2014. augusztus 24., vasárnap

Sokcsücskös koszorú





















Rengetegen kérdezik, mondják, hogy olyan kenyeret találjak ki, aminek sok csücske van. Nem kell kitalálni, a franciák már régen kitalálták a sok csücskös bagettet. Állítólag azért, hogy a család minden tagjának jussok belőle.
Egy grillezéshez sütöttem pár héttel ezelőtt ezt a koszorú formába hajlított 12 sarkos kenyeret. A forma bármilyen bagett vagy kenyértésztából elkészíthető. Én így csináltam:

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 2 dkg puha vaj
  • 20 dkg öregtészta
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő


Kenyérsütőgépüstjébe mértem az összes hozzávalót és a 20 perces dagasztás programmal egy könnyű, de nem ragacsos tésztát készítettem. A dagasztás ideje alatt a gép teteje végig nyitva volt. Amikor a gép leállt, azonnal kikapcsoltam és a tetejét lecsuktam. A tészta így kelt 30 percen keresztül.
Ezután finoman lisztezett deszkára borítottam és két, egyforma darabba vágtam. Egyesével cipót formáztam belőlük, majd letakarva még 15 perig kelesztettem.
Amíg a tészták pihentek sütőpapírral kibéleltem 2 nagy méretű sütőlemezt.
A cipókból bagett formát sodortam, és óvatosan a sütőpapíros tepsire emeltem. Kör alakúra hajlítottam és egy ollóval bevagdostam úgy, hogy a tészta a kör közepe felé egyben maradjon.
A bevagdosott részeket kifelé hajlítottam. A bagetteket letakartam.
Az egyik tepsit hűvösre tettem, a másikat szobahőmérsékleten hagytam kelni. A sütőt előmelegítettem 220 fokra. Az aljába bekészítettem egy fém edényt.
A megkelt tésztát lepermeteztem vízzel és a csücskökre szezámmagot szórtam.
Ezután betoltam a forró sütőbe, a bekészített fém edénybe 2 dl forró vizet öntöttem és a sütő ajtaját gyorsan becsuktam. A sütési idő kb. 25 perc.
Az utolsó 10 percre a vizes fém edényt kivettem, így a bagett még ropogósabb lesz.
A kisült tésztát rácsra tettem hűlni.
Ezután kisütöttem a másikat is.



4 megjegyzés:

Medora írta...

Na, ezt pont a mi családunknak találták ki! Imádjuk a kenyércsücsköt.

Unknown írta...

sütő aljába érdemes egy tepsibe 2-3 cm-es kavicsokat tenni kb. hogy egy sor legyen, és azzal felfűteni a sütőt, így több gőz fog fejlődni.
PÉKBALU

PiperPerabo írta...

No, már kétszer is elkészítettem. Bevágódtam az asszonynál.
Köszi Limara!

Limara írta...

Pékbalu! Köszönjük az ötletet, nagyon jó! :)