2012. február 18., szombat

Török pide (török pizza)


Néhány napja egy társaságban beszélgettünk a kedvenc gyors kajákról. Természetesen szóba jött a pizza, amiről eszembe jutott a török pide is. Az egyik ismerősöm megkérdezte, hogy melyik a jobb, a pizza vagy a pide. Azt mondtam, hogy egyáltalán nem kell hasonlítani őket, mert mindkettő mennyei. Amikor pizzát sütök, akkor az a jobb, amikor pidét akkor pedig az. Hasonlóak és mégis nagyon-nagyon mások.
A pide tésztája is pizza tészta tulajdonképpen (oregánót elhagyva). A pide csak középen kap tölteléket, a többi része szabadon marad a tésztának, sütés közben könnyebben kiszáradhat, ezért én jobban szeretem, ha a folyadék mennyiségének fele tej, fele pedig víz. Szintén emiatt én nagyon vékonyan és igazán elnagyolva, de lekenem kívülről tojással. Ehhez azonban nincs szükség egy egész tojásra, ezért mielőtt a tésztát összeállítom egy tojást felverek, felét félreteszem, a másik felét pedig a tésztába öntöm. 
Az eredeti pide általában jó fűszeres, bárányhúsos töltelékkel készül. De ismert zöldséges vagy sajtos változat is. készítettem már ricottás-spenótos töltelékkel, aminek a tetejére egy tojást ütöttem, vagy főztem hozzá sok sajtos sajtmártást, amit paradicsommal, szezonjában némi medvehagymával ízesítettem. 
Bárányhús erre csak a mesében van, marha sem akad minden hentesnél, ezért én fele csirke, fele sertés darálthúsból készítettem. 
Először a tölteléket kezdem el:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 50 dkg darálhús (fele csirke, fele sertés)
  • 2 g fokhagyma
  • 1 mk. őrölt római kömény
  • 1/2 mk. őrölt fahéj
  • só, bors
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 2 ek. paradicsompüré
  • szárított chili
  • csipet cukor
  • sajt
A hagymát finomra vágom és az olívaolajon puhára párolom. Belereszelem a fokhagymát, meghintem a római köménnyel, fahéjjal és beleszórom a chilit. Egy-két percig pirítom, majd hozzáadom a darált húsokat is. Nagy lángon kevergetve sütöm, míg a hús kifehéredik. Ekkor sózom, borsozom és ráöntöm a hámozott paradicsomot (ha egész paradicsomokból van, akkor azokat összetöröm). Rákanalazom a paradicsompürét és lassú tűzön addig főzöm, míg jó sűrű szaftja marad. megkóstolom és ha nagyon savas, akkor egy csipet cukorral enyhítek rajta. Félreteszem hűlni.

Míg rotyog a töltelék összeállítom a tésztát:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • egy felvert tojás fele
  • 2,5 dkg élesztő
A kenyérsütőgép üstjébe mérem az összes hozzávalót és bedagasztom a tésztát. Kikapcsolt gépben kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem.
Enyhén lisztezett felületre borítom és 10-12 darabba osztom. A darabokat gömbölyítem, majd mindből hosszú, keskeny, ovális nyelvet nyújtok. A tészta közepére szórok kevés reszelt sajtot, majd egy-két evőkanál tölteléket is elosztok rajta. megformázom a tésztát. A két végét először összecsípem, majd az oldalát is összeszedem kis redőkben, mintha függönyt hajtogatnék. Ettől lesz szép csónak formája:


A tetejére teszek valamilyen lágy sajtot vagy reszelt sajtot a gyerekeknek, de akár egy tojást is rá lehet ütni. Az oldalát vékonyan lekenem tojással és megszórom fekete köménnyel agy nigella maggal. Aki jó ropogósan szereti az hagyja el a tojásos lekenést! 
Sütőpapíros tepsin hagyom addig pihenni, míg a sütő bemelegszik 200 fokra. 15 perc alatt sül meg.


Paradicsom, uborka jár hozzá, de én legjobban joghurtos-mentás uborkával szeretem a legjobban.

17 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Tényleg nehéz dönteni, hogy melyik a jobb, az olasz pizza, vagy a török pide. Ízre mindkettő nagyon finom, a töröknél jó pofa a csónak forma.

Brigitta írta...

Nagyon guszta!

Praliné Zsuzsi írta...

Nemrég egy olyan töröknél ettem pidét, ahol helyben sütik az összes tésztás ételt. Nekem az tűnt fel, hogy még egy vékonytésztás pizzához képest is sokkal vékonyabb, szinte papírvékony volt szó szerint.

Névtelen írta...

Szoktam én is sütni, imádjuk, én a tésztába joghurtot teszek és olvaszott vajat, így egészen más lesz, mint a pizza tésztája. meecee

Farci írta...

Nagyon gusztán néz ki! :)))

Chef Viki írta...

Őrületesen jó lett! Csak sóhajtozok a képek láttán :-)

Zsazsa írta...

ezt ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki...

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon-nagyon tetszik,kifogom próbálni:))

Tűzpadka írta...

Jöttem újra meghajolni a tudásod előtt! Eszméletlen jól néz ki! Gondolom az íze is isteni.

Bridge írta...

Valahogy sosem futottam össze ilyen nevű étellel, de jól néznek ki. Mindig tanul az ember... :)

Andika írta...

Kipróbáltam tegnap este és isteni lett :) Kicsit változattam, mert csak gomba volt itthon, azzal is szuper lett.

Ildi írta...

Hétvégi finom, tartalmas reggeliként fogom bevetni :)

Névtelen írta...

A Szerájban kapható sajtos (inkább tojásos) változatnak nem tudjátok mi lehet a tölteléke? Sima felvert tojás + sajt?

Limara! Eszméletlen jók a receptjeid, gratulálok!
Gabi

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) sajnos soha nem jártam a Szerájban, így nem tudom, de jól hangzik...:))

Bea írta...

Köszönöm a receptet, ma megsütöttem. Kis változtatással, mert bors és chili helyett chayenne borsot tettem bele, de viszont a fahéj mennyiségét nagyon jól eltaláltam, mert isteni finom lett. Ritkán eszem török ételt, de szerintem valódi lett az aromája. Jó, hogy ilyen szorgalmas vagy. :)

Narandin írta...

De jó most már tudom mi az a fekete mag.Grazban valódi török büfében ettem valódi döner kebabot.A pitát is ott készítik, és ilyen magokkal van megszórva.Hol lehet ilyet venni Limara?A tescoban vajon találok?Egyébként gyönyörűek ezek a pidék, jövő héten ki is fogom próbálni.:)

Limara írta...

Narandin! Én bio boltban vettem, de nagyobb Tescoban is lehet szerintem:)