2012. április 30., hétfő

Epres-rebarbarás-citromfüves torta



















Lassan beindul az eper és a rebarbara szezon. A piacon egészen barátságos áron kaptam hazai, apró szemű epret. Rebarbarát is több asztalon láttam, de szerencsére most már az én bokrom is bőven terem. Két éve vettem, ha jól emlékszem 150-200 forintért egy hajtást a piacon, egy idős néni árulta.
Annak idején az apukám kertjében hatalmas bokrok voltak, de nem nagyon tudtunk mit kezdeni vele. Kompótot főzött anyukám belőle, a nagyim meg egyszer ha jól emlékszem valami fahéjjal ízesített kevert tésztába tett belőle, de itt akkoriban ki is merült a tudomány. Nem is szerettük. Bezzeg ma!
Szóval vettem epret, itthon pedig levágtam a rebarbara gyönyörű vaskos szárait. Nagyon zsengék voltak, álom volt pucolni.
A rebarbara mellett a citromfű is terjed, ezért abból is szedtem egy csokorral. Mind tortakrémben végezte.
A tortához először sütöttem két darab öt tojásos piskótát. Tudom, elég sok, de hosszú hétvége van...
Hozzávalók egy piskótához:

  • 5 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 12 dkg finomliszt
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 3 ek. olaj
Az egész tojásokat a cukorral addig verjük, míg könnyű, nagyon habos krémet kapunk. Ez kézi mixerrel kb. 12-15 perc, erősebb géppel 5-8 perc. A lisztet és a kakaóport elkeverjük, majd egy szitán keresztül több részletben a tojáshabba forgatjuk egy spatula segítségével. Legvégül a tál oldaláról a masszába csorgatjuk az olajat. Egy - két mozdulattal azt is beleforgatjuk.
Egy 25 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A masszát belesimítjuk és 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad rá a tésztából, akkor jó. Kivesszük, kb. 2-3 percig a formában hagyjuk. Ezután egy késsel óvatosan körbelazítjuk, levesszük róla a tortaforma oldalát. Rácsra fordítjuk és eltávolítjuk a forma alját és a sütőpapírt is. 
Sütünk még egy ugyanilyen piskótát. Félretesszük őket hűlni.
Krém:
  • 30 dkg eper
  • 5 szál rebarbara
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 25 dkg mascarpone (szoba hőmérsékletű)
  • 2 dl tejszín
  • 6 db lapzselatin
  • 3-4 ek. méz
  • 5-6 szál friss citromfű
Az epret és a megtisztított, felaprított rebarbarát a cukorral feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromlevet és besűrítjük. Míg fő beáztatjuk a zselatinlapokat hideg vízbe.
A kész gyümölcslekvárt egy szitán átpasszírozzuk, majd amíg meleg a megpuhult, kinyomkodott zselatinlapokat beletesszük és simára keverjük. Kihűtjük.
A tejszínt habbá verjük, majd egy kézi habverővel kanalanként belekeverjük a mascarponét, végül a kihűlt gyümölcskrémet is, a mézzel édesítjük. A citromfüvet nagyon finomra vágjuk és a krémbe keverjük. 
A tálat lefedjük egy fóliával és egy-két órára hűtőbe tesszük dermedni.
A piskótalapokat kettévágjuk. Rétegezzük a krémmel, végül csokoládéba mártott egész eperszemekkel díszítjük. 
Legjobb másnapig hűtőben állni hagyni, ezalatt érnek össze az ízek igazán, de nálunk erre esély sem volt. 





5 megjegyzés:

Panni írta...

Jujj de szép! :) Biztos fincsi lehet! *-*

Újságíró Világvégén írta...

megkérdezhetem, mekkorának kell lennie a rebarbarának ahhoz, hogy levághassam őket? én is nézegetem, hogy elég szépek az enyémek, de még nem mertem nekiállni vagdosni.

Kinga írta...

Én mindig bajban vagyok ezzel a zselatinlappal. Sosem használtam még. Mit jelent ez a kinyomkodás? Valamit a lapból kell kinyomni és az megy a krémbe? Vagy csak a vizet kell kinyomni belőle, és ami ott marad, az megy a krémbe? (Kérem, senki se röhögjön! :) )
Köszi előre is!

Limara írta...

Köszi:)

Újságíró! A vastagabb szárakat már nyugodtan leszedheted....:)

Kinga! Senki sem nevet. Azért kell a lapokat beáztatni, hogy megpuhuljanak és azért kell kinyomkodni, hogy ne hígítsák fel a krémet. És igen, a kinyomkodott, megpuhult lapokat kell meleg folyadékba keverni. Azonnal feloldódik. Sokkal könnyebb vele bánni mint a porral:)

Unknown írta...

Nagyon guszta torta, imádom az ízeit. Én a rebarbarát egyenlőre pitéhez használtam fel, de így is nagyon finom lehet :)