2011. január 12., szerda

Scali kenyér kicsit másként

 A Scali az egyik kedvenc kenyerünk. Azon felül, hogy szemet gyönyörködtető már ránézésre is, az íze is csodás. Többször gondoltam már rá, hogy egy kis lenmag, esetleg fekete szezámmag is mennyire feldobná. A liszt egy részét, csak keveset, lecseréltem tk. búzalisztre, de nagyon jó lenne tk. tönkölyliszttel is.

Hozzávalók:

  • 300 g BL 80 liszt
  • 100 g tk. búzaliszt vagy tk. tönkölyliszt
  • 1,5 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. olaj
  • 250 g öregtészta
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
  • kb. 240 ml víz
  • 3 ek. lenmag
  • 3 ek. szezámmag
  • 1 tojásfehérje
A szokásos módon gépbe készítettem az összes hozzávalót, ami 20 perc alatt bedagasztotta a tésztát. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd egy lisztezett felületen három egyenlő részre osztottam. A darabokat kb. 30 cm hosszúságúra sodortam. Egy nagyobb tálcára szórtam 3 ek. lenmagot és 3 ek. szezámmagot. A tojásfehérjét kissé felvertem, a tésztákat lekentem vele, majd egyesével megforgattam a magokban. Végül hármas fonással összefontam. 
A kacsasütő jénait kibéleltem sütőpapírral, majd lefedve duplájára kelesztettem benne a tésztát. Forró, 220 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sült meg. Rácson hűtöttem ki.

 A cocottban is gyönyörű lett szerintem:

30 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Gyönyörű! És micsoda finom a sok mag rajta, benne.

Zizi írta...

Nagyon szép kenyér! Korog a gyomrom, jól beleharapnék most egy szeletbe! :)

zazálea írta...

az, gyönyörű!

Praliné Zsuzsi írta...

Meseszép, mint minden itt :)

muzsi írta...

szia!
abba a hibába estem, hogy külföldre költöztünk. és itt nincs ilyen, hogy bl 80, sőt semmi megnevezés... nincs ötleted, hogy tudnék eligazodni a lisztek között? (svájcról van szó)
a másik, hogy nem találok olyan keresőt az oldaladon, ami csak nálad keres, valami alap fehérkenyeret keresek, amit már régebben csináltam, az öregtésztádból... az én csemetéim meg nem eszik a barnás jellegű kenyereket...

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)

Muzsi! Majd megkérdezem egy ismerősömet a svájci lisztekről.. Az összes recept címszó alatt külön vannak kigyűjtve a kenyerek. Szerintem Te a jól bevált kenyérre gondolsz:)

muzsi írta...

mérgeltem magam itt a liszteken (eddig kitartott a magammal hozott rétesliszt), de csinálnám a tésztát, szóval olvasgattam. ezt találtam:
Ausmahlungsgrad Mineralstoffgehalt Schweiz
Weizenmehl ca. 65 % des Korns 0,4–0,6 % Weissmehl
Weizenmehl ca. 75 % des Korns 0,65–0,9 % Halbweissmehl
Weizenmehl ca. 85 % des Korns 0,91–1,1 % Ruchmehl
Weizenmehl ca. 98 % des Korns ≥ 1,1 Vollkornmehl
itt a százalékok (kicsik) a szervesanyagtartalmat mutatják. ha jól értem, a 80 is valami ilyesmi, 0,8. vagyis nekem talán a weissmehlt kéne keverni a ruchmehl-lel... csak kérdés, miylen arányban? :) végülis a 85 az csak kicsit több, mint a 80, de próbáltam már abból sütni kenyeret, és nagyon setét lett... na, addig is kipróbálom felesben, és remélem, az ismerősöd tud segíteni :)
Köszi!

Ami írta...

Ez a kenyér egy álom! Ki fogom próbálni :)

Macus írta...

Gyönyörű lett az új Scali.
Nálunk is nagy kedvenc. Így is ki fogom próbálni.

Bianka írta...

Csodálatos

Nóra írta...

Nálunk is nagy kedvenc a scali (mióta feltetted tavaly), de mostanában ritkán készítem, mert diétázom.
Megörültem nagyon, hogy működik a liszt cseréjével is, holnap ki is próbálom! :-)

ilolina írta...

Kedves Marcsi! Kívánatos ,gyönyörű ez a kenyér.Eszembe jutottak az egyházaskozári emlékek :)) Ó ha létezne fényposta ,most biztos kérnék egy szeletet belőle :) Ica

Tűzpadka írta...

A fonott kenyereid, kalácsaid mindig csodaszépek!

Aledi írta...

Hú! Ez de szép! Fekete szezámmag? Nem is tudtam, hogy van ilyen.

Moha írta...

Jaj de szép így is! Nálunk is kedvenc, főleg a nagylánynál, sütök neki így is, biztos finom lett a lenmaggal turbózva:)

Kri írta...

Én is szívesen díszítem kelt tésztáimat mindenféle magokkal :D
De saját magam dagasztom. Imádok még hozzáérni is a nyers tésztához.
Amit öreg tésztának hívsz, bizony már régi dolog. Az élesztő te is tudod egy élőlény. Csak egy kis cukorral, meleg vízzel fel kell éleszteni a száradt tésztát, mely az edény falára van rakva. Így nagyon sok friss élesztőt lehet megspórolni. De már biztos írtad te is valahol.

Ezeket magadnak sütöd, vagy eladásra ?

Limara írta...

Muzsi! Egy ismerősöm tudna segíteni, de csak a francia svájciban. Ha ez jó, küldj el egy mail címet!:)

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok, örülök, hogy tetszik a kenyér!:)

Kri! Természetesen, tudom, szó volt már róla többször is itt a blogon.
Nem sütök eladásra, ezek saját részre készülnek, időnként ajándékba, néha bemutatókra..

muzsi írta...

Limara, köszi szépen, úgy tudom, országos a rendszer, a nevek meg 3 nyelven rajtavannak a termékeken, így fransziául is megértem majd :)
muzsi19@gmail.com

Limara írta...

elküldtem, nagyon kedves hölgy, biztosan hamarosan írni fog Neked!:)

Kata írta...

Limara!
Ez valami gyönyörűséges!!

Gyé írta...

Kedves Limara! Ez annyira szuperül néz ki, hogy nem bírtam magammal, már dagasztja is a gép a tésztát! (Igaz, nekem a fogyókúrám miatt muszáj lesz beérnem az illattal, de a párom odalesz, ha hazaér..)

Juteszembe, tudom, hogy a rozs nem tartozik a kedvenceid közé, de én imádom a savanykás ízét meg egyáltalán, azt az állagot, amit a jó rozskenyerek produkálnak, viszont általában nagyon kevés sikerem van a magas rozstartalmú dolgokkal.. A Te ukrán és a sokmagvas rozsos kenyereid persze sikerülnek rendre, és szuperek, ahogy kell, viszont néha vágynék valami "masszívabbra", talán tudsz segíteni, hogy hol nézhetnék utána, hogyan kell ilyeneket készíteni..
Azt már érzem, hogy a megoldás a kovász lesz, méghozzá további hozzáadott élesztő nélkül, viszont a jó folyadékarányt sosem sikerül eltalálnom - a hosszú kelesztési idő, amit a kovász ugye megkövetel még rátesz erre egy lapáttal, egyszerűen képtelen vagyok számolni vele. Képeken szoktam látni gyönyörű sima héjú, feszes kovászos rozskenyereket, cipókat, amik nem formában sültek, hanem a saját lábukon, nekem viszont idővel vagy túlságosan ellágyul a tészta, és szétfolyik az egész, vagy túl tömör lesz, és szanaszéjjel repedezve kel. Talán a formázással, többszöri átgyúrással lehet segíteni a lágy tésztán?
Az eddigi legjobb próbálkozásom itt.
Ne haragudj az offolásért, és előre is köszönöm a segítséget!

Szemi írta...

Ez tőkéletes lett ismét!

Atkáriné Terike írta...

Nagyon szép!

Tűzpadka írta...

Szia Marcsi!
Küldtem számodra egy emailt... Sándor

Gyé írta...

Ééés megsütöttem, ééés szuper lett!
Nagyon köszönjük a receptet!

Limara írta...

Kedves Gyé! Nagyon örülök!
Igen, a tömör, bajor jellegű rozskenyér az egyik legnehezebb feladat szerintem. Van egy ilyen receptem, ugyan nem kovászos, hanem élesztős változatban, de majd kitalálok kovászosat is:
http://limarapeksege.blogspot.com/2010/05/egyszeru-rozskenyer.html

Gyé írta...

Hű, köszönöm szépen!

Névtelen írta...

nagyon finom volt köszönöm a receptet

Limara írta...

Örülök, nagyon szívesen!:)

Emese írta...

Kedves Limara! Megsütöttem ezt a szépséget... Először nem nagy bizodalmam volt benne, mivel kenyérliszt híján 1/3 rétesliszt, 2/3 finomliszttel sütöttem és amikor kivettem a dagasztógépből, elég ragacsos, lágy tészta lett. De nem volt mit tenni, mennem kellett a kicsiért az oviba, így beraktam a hűtőbe kelni. Két óra múlva vettem elő, szerintem túlkelt és még mindig elég ragacsos volt. Kicsit átgyúrtam, napraforgómagba forgattam, kelt még 50 percet egy jénaiban és beraktam a sütőbe. Mondtam is a férjemnek, hogy úgylehet, mehetek a boltba még1x, mert kenyér azért kellene a vacsorához és ez nem biztos, hogy sikerül. Aztán 40 perc múlva előszedtem, és tessék :))) Tökéletes!!!! Köszönöm a receptet! Ma este még elvágtatok a tesco-ba kenyérlisztért és szezámmagért, a teljesen eredetit is meg kell sütnöm, bár nem tudom, lehet-e ezt még fokozni...