnak, es a sima kovaszos kenyérnek teljes kiorlesu lisztből (búza, durum es grahamlisztet szoktam használni) készült változatát... Általában a víz es az élesztő mennyiségét szoktam elbenazni. Tudnál nekem ebben segíteni?
Ezer köszönet!
Naorsi

Medora írta...

Gyönyörűen tálaltad! Remélem óriási sikere lett!