2012. április 21., szombat

Jól bevált fehérkenyér II.


A blog egyik legnépszerűbb bejegyzése, kenyere a Jól bevált fehérkenyér. Közel négyszáz hozzászólás érkezett eddig hozzá, amit nagyon nehéz már kezelni. Ezért ott lezárom a lehetőséget és arra kérek mindenkit, hogy ezentúl ehhez a bejegyzéshez írjon ezzel a kenyérrel kapcsolatban! A hozzászólások természetesen továbbra is olvashatóak lesznek, hiszen sokat lehet azokból is tanulni.

 Arra gondoltam, hogy mivel az már egy közel négy éves bejegyzés, kiegészítem az azóta megszerzett tapasztalatokkal, módosításokkal. Elolvastam újra a receptet, de azon alig-alig változtattam egy keveset.
A cukrot elhagytam, a fehér kenyerekhez ma már egyáltalán nem teszek.
Aszkorbinsavat sem használok egy ideje. Elfogyott és elfelejtettem vásárolni, anélkül sütöttem és tökéletes lett, így ezután elhagytam. A gyengébb minőségű lisztekhez azért továbbra is javaslom.
A folyadék mennyiségét kiegészíteném annyival, hogy az erősebb, jobb minőségű lisztek többet felvehetnek a receptben megadott 2,7 dl-nél. Ha túl kemény a tészta bátran lehet adagolni hozzá még vizet. Ez gyakori kérdés szokott lenni.
A másik legtöbbször elhangzó kérdés, hogy miért teszem át a gépből a tésztát kelesztőtálba, miért nem hagyom a gépre. Nos, a gépben alul fut a fűtőszál, emiatt a tésztát nem egyenletesen melegíti. A gépben kelesztett tésztán jól látszik, hogy amikor kiborítjuk a teteje hűvösebb és masszívabb, míg az alja lágyabb és langyos. Én ezt nem szeretem, könnyen túlérhet így a tészta, ezért javaslom, hogy vagy kelesztőtálban történjen a kelesztés, vagy kikapcsolt gépben.
A dagasztás utáni első kelesztés (érlelés) alatt továbbra is átforgatom egyszer a tésztát. 30 percig hagyom kelni, majd átgyúrom és további 15 perces pihentetés után formázom. Az így megdolgozott tésztából sokkal szebb kenyér sül, mint anélkül.
Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a leggyakrabban elkövetett hiba a túlkelesztés, vagy még inkább a túlérlelés, amit még a formázás előtt követnek el a legtöbben. Nem kell a kenyértésztát sem agyon keleszteni, dagasztás után bőven elég neki a 45-50 perc, közben egyszer átforgatva és az is csak szobahőmérsékleten történjen, semmi esetre sem meleg radiátor vagy sütő közelében.
Formázás után sincs átlag 60 percnél többre szükség, ez nyáron lemehet akár 45-50 percre, télen viszont 15 perccel több is lehet.


135 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia!

Honnan tudom hogy melyik liszt a gyengébb ill. jobb minőségű?
Gondolom nem márkafüggő, hisz az csak azt jelenti ki mennyit tud külteni a reklámpiacon.

Az Aldi-s, Lidl-es lisztek milyenek ?

köszönöm. Kata

benettke írta...

Tótkomlós messze van Vasadtól, de amit én imádok: a KOmáromi lisztek, és a Nagyi titka lisztek :D Kalácsnak a lehető legjobb,ami a megyében kapható!!!
Sajna a közelben nincs malom, hogy ott vegyek, de már nézegetem, hogy ha megyünk valahová el, a közelben van-e malom.. A férjem a GPS-ben is már keresi őket :D
Limara, most vettem ki a sütőből a fehérkenyérkénket, és utállak :D A vacsi-nuku diéta a múlté....
Én óriási vas kacsasütőben sütöm, ebben IS mesegyönyörű, HÁLA A RECEPTEDNEK!!!!

gionetta írta...

Én meg Téged irigyellek Benettke, a vas kacsasütő miatt. Erre fáj a fogam évek óta. De mivel igen nagyon drága/nincs helyem hova tenni/van öntöttvas wok. Hát nincs. De azt hiszem meg kell néznem, hogy befér e a wok a ütőbe és abban való sütést kipróbálni.
Limara! ezt a receptet pedig mentettem.

Tünde írta...

Sziasztok! Drága Marcsim! Remélem nem én ihlettelek meg a 900. hülye kérdésemmel ma a kenyér renovációra. Nagyon jó amiket leírtál köszönjük szépen. Pont erre gondoltam, mikor zaklattalak, hogy jó lenne már egy összegzés a tapasztalatokról Tőled! Még egy kérésem lenne azaz lesz is. Írd még ide légyszi az öregtészta nélküli sütést is és az adagokat is amiket használsz az alapanyagokból, ha lehet így. Köszke és bocsi mégegyszer Tünde

Tünde írta...

Ja egyébként én is nagyon szeretem a nagyi titka liszteket szerintem szuperek bár kicsit drágák, de nagyon jók! :)

Tünde írta...

Ja Gionetta elég olcsón szoktak lenni a vaterán már láttam többször is.

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Kedves Tünde! Hülye kérdés nincs (vagy csak ritkán:)), a gyakran elhangzott kérdések segítenek abban, hogy miről kell többet írnom:))

Limara írta...

Kata! egy egyszerű háziasszony, mint amilyenek mi vagyunk, akik nyilván nem értünk a lisztekhez, csak próbasütéssel tudjuk eldönteni, hogy jó vagy sem az a liszt. tapintással azért már érezhető, ha nagyon púder szerű a liszt az nem jelent jót, míg ha érezni a szemcséket az már bizakodásra adhat okot. :)

A lidl-s és az aldi-s lisztek változó minőségűek, sajnos attól függ melyik malomtól szerzik be..

Névtelen írta...

Sziasztok! Aldis liszt ugyanúgy pannon-mill liszt,minta a nagyi titka ;-)
Limara! Köszönöm én is a rengeteg szuper receptet! Tökéletesek! A zsemlével és kiflivel ugyan még hadilábon állok :-/ nehezek lesznek és a kiflit sem sikerül profira formázni :-(
Virág

Tünde írta...

Kedves Névtelen!

Nem bántom a Marcsi zsömi recijét, de nekem sem sikerült sosem. Mióta viszont a buci reciből csinálom kicsit több élesztővel csodás zsemlék születnek. Én már mindennap sütök zsömit belőle.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=322213234481906&set=a.231032496933314.48976.100000796955336&type=3&theater

Néz meg milyen csodásak

Névtelen írta...

Valaki tudna nekem segíteni, hogy Ausztriában mi a BL 80 megfelelője?

gionetta írta...

Kedves Névtelen! Ausztriát nem ismerem,de hogy Németországban a BL 80-as kenyérliszt a Type: 1050 az biztos. Szinte minden lisztfajtánál a 1050 a kenyérliszt.
Ha valakit érdek, mit is jelentenek a számok Magyarországon: az elégetett liszt hamutartalmát jelölik, vagyis, hogy 1 kg liszt elégetése után, mennyi hamu marad meg égéstermékként. BL 80: B-Búza L-Liszt 80-80 g hamu. Az infó tuti, molnár barátunk mesélte még régebben.

gionetta írta...

Akkor jöjjön Ausztria:
Búza:
finomliszt - Type W480 W-Weizen
kalácsnak való, nagyobb szemcsés - Type W700
kenyérliszt - Type W1600
Rozs:
finomliszt - Type -R500 R-Roggen
kenyérliszt - Type R960

Névtelen írta...

gionetta köszönöm szépen!!! Nagyon tanácstalanul álltam a boltban - nem vagyok hozzászokva, hogy ennyiféléből lehet választani.

Meggy írta...

Kedves Limara,
sokunk nevében nagyon köszönöm a sok újabb tanácsot.
Kérdésem az általad említett gyakori túlkelesztésre vonatkozik. Ha valami közbejön (ami három kisgyerek mellett mindig elöfordul) és a kenyértészta minden jószándék ellenére túlkel, akkor egy újabb átformázás majd egy rövidebb kelesztés segít a helyzeten, vagy szerinted az egyszer túlkelesztett kenyér soha nem lesz már olyan finom?
Jómagam cukor és tej nélkül, öregtésztával, kézzel dagasztva sütök – a család szerint is – remek krumplis kenyereket, de túlkelesztés bizony néha elöfordul. Benettkéhez hasonlóan öntöttvas edényben sütöm a kenyeret szinte végig fedö alatt és megtaláltam azt a formát, receptet, sütési idöt, ami nekünk pont a legjobb! Bolti kenyeret már nem veszek, mert a nagycsalád ellenére a kenyérsütés 3 naponta az életem része lett. Köszönöm a receptjeidet, tanácsaidat!

E.V. írta...

Tünde, melyik bucira gondolsz?
Medvehagymás buci van Limara recepttárában.
Az ellenőrző kód miatt gyakorlatilag nem tudok részt venni a kommentelésben :(

hanazsa írta...

Szia Limara.
Hol lehet Makón Tótkomlósi Bl 80 lisztet kapni?
Egyébként isteniek a receptjeid.Egy hónapja kezdtem el kenyerret sütni, azóta csak ezt esszük.
Hanazsa

Ágnes írta...

Ezúton szeretném megköszönni a kiváló,kipróbált recepteket, amiket megosztasz mindenkivel. Amiket eddig kipróbáltam, minden sikerült (kenyér, kakaós csiga,bagett,túrós batyu,kalács stb.)
A segítségeddel megszerettem a kelt tésztákat gyártani, családom nem kis örömére.(5 gyerekünk van)
Köszönöm:)

Névtelen írta...

Szia Limara!

Lehet, hogy már sokan feltették a kérdést, de hol lehet Budapesten tönkölylisztet és burgonyapelyhet venni?

Köszönettel:
Anikó

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Sokakat meglep, de zsemlét sütni sokkal nagyobb gyakorlatot kíván, mint kenyeret! Legalábbis jó zsemlét sütni...

Hanazsa! Mostanában sehol nem láttam Makón kenyérlisztet sajnos! De a finomlisztjéből is remek kenyér sül, még + sikért sem adtam hozzá. A képeken lévő kenyér is finomlisztből készült....

Ágnes! Köszönöm szépen! :)

Anikó! Konkrét helyet nem tudok mondani, nem Budapesten lakom, de reform boltokban érdemes szétnézni!

Blogger írta...

Kedves Limara!

A blogban említett tótkomlósi liszt dicséretén felbuzdulva, tótkomlósiként kaptam kedvet a kenyérsütéshez és beleszerettem a kenyérsütésbe. Viszont olyan problémám van, hogy néha sütés közben "megszakad" a tészta. A recept, az elkészítés módja, a kelesztés ideje mindig azonos, ezért nem tudok rájönni mi lehet a probléma, hiszen néha gyönyörű lesz a kenyér, néha pedig végig szakad a széle. Az alábbi linken egy fotó van, hogy egyértelmű legyen, mi a fájdalmam. Van esetleg valami ötleted, hogy ez mitől lehet, és hogyan tudnám elkerülni? Válaszodat előre is köszönöm!
Az említett fotó: http://href.hu/x/hncd

Névtelen írta...

Kedves Limara!Nagyon nagyon köszönöm a receptjeidet.Akármit készítek el közülük mindig kapom a családtól a dicséreteket.Eddig bármit kérdeztem mindig olyan gyorsan és kedvesen válaszoltál.Most megint volna egy kérdésem.Miért nem repedezik be mindig a kenyerem?Mindent úgy csinálok ahogyan leírtad, nagyis liszttel készítem.Pl fogalmam sincs mennyire fújjam be vízzel amikor kiveszem, talán ott rontok el valamit?Biztosan leírtad már valahol, de eddig nem akadtam rá:)Köszönöm ha válaszolsz!

Eszter II írta...

Honnan tudja az ember, hogy túlkelt a tészta? Én néha iszonyat hosszú ideig kelesztem a tésztát, és még sosem éreztem a végeredményen, hogy túlkelt. Pl most hétvégén 36 óráig kelt egy pizzatészta, igaz, végig hűtőben, de hát akkor is másfél napig. A hűtőből kivéve ugyan kicsit erjedt szaga volt, de megsütve egyszerűen fantasztikus lett, életem pizzája.

Liszt-tipp: ez is nagyon jó, és Bp-en is több helyen beszerezhető:

http://www.szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=58

Limara írta...

Kedves Blogger! A képen látható kenyér még kívánt volna némi folyadékot, túl kemény volt a tészta, ezért nem tudott rendesen megkelni, szétszakadtak a sikérszálak!

Limara írta...

Kedves Névtelen! Ha elmaradnak a cserepek, nagy valószínűséggel kelesztési hiba az oka, túlkel a kenyér.....

Limara írta...

Eszter! Megsütötted az öregtésztát:)) Pizzának lehet, hogy jó volt, de kenyérnek nem válna be, illetve nem az általunk megszokott állagú kenyér lenne...

Névtelen írta...

Szia Limara!

A fenti cikkben csak ugy repulnek a percek es muveletek, de sajnos nekem nem allt ossze a fejemben a pontos menet. Valamit probaltam kihamozni, de nem biztos, hogy jol ertettem:
- dagasztas
- erleles (30p)
- atforgatas (Ez pontosan mit jelent?)
- erleles (15p)
- formazas
- masodik kelesztes (telen 60p)
- sutes

Jol ertelemztem?

Koszi,
Amo

Limara írta...

Igen, jól érted. Az átforgatás azt jelenti, hogy kiveszed a tésztát és kissé átgyúrod, cipót formázol belőle..

benettke írta...

no,megpróbáltam a dupla adagos klasszikus parasztkenyeret......
Háááááááááááááááááát... A gépbe nem félr bele, így két adagban kellett dagasztani.... Már éreztem, nem lesz ez jó.... Az 58mcm-es kacsasütőt telibekelte, hiába formáztam... Megsült, de egy óriási lepénykenyér lett, 58x30cm-es ovális, egyenletesen 12 cm magas... Szóval NEM lehet dupla adagt sütni, még óriási sütőben sem...

Limara, maradok a receptjeidnél!!!!!!!!!

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Ma megsutottem a kenyered, es isteni finom lett! Sajnos nem tudtam belerakni burgonyapelyhet meg aszkorbinsavat. Kicsit tartottam attol hogy ezek elhagyasaval nem lesz nagyon jo, de azt kell hogy mondjam, nekem nagyon izlik, heja finom ropogos, belseje puha es nem tul tomor.

Koszonom Neked ezt a nagyon jo receptet!

Orsi

Eszter II írta...

Na végre én is megcsináltam, római tálban, öregtésztásan, pontosan a recept szerint, és nagyon, nagyon finom lett! Szép cserepes is volt a héja, mondjuk "beszélgetni" nem beszélgetett, de sebaj. Úgyhogy köszi a receptet, a pontos leírást (fázisfotós formázást különösen)!

Panni írta...

Limara, ma megsütöttem a kenyeredet, egyszerűen TÖKÉLETES lett! A kovásszal kicsit meggyűlt a bajom, mert éjszaka még elvolt, de mióta rágyúrtam, már a harmadik edényből mászik ki :-)
Itt van pár kép a kenyérről: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4030087274172.174971.1341327137&type=1

Eszter írta...

Kedves Limara!

Megsütöttem a kenyeret, nagyon szép lett, gyönyörű cserepes is.
Viszont valamit mégis elronthattam, mert felvágáskor picit élesztőszaga volt még, illetve sütéskor elrepedt a teteje.
Tegnap nagyon meleg volt, nagyon figyeltem rá, hogy ennek ellenére ne érleljem és ne kelesszem túl (lehet, hogy alulkelesztettem?) érzésre jó állagú volt a tészta és jól lehetett formázni is.
Mit ronthattam el?

Limara írta...

Igen, sajnos nagy valószínűséggel túlért a tészta. Az első kelesztéskor. Azt mindenképpen érdemes rövidebbre venni ebben a kánikulában....

Narandin írta...

Végre, végre!!!Most már én is tudom milyen az amikor beszélget a kenyér.Jó pár kenyeret sütöttem már, eleinte a cserepek nem akartak jönni, amikor meg már megvoltak a cserepek akkor sem hallottam, hogy beszélget a kenyér, hanem csak úgy elkezdett fényleni, és kicsit félrenéztem és már ott is lettek rajta a szépséges kis mozaikok...De most!!?? Pár perce vettem ki őkelmét a sütőből, és be nem áll a szája:D Csak úgy serceg, pattog, duruzsol itt a fülembe.A kis drágaságot szinte előre sajnálom, a gyerkőcök úgy szét fogják kapni hogy csak na:)
Huh de büszke lennék most magamra ha mindezt nem neked köszönhetném.A jó receptednek, az aprólékos leírásodnak, és hogy fáradhatatlanul adod a jó tanácsaidat.Ezer köszönet érte Limara!:)

Névtelen írta...

Kedves Limara és fórumozók!
Én most fogom sütni életem első kenyerét,a második érlelésnél járok.Aszkorbinsav nincs benne,de remélem jó lesz.A kérdésem az lenne,hogy kacsa sütő jénaink sajnos nincs és gázos a sütőnk.Miben süthetném meg?Most 2 mélyebb tepsit akarok majd egymásra forditani,az jó lenne??vagy pataki naturtálunk van vhol.....Segítsetek kérlek!Köszönöm,Kata

Limara írta...

Gondolom a kenyér már kisült. Elnézést, nem voltam hamarabb. A két tepsi nem jó, akármilyen magasak is, kevés lesz...
A római tál tökéletes, van is hozzá fent egy recept: http://limarapeksege.blogspot.hu/2011/11/kenyer-romai-talban.html

Györgyi írta...

Kedves Limara!
Köszönöm a receptet és a részletes módszertant. Két éve sütök itthon kenyeret, de most lett az igazi, a tűzálló tál, az öregtészta és a profin formázott vekni megtette a hatását. És végre a gyerekek is igazán szeretik.

Limara írta...

Köszönöm, nagyon örülök! :)

Névtelen írta...

Hello Limara,

Jol fest ez a kenyer a kepeken. Arra gondoltam, hogy en is megprobalhatnam megsutni. A gond az, hogy amerikaban elunk. Van arrol infod, hogy ezek a hozzavalok milyen nev alatt futnak az amerikai uzletekben? Leginkabb a BL 80 liszt es a burgonyapehely amerikai megfeleloje erdekelne. A tobbivel talan elboldogulok.:) Köszi a sok munkat amit ebbe az oldalba fektetsz!!!!!!!!!!

Limara írta...

Hello! Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! :) Bevallom őszintén, hogy nem tudom. Burg.pehely akár el is hagyható, az tulajdonképpen csak az én mániám. De hogy a kenyérliszt milyen néven fut, sajnos nem tudom....

Névtelen írta...

Szia Limara!
A segítségedet szeretném kérni. Az én jól bevált fehér kenyerem sütés közben szétnyílik keresztben. Ez mitől lehet?
Köszönöm előre is a segítséget.
Alffa

Limara írta...

sajnos sok oka lehet. formázási hiba, kelesztési hiba, nem megfelelő tésztaállag... sokat segít, ha az első kelesztés közben, félidőben jól átgyúrod a tésztát!

Névtelen írta...

Szia!
Lenne egy kérdésem! Én hiába spriccelem le a kenyeret, nem akar kicserepesedni! Ennek mi lehet az oka? Amúgy finom a kenyér és most már zsemlét is sütöttem, ami szintén jól sikerült!
Előre is köszönöm válaszodat!
Évi

Limara írta...

Szia! Sok oka lehet, legvalószínűbb a túlkelesztés. Vagy a nem megfelelő hőfokon a nem megfelelő ideig tartó sütés, vagy a sok folyadék, ami miatt ellágyul a tészta...

Ügyes kezek írta...

Szia!
Nincs otthon burgonyapelyhem (nem is tudom mi az? ) de sürgősen kellene kenyeret sütnöm! :)

Előre is köszi a választ!

Böbi írta...

Kedves Marcsi!

Vasárnap készülök megsütni a jól bevált fehérkenyeret. Mindent elolvastam, két kérdésem lenne:
- van-e jelentősége, hogy a jénai belsejét, vagy a kenyeret spricceled be vízzel sütés előtt?
- kelesztőtálnak jó-e egy sima műanyag tál konyharuhával lefedve?
Előre is köszönöm a választ, akárhogy sikerül a kenyér, felteszem a facebookos csoportba, ígérem:))))

Limara írta...

Kedves Böbi! mindkettőt bespriccelem. A tésztát is, mert így tovább marad nedves a felülete, aminek köszönhetően szebben fog kelni a kenyér, a tetőbe pedig a sok gőz miatt kell fújni.
Jó a műanyag kelesztőtál is, igen!

Várom a képet és a beszámolót! :)

vani75 írta...

Kedves Limara!
Már egy ideje nagy rajongója vagyok az oldaladnak ,már több receptet is kipróbáltam ,amik igazán jól sikerültek.Most döntöttem úgy ,hogy kipróbálom a kenyérsütést is ,csak a gond nincs 8 literes jénaim .Már egy félnapja a böngészek a neten de sehol nem találom azt a típust ami neked van ,egyedül a gasztronagyker oldalán találtam 8 literes jénait de a kép alapján nem olyan kupolás mint a tied.Nagy segítség lenne ha megírnád hol tudnék beszerezni egy ugyan olyat mint a tied,vagy ki a gyártója a tiednek,esetleg bonyhádi pecsenyesütőben is sikerülhet. Válaszod előre is köszönöm.
Üdv: Ani

Limara írta...

Kedves Ani!
Köszönöm szépen! :)
bevallom őszintén, azt nem tudom, hogy milyen az a bonyhádi pecsenyesütő, de kenyérsütésre bármiylen fedeles edény jó, csak legalább öt-öt és fél literes legyen. Persze a legtökéletesebb a 8 literes kacsasütő, amit nagyobb multikban tudsz beszerezni, mint pl. Metro vagy Tesco... a gyártó mindegy, egy a lényeg, hogy nézd meg vásárlás előtt a csomagoláson, hogy milyen hőfokot bír. Az a jó, amelyikre legalább 280-300 fok van írva....

vani75 írta...

Kedves Limara!
Köszönöm a tippet,biztosra akarok menni így ma jártam a Metróban és kaptam 8literes Jénait ami most 21-ig ráadásul akcióban is van 4550FT .Így aztán ma készítem a kovászt és holnap sütök,még annyi kérdésem lenne ha nem kapnék BL80-as lisztet de sikérrel kiegészítem a BL55-t lisztet,a burgonyapehely helyett kisebb burgonya is jó lehet?
Üdv:Vani75

Limara írta...

Szuper! :)
Igen, jó a finomliszt+ sikér variáció is!
Ha nem kapsz burgonyapelyhet, akkor nyugodtan hagyd el, nem kell helyette semmi sem!
Sok sikert, majd mesélj!! :)

Unknown írta...

Kedves Limara!

Nagyszerűek a receptjeid, és imádlak olvasni, nagyon inspiráló vagy:)
Lenne egy hülye kérdésem, hogy az öregtésztát hogyan keverjük hozzá az új kenyértésztához?mármint a porózus liszttel, és vízzel vegyítjük el, vagy összegyúrom az új tésztát, és azzal gyúrom össze az öregtésztát?

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Igen, rögtön a liszttel és a folyadékkal dagasztom be. Ha géppel dagasztok, akkor egyszerre mindent bekészítek, az öregtésztát is és hagyom, hogy elvégezze a munkát.
Ha kézzel, akkor is ugyanígy járok el, de az öregtésztát kisebb darabokra vágom.

D.-Cs. Anikó írta...

Kedves Limara!
Tobb mindent kiprobaltam az oldaladrol,es ma megcsinalom az oregtesztat holnap a kenyeret. Olyan vagyok mint a kisgyerek karacsonykor. Imadok sutni,bar ket pottom babam van,kb ketnaponta sutok,sokmindent mar a sajat kiserletezes alapjan. Szoval izhatott vagyok hogy fog sikerulni.
Mar csak azert is,ami a kerdesem lenne: nincs se sutozacskom, se jenaim. Ill van jenaim de kicsike kb 4 literes. Arra gondoltam,hogy lehet e felezni az adagot?es ha felezem,akkor az oregtesztabol is csak a fele kell,vagy attol meg tehetek bele ugyanannyit? Illetve sutolemezem van. Abban hogyan oldjam meg a spriccelest? Es a sutest magat? Kerlek segits szeretnem ha jol sikerulne!
Halas koszonet elore is: Aniko

Limara írta...

Kedves Anikó! :) :)
Igen, nyugodtan felezheted a tésztát, abban az esetben mindent felezni kell, az öregtésztát is. Sütheted sütőlemezen is, de akkor vastagabb lesz a héja és valószínűleg nem lesz olyan cserepes. Ekkor alaposan be kell permetezni a sütőt egy virágspriccelővel, vagy a sütőlemez szélére lehet tenni 2-3 jégkockát. A hőfokot pedig 10-15 perc után mérsékelni kell 180-200 fokra...

D.-Cs. Anikó írta...

Kedves Limara!
Megcsinaltam ma reggel a kenyeret,az alapjan sutottem ki,ahogyan a rozskovaszoy kenyernel irtad. Nem lett aaannyira cserepes,de azert igy is szep lett. Minden mast a receptben megadottak szerint csinaltam. De eleg rondan megrepedt,pedig be is vagtam. Gazsutom van igy az eddigi tapasztalataim alapjan probaltam a 230fokot beloni. A bevagasokon kivuli repedes a kenyeren a tul magas hofok miatt lehetett? Mert bar az elso 15perc utan levettem 200fok korulire,megis elegge szetrepedt. Csak szeretnem megfejteni az okot:) egyebkent pedig nem feledkezem meg a legfontosabbrol: egyszeruen fantasztikus lett!!!!!!!a ferjem a nyar vegen befozott baracklekvarunkkal ette regglire,meg langyosan,nem csak hogy agyon dicsert, de meg akivel csak beszedbe elegyedett ma,mindenkinek elujsagolta.:) koszonom Neked a receptet es azt is,hogy ennyire segitokesz vagy!!! (egyebkent meg szerencse,hogy nem feleztem az adagot,mert igy maradt vacsorara is belole egy pici...:) meg a masfel eves fiam is tomte magaba:) legkozelebb a zsemledet fogom kiprobalni! De ez a kenyer...a ferjem annyit mondott,hogy holnap elmegy es felvasarolja az osszes BL-80as lisztet,ami a kozeli szupermarketban van:D koszonom meg egyszer,hogy vagy nekunk!!!imadom a receptjeid!!:)) karacsonyra is azt kertem,hogy nyomtassa ki nekem a ferjem a receptjeidet es fuzze le egy dosszieba,hogy konnyebben dolgozhassak!:))))
Nagyon szep estet es tovabbi nagyon sok sikert kivanunk neked mind:
Ricsi,Kornel,Luca es Aniko:)))

Limara írta...

Nagyon szépen köszönöm, nagy örömet szereztél! :)
A repedés pontos okát így látatlanban nehezen tudom megmondani, ugyanis, látszólag egymásnak teljesen ellentmondó okai lehetnek. Mert reped akkor is ha túlkelt és reped akkor is, ha keletlen. Előbbi esetben általában már a kelesztés vége felé látszik a repedés, vagy a túlkelesztésre utalhat, ha a bevágáskor a tészta kicsit összeesik, vagy nem nyílik szét rögtön, ahogy a pengét végighúzod a tésztán. Második esetben pedig, azaz, ha keletlenül kerül a sütőbe a tészta, akkor a hirtelen hősokk is okozhatja a repedést. De okozhatja fedetlen sütésnél az is, hogy a gőz a sütőben nem egyenletesen terül szét, az egyik oldalon több van, mint a másikon, ezen a légkeverés segíthet...
Kenyérillatú szép napot kívánok! :)

korenka írta...

Évek óta végre ehető kenyeret sütöttem a recepteddel. Nagyon szépen köszönöm. Nem tökéletes. Nem hólyagos, nem cserepes, de szép és így frissen nagyon finom. Úgy tűnik nekem, hogy a totális tökéletes kenyér véletlen műve... honnan tudom menet közben, hogy nem túl puha a tészta, vagy nem túl kemény....túlkelt a tészta, vagy hogy még nem kelt meg...
Nagyon részletes a leírásod, amiért el sem tudod képzelni mennyire hálás vagyok.. de a (újra- és újra)kezdők bénázásához (mint én) az lenne a legjobb, ha itt állnál mellettem a konyhában... bárcsak klónozhatnának :D Köszönöm, hogy mérhetetlen segítőkészségeddel támogattál.

Unknown írta...

Kedves Limara!
Ennél jobb dolog nem is történhetett volna kenyérsütés terén, hogy rátaláltam a blog-odra :)
Nem hiszem el, hogy eddig minden kenyeremet kb gyémánt keménységű kéreg fedte be, így teljesen élvezhetetlenné téve az egyébként nem túl rossz kenyereimet.
Most viszont (és nem vagyok tapasztalt kenyérsütő, még csak 1 hónapja kísérletezgetek) ELSŐRE sikerült egy gyönyörű cipót sütnöm , úgyhogy ezer köszönet!!! Csináltam képet is, ha esetleg elküldhetem, légyszi írd meg, hogy hova.

Az egyetlen kérdésem, hogy miért lehet az, hogy megégett a kenyerem alja? Most le fogom ugyan vágni kicsit az alját, mert amúgy alig várjuk, hogy beleharaphassunk ;)
csak mondjuk legközelebb jó lenne, ha még ez az apróság sem "rondítana bele" a sikerélménybe.
Kacsasütő jénait használtam, és gázsütőm van, amit pont középső fokozatra állítottam, Sajna nem lehet tudni, hogy ez hány foknak felel meg, de a "pizza" setting-et használtam, ami állítólag 230 C°. Lehetséges esetleg, hogy amiatt égett meg, mert a legalsó helyzetbe raktam a rácsot? (csak hát másképp nem fér be a jénai a sütőbe... :s )

Előre is nagyon köszönöm válaszod és gratulálok a blog-hoz!

Limara írta...

Szuper! Nagyon örülök! :)
Valószínűleg a gázsütő jobban éget mint a villany. érdemes a sütés felénél visszavenned a hőt...

NagPer írta...

Kedves Limara!

Évek óta sütögetek, férfi létemre tűrhető eredménnyel.

Problémám, hogy a kenyérféléknél gyakran elődordul (édes tésztéknál nem igazán!), hogy bár a tészta állaga jónak tűnik a végeredmény mégis szörnyű lesz. A tészta nem akar pirulni, a végén pedig kő kemény lesz a teteje a belseje pedig elég sűrű.
Máskor ugyanazokból az alapanyagokból ugyanazzal a receptel tökéletes kenyér készül.
Tudom hogy több minden okozhatja, mégis szeretném megkérdezni, hogy szerinted a nem megfelelő kelesztés-e a legvalószínűbb probléma?
Ami eddig eszembe jutott mint lehetséges hiba:
1. túl sok ideig tartó érlelés, így az élesztőnek nem marad ereje a normál kelesztésre.
2. túl sok só(picit többet használok mint a recepted írja), ami akadályozza a kelést.
3. túlkelesztés az utolsó kelesztésnél
4. nem megfelelő hőmérsékleten való kelesztés (sütőben 40 fokon szoktam kelesztenim uttána kiveszem, előmelegítem a sütőt és visszateszem. illetve néha csak bennt hagyom a sütőben és felveszem a hőmérsékletet).

Gondolom édes tésztáknál azért nem jelentkezik a dolog mert a cukor erőteljesen eteti az élesztőt így a kelesztés kisebb gyakorlatot igényel.

Ha van 1 perced megköszönöm ha válaszolsz.

Üdv.
Péter

Limara írta...

Kedves Péter! nagyon-nagyon jó helyen tapogatózol, a tünetek, amit leírtál a túlérésre vagy túlkelesztésre utalnak. És bizony le is írtad az okot, a 4. pontot úgy ahogy van felejtsd el!!! Soha, de soha ne keleszd a kenyértésztát 40 fokra előmelegített sütőben, de radiátoron, vagy más meleg helyen sem! 20-22 fok tökéletesen ideális neki. Dagasztás után 30 perc érlelés, akkor átgyúrás, további 15 perc pihentetés, majd formázás. 50-60 perc kelelsztés (szintén szobahőn), ezután bevágás és a sütő bekapcsolása 230-250 fokra (amit tud a sütő). Amint bemelegszik a tésztát levizezni és mehet is a forró sütőbe. Hőfoktól függően 50-60 perc sütés kell neki!
Majd mesélj! Mara

NagPer írta...

Köszönöm szépen a gyors választ!
Remélem ezzel pontot tehetek a kőkemény kenyerek gyártására.

Unknown írta...

Szia, szeretném megsütni ezt a kenyeret No.ban, a kérdésem az lenne hogy ez kb hány kilós kenyér lesz mikor elkészült? Csinálhatok fele adagból? A családomban csak én eszek kenyeret (kb 3 szelet) meg a kisfiam 1,5 éves (2 szelet egy nap) így elég a fél adag? Másik kérdésem ha eszerint fele adagból készítem, szerinted ebbe a tálba süthetem? vagy túl kicsi?: http://www.amazon.de/Unbekannt-460A000-5043-PyrexClassic-Br%C3%A4t-ov-4/dp/B000KG8GK0/ref=sr_1_43?ie=UTF8&qid=1361307858&sr=8-43 Bármit mondasz már rendelem is, régóta szeretném magam sütni a kenyeret, de eddig nem mertem belevágni.

Limara írta...

Kb. egy kilós a kenyér. nyugodtan felezzed, tökéletes lesz úgy is! A jénai meg nagyon is megfelel egy féladagnak, az egésznek kicsi lenne.
Arra figyelj, hogy a kelesztési idők is rövidülnek egy kicsit...

Unknown írta...

Kedves Limara.
Ma szeretném megsütni ezt a csodálatos kenyeret.Olyan kérdésem volna hogy nekem nincs kacsasütő jénaim (beszerzés alatt van)így pataki tálban fogom elkészíteni.Ha a tál tetejét beáztatom az nem lesz gond?Köszönöm a választ.üdv Bea

Limara írta...

Kedves Bea! A római tálas sütésről van külön bejegyzés:
http://www.limarapeksege.hu/2011/11/kenyer-romai-talban.html

Unknown írta...

Szia Limara! Megsütöttem életem első kenyerét a recepted alapján. Gyönyörű lett! Viszont miután kihűlt megpuhult a héja. Mit csináltam rosszul? Fantasztikus az oldalad, még rengeteg receptet ki szeretnék próbálni!

Limara írta...

De jó, nagyon örülök! :) Látatlanban nehéz bármit is mondani, nagy a valószínűsége, hogy kicsit túlkelt vagy túlérett...

vereskata írta...

Kedves Limara,
ma készült el a kenyér, viszont valamit nem értek.a sütőpapír teljesen ráragadt a kenyérre. anélkül nem lehet megsütni a jénai edényben?
vagy azt ki kellett volna vennem alóla?
??
köszönöm, Kata

Limara írta...

Kedves Kata! nem jó a sütőpapírod sajnos, olyat válassz, ami szilikon bevonatú. Én a lidl papírját használom!

Zsanett írta...

Szia Limara, a barátommal rendszeresen sütünk kenyeret a recepted alapján, nagyjából mindent ugyanígy csinálunk, ahogy te. Szép is a kenyér, meg jó is, egyetlen gond, hogy sosem lesz ennyire levegős. Mindig kicsit tömör és nehéz marad, ami frissen nem olyan nagy gond, de másnap már igen. Ha kint hagyjuk a levegőn, nem szárad meg és pirítani is alig lehet. Szerinted mi lehet a baj? Lehetséges, hogy a gázos sütő nem elég forró?

Limara írta...

Szia! Sajnos sok oka lehet, így látatlanban csak találgatni tudok. Lehet az is, hogy nem elég meleg a sütő és nem elég hosszan sütöd, de nagyobb a valószínűsége, hogy túlkelesztitek vagy túlérlelitek a tésztát. Érlelés az első kelesztés...

Karcsi írta...



Szia Limara !

Nekem is hasonló a problémám a Zsanettéhoz. Megsütöttem ma a kenyeret és nekem sem lett levegős.
Több helyen olvastam itt a fórumon, hogy túlkelesztés az oka. Sütöttem már előtte is kenyeret, persze eddig BL 55-ös lisztből. A legutóbbinak az volt a hibája, hogy nem lett kenyér alakja, sarkos lett és lapos. Akkor el ment a kedvem a kenyérsütéstől, Most a Te recepted alapján csináltam meg. Nagyon finom a kenyér, csak Én is azt szeretném, ha levegős lenne, mint a Te weboldaladon van. Most BL 80-as lisztből csináltam, most legalább kenyér alakja lett. Meg nem olyan szép fehér, mint a tied, meg amikor felvágtam, akkor olyan élesztő, vagy savanykás szaga volt. Le írom, hogy csináltam.

Előző este megcsináltam az öreg tésztát, fél 6 fele. Az Én öreg tésztám: 25 dkg liszt, 1,5 dl víz, 1 dkg élesztő.

Másnap fél 9 fele jutottam oda, hogy le dagasztottam, a Te recepted alapján. Ahogy le van írva dagasztás, 30 perc érlelés, átgyúrva, még 15 perc érlelés, formázás, a kelestés az 1,5 óra volt, szobahómérsékleten, mert az 1 órás kelesztés elteltével még nem találtam megfelelőnek. Aztán sütöttem 220 fokos gőzös sütőben, majd levettem 180, aztán 160 fokra, mert féltem, hogy meg ég. Fél óráig sütöttem. Nagyon kíváncsi voltam az eredményre, de nekem sem lett olyan levegős, meg nehéz volt a kenyér, és nem lett szép fehér, mint a Tied, pedig BL 80-as lisztből csináltam.

Annyi volt még a különbség, hogy az öreg tésztát mindet felhasználtam, mert azt halottam egy pékestől, hogy egy 1 kg-os kenyérhez 75 dkg liszt kell és 30 százalékból kell kovászt készíteni. Ezért csináltam 25 dkg lisztből.

Ha lesz majd időd, leírod nekem ?, hogy mit ronthattam el. Ezért írtam le részletesen.

Köszönöm előre is válaszod.

Üdvözlettel: Karcsi

Limara írta...

Szia!
Abból amit amit leírtál egészen biztos, hogy rettenetesen túlkelt a kenyered. Több hibát is elkövettél. Az öregtészta mennyiségét felezted, de a bele való élesztőt meg nem. Ha ezt az egész mennyiséget másnap bedahgasztod, akkor már nem kellett volna + élesztőt hozzátenned, így rettentő nagy lett a kovászod.
A kelesztési időt is rettentően elnyújtottad, ezekkel a mennyiségekkel már 30 perc alatt biztosan megkelt, másfél óra alatt pedig rettentően túlkelt.
A kelesztési időnél most a hőséget is figyelembe kell venni, normál esetben is rövidül...

Unknown írta...


Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Megfogom próbálni kevesebb öreg tésztával, ahogy a Te receptedben van (20-25 dkg).

Közben megnéztem a Te öreg tésztádat, ott úgy van, hogy dagasztás után hagyod túlkelni.
Az kb mennyi idő? Lehet az Én kenyerem azért volt savanyú, vagy élesztő illatú?

Legközelebb ha csinálom a kenyeret, akkor annyi öreg tésztát teszek bele, mint a Te receptedben van és kevesebb élesztővel ahogy írtad, meg odafigyelek a kelesztésre.

Limara írta...

Nagyon szívesen! :)
Kb. 12 órát hagyom a konyhapulton (egy éjszakát), utána hűtőben tárolom....

Anita írta...

Kedves Limara.Egy ideje én is sütőm a kenyeret.A család jóbban szereti.Most már van kacsa sütőm és abban sütőm kenyeret.Ki pròbáltam az öregtésztás kenyeret is de én csak nagyikenyér lisztet használtam hozzá.Nagyon nagy segitség az oldalad.Köszöm.:-)

Gabicu írta...

Kedves Limara

Mar regota tervezem, hogy megsutom a jol bevalt feherkenyeredet, de nincs kacsasutom. A sutozacskoban nem fog szetterulni? Ma mar ossze allitom az oregtesztat. Remelem minden sikerul majd. Udv: Gabicu

Limara írta...

Ha mindent jól csinálsz, akkor nem...:)

Csilla2244 írta...

Szia Limara, lenne ket kerdesem. Te hol tarolod a lisztet hogy ne legyen bogaras? Nem egyszer fordult mar elo velem, Szekrenyben tartottam zarhato muanyag edenyben.Nincs huvos kamram. Most a hutoben probalom tarolni, de nem mindig van helyem.
A masik kerdesem , mostanaban nem lesz szep nagy terfogatra a kenyerem. Kicsit tomor marad( persze igy is imadjuk, meg a szomszedok is)
A hozzavalok ugyanazok, es ugyanugy csinalok mindent. Tiz percig dagasztom a tesztat kezzel folyamatosan,45 p kelesztes, felidonel atgyurom. Utana 45-60 p kelesztes, majd bevagom es meg 15 p hogy megnyiljonak a vagasok. Valaszod elore is koszonom, nagy hodolod , Csilla :)

Limara írta...

Szia Csilla!
Kamrában, 10 kilós zsugorfóliázott csomagokban. most van 120 kiló itthon, még soha nem lett bogaras....


Így látatlanban nem tudok sokat mondani a kenyeredre, mert lehet, hogy kicsit alul kelt, de az is lehet, hogy kissé túlkel...

Jupe írta...

Kedves Limara!
Íme a kenyere(m)d... ahogy tetszik:
https://plus.google.com/photos/101981997541336082971/albums/5940291086872253505/5940291092875909090?authkey=CPTNuKeTocPdgwE&pid=5940291092875909090&oid=101981997541336082971

Köszönet a fantasztikus receptekért!!! Az egész család nagy örömére sütögetek férfi létemre :)

Egyébként ez a második próbálkozás. Az első öregtészta nélkül, és kicsit alacsony főfokon készült, ízre OK. volt, csak megjelenésre nem igazán vállalható. De ezt szerettem volna megosztani veled. Gázsütőben készült, úgyhogy még kísérletezek, hogy igazán roppanós legyen a héja.

Üdv: Péter

Limara írta...

Gyönyörű! :) Köszönöm szépen, hogy megmutattad! Az utolsó 10-15 percre fedetlenül sütöd, akkor ropogósabb lesz a héja.....

Jupe írta...

Szia Limara!

Tegnap megint sütöttem egy kenyeret. Ez felülmúlta az eddigieket is. Természetesen a te recepted alapján, öreg tésztával. Igazi pékséges illatú, roppanós, foszlós kenyér lett. Most nem mertem vízzel spriccelni, miután kivettem a sütőből, mert a múltkor kicsit megáztattam. De kiraktam a hideg ablakba pár percre és "beszélgetett" :)
Itt a fotója: https://plus.google.com/u/0/photos?ie=UTF-8&pid=5943109184597763698&oid=101981997541336082971
Ha valakinek esetleg segít: sima fapados gázsütőben 6-os fokozaton sütöm.

üdv, Péter

Jupe írta...

Mikor nekibuzdultam az új kenyérsütőgépünkkel alkotni, úgy gondoltam, hogy az Aldinál kapható kész lisztkeverékből sütött kenyerekkel nagyon nem lőhetek mellé, így hát vettem pár félét (kb. 400 Ft/kg). Nem is volt az rossz, de valahogy mégsem teljesen erre vágytam. Aztán ide találtam Limara oldalára, és azóta csak sütőben azt, és úgy (na jó, ici-pici testreszabással), ahogy itt olvasom... újra köszönet! Visszatérve az Aldi-s lisztekre: a legutóbbi két kenyerem úgy készült, hogy negyed részben a hanyagolt Aldi rozslisztből tettem a B 80-ashoz, hogy ne vesszen már kérba és valami eszméletlen könnyű, ropogós héjú, nagy, nagy 1 kg-os rozsos kenyeret sütöttem. Szerintetek a 4 éves lányom, aki még sose evett meg semmilyen kenyér héját, mit csinált az én kenyerem héjával? Megette, sőt betömte :)
P.

Limara írta...

:) :) Hurrá! :)

Annamari írta...

Kedves Limara!
Nekem csak két apró kérdésem lenne. A sima jénai is megfelelő? (nem kacsasütő) és hogy csak az aljára kell sütőpapírt tenni, vagy teljesen ki kell vele bélelni?

Köszönettel
egy kezdő "pék" :)

Limara írta...

Elvileg igen, a hangsúly nem a kacsasütőn van, hanem a méreten. Legalább 5 literes edény kell ekkora kenyérnek, de a legideálisabb a 8 literes (ezt a méretet hívják kacsasütőnek).
Igen, elég az alját kibélelni...

Szilvia McBride írta...

Sziaztok.Amerikaban eek,es itt Vegasban nem beszerezheto a friss eleszto. A szaraz,zsacskos van,abbol vajon mennyi a megfeleloje a frissnek? Esetleg ebben tudtok segiteni? Ha igen, a szilvia pont mcbride kukac yahooo pont com emailcimemre irjatok egy uzenetet legyszives. Orok halam erte. Szilvia McBride

Limara írta...

Kedves Szilvia! Őszintén szólva fogalmam sincs, mert ahány szárazélesztő, annyi fajta. Nincs a csomagolásán felirat? Itt általában 7 g porélesztő felel meg 2 dkg frissnek...

Hubertus írta...

Kedves Limara,

mi lehet a probléma akkor, ha hosszas dagasztást követően még mindig szakadozik a tészta felülete és nem lesz egységes, szép homogén felület?! Múltkor rétes tésztát készítettem, akkor is ez volt a problémám. :-( Hogyan lehet korrigálni? Több liszt, vagy több folyadék? Sajnos fogalmam sincs, hogy olykor-olykor mitől lesz ilyen a tészta... :-S Nagyon köszi!

Limara írta...

Ha szakadozik a tészta felülete, nehéz dagasztani, gyúrni, akkor több folyadékot igényel, erősebb lehet a liszt sikértartalma....

Zita írta...

Szia Limara!

Azt szeretném kérdezni,hogy jó -e kenyérütésre a Simax 2,4 literes ovális jénai tál?
Mekkora adag tésztát lehet sütni ebben a 2,4 literes jénaiban,(mert nekem nincs nagyobb)?
Ezt a fajta kenyeret a kenyérsütőben nem lehet megsütni?
A válaszodat várom,és köszönöm.
Puszi:Zita

Limara írta...

sajnos nem! Legalább 5 literes edény kell egy ekkora kenyérhez....de jénai helyett bármilyen fedett edény jó, vaslábas, római tál, fém edény, stb......
van a blogon ennek gépi változata is...

Nikica írta...

Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem, hogy Elég sokszor sütöttem ezt a kenyérkét meg, de nem cserepesedett így meg. Mit tegyek,ahhoz, hogy ennyire szép legyen? Melegebb sütő, vagy mi? Tovább süssem?

Unknown írta...

Kedves Limara,
Ez most hosszú lesz!!! :)
Lassan 40 felé közelítve elmondhatom, hogy sok mindent kipróbáltam már a sütő környékén; ami elsőre nem sikerült, az sikerült másodjára-harmadjára, általában nem adtam fel. Most már az olyan „mumusok” is jól mennek, mint a mézes-krémes lapjainak hajszálvékonyra nyújtása, vagy a tökéletes képviselőfánk elkészítése. Torták, bejglik, sósak, bármi jöhet :) Szüleimmel közös telken lakunk és már két nagy-kislányom is van, sokan lakunk egy kupacban, úgyhogy szerencsére van kiket megörvendeztetni.
IGAZI rétest mindig nagymamám készített, és borzasztóan bánom, hogy csak nagyon későn szántam rá magam, hogy megtanuljam tőle, sajnos már csak egyszer tudta megmutatni, ennek megfelelően az első próbálkozásom egyedül nem volt túl fényes, és annyira bántott, hogy nem tudtam tőle átvenni a tudást, pedig rengeteg idő állt volna rendelkezésemre, hogy azóta sem mertem belevágni. :((
A kenyérkészítéssel régóta szemeztem... Kalácsot, pizzatésztát, fánkot stb már ezer éve készítek, de valahogy a kenyérrel is úgy voltam, ha egyszer kipróbálom és csak valami utánzat kerekedik ki belőle a hosszadalmas eljárás után, félek, hogy nem ugrom újra neki, úgy, mint a rétesnek. Szóval vártam a megfelelő pillanatot... Lehet, hogy túlmisztifikálom, de valahogy így éreztem.
Anyukámnál több, mint tíz éve már egy ideig futott a kenyérgépes játék, de hát az sehol nincs egy igazi kenyérhez… le is szoktak róla ők is. És közben továbbra is bosszankodtunk az összes, környékbeli péksüteményes vacak minőségén, legfőképp a kenyereken.
Kb. két hete felfedeztem a Magyarországon élő olasz séf-celeb (nem akarom itt a te oldaladon reklámozni :)) belvárosi pékségét, a munkahelyemhez közel. Kovászolt kenyerek, baguettek stb… végre... Áfonyás-mogyorós rusztikus kenyér…mmmm… Na de 950 Ft egy fél kilós vekni??? Nem fog mindennap menni az tuti… Szóval vettem egy nagy levegőt. Újra átolvastam a blogodat fehérkenyerestől-öregtésztástól-kommentesől 
Péntek este elkészült az öregtészta. Szombaton, mire 11-re hazajöttünk a piacról a friss kecskesajtokkal, kolbásszal és egyéb kincsekkel, ott várt minket a kihűlt, cserepes, ropogós fehérkenyér :)))))
Mondhatom, ahányan vagyunk, rávetettük magunkat, négy felnőtt meg két kisgyerek, és az utolsó falatig elkatonázgattuk :)))
EGY CSODA volt :))) A férjem azt mondta, aranyba kell foglalni a receptet. :)
Ezen felbuzdulva (és az áfonyás-csokis kenyér receptedet felhasználva) még vasárnap sütöttem két db fél kilós rusztikus veknit, kevés rozsliszttel megturbózva. Az egyikbe áfonya és egész mogyoró került (vajjal-mézzel maga a bűnözés), a másikba szárított paradicsom. 8 éves nagyobbik lányom ma abból kért szendvicset tízóraira is, és uzsonnára is az iskolába :).

Nem is tudom, hogyan öntsem szavakba, mennyire hálás vagyok ezért a csodás receptért!!!

Próbálok iderakni képet, hátha sikerül… Bár van még mit fejlődni a küllemen, de bizakodó vagyok :)





Egy bánatom van, és ebben talán tudsz tanácsot adni. Sajnos a 8 éves AEG robotgépem nem bírta a strapát, elég nagy teljesítményű volt pedig, de dagasztásra max 2-3 alkalommal használtam eddig, habverésre, keverésre viszont annál többet. Az első kenyeret még bedagasztotta szépen, de másnap feladta…recsegés-ropogás… :(( Valami más megoldást kell keresnem. Kitchenaid egyelőre szóba sem jöhet, valami köztes megoldást keresek, ami azért jobban bírja, mint a nagyon egyszerű 5-6ezres alapgépek. 30-40ezer körül van esetleg olyan típus, amit ajánlanál dagasztásra is? Kenyérsütőt nem szeretnék venni csak a dagasztásért, mert elég nagy helyet foglalnak magukban, inkább valamilyen szétszedhetőset keresek, ami habot is ver. Nézegettem már a neten, de hátha van valami ötleted…
Nagyon szép napot kívánok, és mégegyszer nagyon-nagyon köszönöm ezt a szuper receptet, és a többi csodát, amit itt megosztasz velünk!!!
Üdv.
Melinda

Limara írta...

Kedves Melinda! Köszönöm szépen, boldogan olvastam a leveledet! :) :) :)
40 ezer körül Bosch gépet kapsz, nekem is az van. 4-5 éve használom, lekopogom, eddig semmi gond vele:
http://www.limarapeksege.hu/2008/12/bosch-profi-mixx-46-jzusktl.html

Üdv, Mara

Unknown írta...

Kedves Limara!
Köszönöm a tanácsot, meg fogom nézni feltétlenül ezt a típust is!!!

A képeket vajon miért nem sikerült belinkelnem..? :(
Google fiókból töltöttem fel :(
Annyira szerettem volna megmutatni Neked.

Mégegyszer köszönök mindent.
Üdv.
Melinda

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Pár hete rátaláltam a blogodra és nagyon tetszik amit csinálsz. Gyönyörűek és kívánatosak. Próbálkozom és is kenyér sütéssel és ezzel kapcsolatban szeretnék pár dolgot kérdezni. Ha légkeveréses vagy alsó-felső sütés van a sütőmön, melyiket válasszam? Mindenütt azt írják hogy a légkeverésnél kisebb hőfok kell. A másik, hogy ha nincs csak 4 literes jénaim fedővel, lehet-e benne úgy sütni, hogy felezem a mennyiségeket? És a sütési idő ebben az esetben változik?
Köszönöm előre is válaszod.
Üdv.
Ági

sgery írta...

Én most sütöm negyedjére és most már tökéletes lett :) az elsö picit íztelen, a második túl sós utána pedig már mind jó :)
Én 5literes jénaiba sütöm, ebben is pont elfér. Amúgy állagra mindig tökéletes lett.

Igazából azt nem értem, ha ilyen egyszerü elkészíteni sima alapanyagokból, akkor a tesco-nak miért kell 50 anyagból dolgoznia?

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Kedves Limara!
Néhány kudarccal végződött kenyérsütési kísérlet után, - a blogodra rátalálva -ismét nekigyürkőztem, és az itt leírt recepted alapján sütöttem egy öregtésztás kenyeret.
Annyit változtattam rajta, hogy aszkorbinsavat (mivel nem volt)nem tettem bele, és BL55-ös lisztet használtam, de 1 púpozott evőkanál búzasikért tettem bele.

Csak fél sikerrel jártam, mert küllemre elég jól néz kia süleményem,

http://osztott.com/aBur/feherkenyer2_20140718.jpg

de bélzetével nem vagyok megelégedve.
Elég tömör, aprólyukacsos, illetve nem foszlós.

Kérném szépen a véleményedet, arra nézve, hogy milyen hibát követhettem el.

Unknown írta...

Ha megketszerezem a receptet es csak egy kotalon sutom akkor kb hany percet sussem a kenyeret es hany fokon?

Limara írta...

45-50 perc 230 fokon kezdve, majd 20 perc után 200 fokra mérsékelve...

Unknown írta...

Köszönöm a gyors választ. Ne takarjam le a kenyeret? Mert fedő nélküli ko talam van csak.

Unknown írta...

Kedves Limara!
Szeretnék én is olyan szép kenyereket sütni, mint te, még sajnos eléggé messze vagyok tőle, de igyekszem. Kérdésem az lenne, hogy ha fele adagot sütök a fehér kenyérből, akkor hogyan változtassak a sütési időn szerinted? Vagy talán nem is kell változtatni? Előre is köszönöm a válaszod :)üdv: Kriszti

Limara írta...

De, de kb. 10-15 perccel rövidül a sütési idő :)

Unknown írta...

Szia Limara!
A sütőpapír helyett kiolajozás/kivajazás, vagy lisztezés jó lehet? Vagy esetleg más? Én valahogy mindig megjárom a sütőpapírokkal, pedig már sokat próbáltam, valahogy ráragad. Pont ezért mindig szilikon lapot használok, de a jénaiba azt nem tudom beletenni, és nem szívesen vágnám el, legalábbis amíg nem tudom, hogy bejön nekem a kenyérsütés :)
Köszönöm: Andi

Limara írta...

Igen, jó a kenés lisztezés, többen kipróbálták. Én a Lidl papírját használom, arra biztosan nem ragad rá :)

Meva írta...

Kedves Limara!

Holnap készülök megsütni a jól bevált fehér kenyeredet. Az öregtésztám már kész!
Viszont nekem 5 literes fedeles jénaim van. Az kicsi?
Süssek inkább kétszer fél kilós kenyeret?

Köszönettel: Évi

Limara írta...

Az 5 literes edényt pont kitölti :)

Zita írta...

Kedves Limara!Most készülök első fehér kenyerem megsütésére, öregtészta kipipálva....de a sütőedénnyel gondban vagyok,nekem nincs fedeles jénaim, a kacsasütőm inox,üvegtetővel.Abban is próbálkozhatok szerinted?bocsi a laikus kérdésért,de recepteidből úgy érzem fontos az edény.( van egy kisebb mázas cserépedényem is, pl.töltöttkápsztát szoktam abban főzni.) az is alkalmas kenyérsütésre?köszónettel várom válaszod.:)

Limara írta...

az az edény is tökéletes hozzá :)

Mülnerné Zsuzsi írta...

Szia Limara! Ha nem teszel az öregtésztába cukrot, akkor a kenyérbe se kell? Köszi :)

Limara írta...

Nem, nem kell... :)

Kisnyul írta...

Kedves Limara!

Első sorban szeretnék Neked gratulálni, egyszerűen észbontó amit csinálsz.
Már több mint egy éve követlek, és sok receptedet kipróbáltam. Egyik finomabb mint a másik. Köszönöm Neked!
Nyáron elkezdett motoszkálni bennem a gondolat, mi lenne ha kipróbálnám a kenyérsütést, de megmondom őszintén kicsit tartottam tőle.
Aztán Karácsony előtt nem sokkal megvettem első kenyérsütő gépem lesz ami lesz alapon. Megmondom őszintén saját magamon is meglepődtem annyira jól sikerült már első alkalommal. Nyilván a nagyszerű receptjeid nélkül ez nem menne. Azóta nem vettem több bolti kenyeret, mert a párom imádja az itthon sült kenyereket. Készítettem már Jó öreg fehér kenyeret, zsömlét, teljes kiőrlésút, és a család nagy kedvence a mediterrán kenyér. Valahogy nem bírunk betelni vele. Most éppen a bagettel próbálkozom :)
Megpróbálok Neked pár képet belinkelni:

https://drive.google.com/open?id=0B0IDkMjTIHomNzVCNF9WQ0hDSHJkRlc1Z09FZDY3NldJaW9V&authuser=0

https://drive.google.com/open?id=0B0IDkMjTIHomN1RYV1ZIT2FnVFFZWkhSU2Iweld4dlZ0WXBZ&authuser=0

https://drive.google.com/open?id=0B0IDkMjTIHomTHFuZTdEZFp0TERiSC1QSl9iRDZKVjFIVjZn&authuser=0

Köszönöm ismét!!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! Örülök, hogy elsőre jól sikerültek a kenyerek. A fotókat sajnos nem tudtam megnyitni jogosultság hiánya miatt.....

Kisnyul írta...

Kedves Limara, ha kaphatok egy e-mail cimet nagyon szivesen elkuldom :)

Udv,
Gyongyi

Papus írta...

Szia Kisnyúl!
Én is megnéztem volna a képeket, de úgy jártam, mint Limara.
Kértem engedélyt a betekintéshaz, amit e.mailben fogsz megkapni.
Légy szíves add meg az engedélyt.

Papus írta...

Szia Kisnyúl!
Köszönöm az engedélyt! Megnéztem a kenyeredről készült képet. Nagyon jól néz ki! Biztosan nagyon finom is!
Gratulálok!

Üdv: Papus

Unknown írta...

Egy kis tanácsra lenne szükségem. Nem, kettőre. :)

Az egyik probléma, hogy szépen megkel a tészta, megsül (bár közel sem akkorára, mint neked) és hűlés közben elterül, ellaposodik. Mi lehet a baj? Több vizet kellene az oldalára juttatni, hogy ott is kemény legyen a héja, ne engedje ezt?
A sütési idő nálam sokkal több, pedig a hőfokszabályozós villannyal azt a legkönnyebb pontosan az előírtak szerint csinálni. (30 perc 220-230 fok körül tetővel, 8-10 perc 200 fokon tető nélkül) Nekem tetővel is legalább 10 perccel több kell és tető nélkül is 15-20 perc a minimum.

Közben eszembe jutott egy harmadik kérdés, ami talán összefügg azzal, hogy nem lesz akkora a kenyér, mint neked: nem minden sütésnél, de előfordul, hogy a tető levételekor és vízzel spricceléskor foltokban fehér lesz a már barna héj. Ilyet egyszer tapasztaltam durván, egy nagyon elrontott kenyérnél, ami biztosan nem kelt meg eléggé. Esetleg utal ez erre? Bár kínosan ügyelek, hogy ne kelesszem sokáig és még így is ki-kireped a kenyér, ami éppen a túlkelésre utal.

Köszönöm, ha a helyes útra tudsz billenteni. :)

Limara írta...

Sajnos minden tünet, amit felsoroltál a túlkelesztésre utal. Ezért sül nehezebben, terül el és esetleg lesz foltos.
Fontos, hogy hideg, max. szobahőmérsékletű hozzávalókkal történjen a dagasztás, ha kenyérsütőgéppel készíted, akkor annak legyen a teteje nyitva amíg dolgozik. Utána 30 perc kelesztés szobahőn, 20-22 fokban, majd átgyúrás után megint 15 perc pihentetés következik. Ezután jön a formázás és a második kelesztés, ami szintén fontos, hogy szobahőn történjen.....

Unknown írta...

Kedves Limara! Én is, mint az előttem szólók, tanácsra szorulok. Többször, többféle kenyérrel próbálkoztam már az elmúlt időszakban. Mindent az adott recept szerint csináltam. Többek között a JBFK kenyér is elkészült az általad leírtak szerint az öregtésztával. Az összes közül a te recepted alapján készült kenyérnek volt a legnagyobb sikere, de mégis akadt egy kis problémám. Nagyon finom volt, de a bele valahogy olyan tömör-gyönyör volt 1 kiló feletti volt a súlya, viszont a méret nem volt ennek megfelelő. Szépen megkelt a tészta és mégsem jött össze a külalak. Több helyen is olvastam, hogy hajtogatják a kenyereket a formázás elött és utána még hagyják kelni, mint a pogácsát, ezt viszont nem tettem meg. Lehet, hogy ez hiányzott?
Előre is köszönöm a választ!

Skolik Ágnes írta...

Ezen a héten kétszer megsütöttem ezt a kenyeret és mégsem lett egyforma. Az elsőnél szép, kemény ropogós volt a héja, ma pedig puha maradt. Ez mitől lehet?

Limara írta...

kicsit túlkelhetett....

Betty írta...

Szia Limara! Már kb egy éve sütögetem a receptjeidet, leginkább az öregtésztás fehérkenyeret kicsi rozsliszttel. Az a gondom, hogy szerintem már elég rutinosan nem rontok el semmit, dagasztógép szépen megdagasztja, megfelelő ideig kelesztem, minden benne van, még aszkorbinsavat is szoktam belerakni (40dkg BL80 Szabó lizstet és 10dkg tk rozslisztet használok, 3 dl vízzel), és valamiért tömör lesz a kenyér. Frissen nagyon finom, de a súlyán is érezni és főleg több naposan látni hogy olyan sűrű, tömör. Mit csinálhatok rosszul? Vagy a házi kenyér minden esetben tömörebb lesz mint pl egy jó minőségű bolti rozsos kenyér? (volt egy szuper pékség a Széna téren, a Brunch ami bezárt másfél éve és azóta próbálom elérni azt a rozsos veknit amit ők sütöttek, könnyen szeletelhető, de mégis laza, könnyed kenyér volt). Lehet hogy térfogatnövelő nélkül nem is tudom elérni azt a laza szerkezetet? Köszönöm szépen, Betti.

Limara írta...

ennyi rozsliszttől még laza szerkezetűnek kell lennie. látatlanban nehéz megmondani, hogy mi lehet a gond, a nem megfelelő dagasztástól kezdve a rossz folyadékarányon keresztül a túlkelesztésig bármire gondolhatunk

Rosta Ágnes Hajnalka írta...

Kedves Limara,

mindent úgy csináltam ahogy írtad, de a bevágás utáni kelesztésnél szétesett az egész - a kenyér nekiállt terülni oldalirányban és ez a továbbiakban csak fokozódott :(
Mit rontottam el szerinted?

Köszönöm,

Ági

Limara írta...

Látatlanban arra gondolok, hogy alaposan túlkelhetett...

blanka írta...

Kedves Limara:-)! A blogodról tanultam kenyeret sütni, és már olyan magabiztos vagyok ( ;-) DEHOGY!), hogy felajánlottam a 4. osztályos lányom tanítójának, hogy gyúrok-sütök az osztállyal együtt kenyeret. A Waldorf iskolások 3. osztályban búzát vetnek, nevelnek, aratnak, amit 4-ben kicsépelnek, megőrölnek, majd együtt gyúrják, dagasztják, kemencében megsütik. Na itt tartunk most. :-) Az öregtésztás jól bevált fehér kenyérre gondoltam eredetileg, mert az nekem is jól bevált, de ma megláttam a lisztet és elbizonytalanodtam. Elég durvára van őrölve (egy kézi kis malmot használtak), összesen kb. 2-2,5 kg. Ezt a lisztet mind el kell használnunk, és nem lenne jó még keverni hozzá másfélét, (vagy nem sokat) mert az túl nagy mennyiséget ad végül. Azt megbeszéltük a tanárukkal, hogy 4-5 kenyér készül, csapatokban dagasztják majd a gyerekek, 1-1 anyuka segít nekik. Kérdésem: dolgozhatunk ezzel a liszttel a fenti recept szerint? ha nem, mit módosítsunk? Van-e valami instrukciód a hagyományos kemencés sütéshez? Nagyon köszönöm, ha válaszolsz! Kustár Blanka

Unknown írta...

Kedves Limara, Tegnap vegre raszantam magam es megsutottem ezt a kenyeret. Nagyon buszke vagyok magamra, mert nagyon jol sikerult :) Koszonom szepen a receptet, most mar ezt kell sutnom :) Hamarosan raszanom magam a zsemlekre is :) Ja es koszonom a tobbi receptet is mar kiprobaltam parat es mindig nagy sikere volt

Unknown írta...

Sziaztok! Sok más péksüti, torta, kfli.. után most megsütöttem a kenyeredet is. Épp hül,de csodaszép lett, persze ndm tökéletes,de majd idővel. Alig várom, h felszeteljem!! Köszi a receptet!!

Akárki írta...

Nagyon örülök, hogy rádtaláltam, csodás kenyerek készülnek hála neked :)

Sajnos nem tudom, hogyan küldhetek képet :(