2013. január 31., csütörtök

Tönkölykenyér sárgarépával

















Két napja tologatom ezt a képet, mert hát ugye, nem valami nagy szám, de a kenyér annyira jó volt, hogy megérdemel egy bejegyzést.
Fele-fele arányban van benne fehér és tk. tönkölyliszt. Burgonyával akartam lazítani, hogy a drága gyermekem is megfelelőnek találja, de végül sárgarépa került bele, azon egyszerű okból, hogy épp a konyhapulton volt a húslevesből kimaradt főtt zöldség.
Nincs répa íze, de szép lett a színe és másnap is egészen lágy, puha maradt a bélzete.
Szerintem nyers répából is el lehetne készíteni, akkor a reszelő legkisebb lyukú oldalán reszelném le. A levét kinyomkodnám, de csak azért, hogy kiegészítsem vízzel a megfelelő mennyiségre...

Hozzávalók:

  • 250 g BL 80 liszt
  • 250 g tk. tönkölyliszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 80 g főtt sárgarépa villával összetörve
  • 250 g öregtészta
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 dl víz
A szokásos módon a kenyérsütőgép segítségével összeállítjuk a tésztát. A répa minőségétől függően egy-két ek. vízzel vagy liszttel lehet, hogy korrigálni kell az állagán. Azt javaslom, hogy csak 2,8 dl vizet öntsünk az elején az üstbe, és csak szükség esetén a többit.
A bedagasztott tésztát 30 percig pihenni hagyjuk (érleljük), majd óvatosan átgyúrjuk  cipót formázunk belőle és letakarva hagyjuk további 10-15 percig pihenni. 
Ezután a kezünkkel kilapítjuk és megformázzuk.
Én most nem veknit, hanem hosszúkás rudat formáztam belőle, mint pl. itt.  Most sütőzacskóban akartam sütni, ugyanis kaptam egy csomagot, amiben a Rollbox termékeiből volt egy összeállítás. Többek között sütőzacskó, nagyon praktikus csomagolásban, a doboz oldalán egy mozgatható vágókéssel, amivel precízen és pontosan le lehet szabni a magfelelő méretet. (Még ennél is jobban tetszik az ugyanilyen frissen tartó fólia, vége a reggeli mérgelődéseknek uzsonna csomagolás közben).

















A megformázott tésztát a sütőzacskóba tesszük (vagy jénaiba) és kb. 50-55 percig hagyjuk kelni. Ekkor bevágjuk, és a sütőt előmelegítjük. Zacskós sütéskor 200 fokra, jénais sütéskor 230-ra.
Ha kellően forró a sütőnk, a tésztát lepermetezzük vízzel, majd kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. 
Ha ropogósabb héjú kenyeret szeretnénk, akkor a sütés végén kivesszük a zacskóból (jénaiból) és résnyire nyitott ajtó mellett a sütőben hagyjuk még 8-10 percig.
Végül rácsra tesszük és finoman lefújjuk vízzel.  

2013. január 29., kedd

Narancsos sütőtöklekvár




















Az idén jó hosszúra nyúlt a sütőtök szezon. Már augusztus legelején megjelent a piacokon és még mindig lehet kapni.
Ajándékba kaptam pár napja egy szép nagy zsákkal, egy részéből lekvárt készítettem. Finom lett, de az én ízlésemnek kissé édes, persze a férjem szerint viszont épp így a jó. Legközelebb azért kóstolgatva adom hozzá a cukrot. A hozzávalók közé már kevesebbet is írok.
Hozzávalók:

  • 2 kg megtisztított tök
  • 6 nagyobb narancs
  • 3 citrom
  • kb. 10 cm hosszú gyömbér
  • egy tk. vanília őrlemény (vagy egy rúd kikapart magja)
  • kb. 60 dkg cukor
Egy szép nagy tököt tisztítottam meg, Épp két kiló lett a húsa. Felkockáztam és egy nagyobb edénybe tettem. Kifacsartam a narancsok és a citromok levét, a tökre öntöttem, ráreszeltem a gyömbért és hozzáadtam a vanília őrleményt is. Fedő alatt puhára pároltam. 
Amikor megpuhult hozzáadtam a cukrot, felforraltam és botmixerrel pürésítettem. Most már állandó kevergetés mellett főztem, míg kellően be nem sűrűsödött. Nem kellett sok idő neki, kb. 5 perc alatt készen lett. 
Sterilizált üvegekbe töltöttem, celofánnal, majd az üveg kupakjával lezártam. Az üvegeket 5 percre fejre állítottam, majd száraz dunsztba tettem hűlni.
Nagyon jó volt a frissen sült fánkhoz, de foszlós fonott kalácson is megállta a helyét.





2013. január 24., csütörtök

Gombás-sajtos kifli

















Imádjuk a pirított gombát! Kakukkfűvel, pici fehérborral, petrezselyemmel, akár spagettire, akár grillezett húsra halmozva. De nagy kedvenc melegszendvicsnek is, sajtkrémmel elkeverve. Ez utóbbiból jött az ötlet, melegszendvics helyett legyen kiflibe töltve.
Egyszerű csiperke is jó hozzá, de valamilyen erdei gomba még izgalmasabbá teszi. Ezt most csiperkével készítettem, de adtam hozzá kevés szárított vargányaport, amitől sokkal-sokkal jobb lett.

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 1 tk. szárított vargányapor (elhagyható)
  • 1 evőkanál vaj
  • friss kakukkfű
  • só, bors
  • kevés fehérbor
Töltelékbe:
  • 20-25 dkg reszeltsajt
  • 1-2 mozzarella sajt

A gombát vékonyra szeleteljük, majd egy jókora serpenyőben a vajon pirítani kezdjük. Megszórjuk a friss kakukkfűvel és állandó kevergetés mellett szép aranyszínűre sütjük. Amikor majdnem kész öntünk alá egy-két korty fehérbort amit el is párologtatunk alóla. Csak ezután sózzuk és borsozzuk. Félretesszük hűlni.

Tészta:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz (a fele lehet tej)
  • 2 dkg friss élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és a dagasztás programmal összeállítjuk a tésztát. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük. 
Míg a tészta kel lereszeljük a sajtokat. Ízlés kérdése, hogy milyen sajtot használunk. Lehet egyszerűen csak trappistát, vagy más reszelni való sajtot tenni a töltelékbe, de nagyon finom, ha keverünk hozzá kevés füsttöltsajtot és még jobb, ha tépkedünk a töltelékbe finom mozzarellát, amitől krémesebb, lágyabb lesz, ráadásul mókásan nyúlik is sütés után.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8-10 egyforma darabba vágjuk. Minden darabot kb. 2 mm vastag ovális lappá nyújtunk. 
A lapokat megszórjuk a sajtokkal, majd mindre teszünk egy-egy evőkanál pirított gombát is:

















A töltelékre ráhajtjuk a tésztát, majd megsodorjuk, míg hosszúkás kifliket nem kapunk.
















Sütőpapíros tepsire fektetjük őket és letakarva kb. 30 perc alatt ismét megkelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt kifliket kissé levizezzük, a tetejüket megszórjuk sajttal és a forró sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Egy csésze teával kitűnő vacsora.


2013. január 21., hétfő

Boldog szülinapot Hagymatikum!


















Tegnap volt a makói Hagymatikum fürdő első születésnapja, amit egy egész napos rendezvénnyel ünnepelt meg. Többek között volt torta is, aminek az elkészítésére engem kértek fel. Szabad kezet kaptam, a fő szempont csupán annyi volt, hogy nagy legyen és utaljon az ünnepeltre.


Arra gondoltam először, hogy a Hagymatikum jelét jelenítem meg torta formájában, de az a nagyság rovására ment volna. Így végül maradt a legnagyobb tepsi méret, a díszítésre pedig jött az ötlet, fondant kerüljön a tetejére, amire rárajzolom a fürdő elölnézeti sziluettjét.
Az is felvetődött, hogy két piskóta kerüljön egymás mellé, így növelve a méretet, de végül ezt elvetettem, mert a tetejére kerülő fondant kezelhetetlen lett volna akkora méretben, legalábbis nekem. Végül így két darab egyforma torta készült.
Egy tortához négy lapot sütöttem, azaz összesen nyolc darab hét tojásos piskótát készítettem. Az új Miéle sütőm most is csodálatosan működött, 180 fokon 10 perc alatt készítette el őket. Alsó-felső sütést választottam hozzá, a sütési időt 10 percre beállítva. A sütő olyan okos, az utolsó percekben kiírja, hogy a maradék hőt használja fel. Gyönyörű piskótákat sütött!














A krém is kérdéses volt. Először a szinte mindenki által kedvelt csokisra gondoltam, de végül diós lett belőle, ami így utólag jó választásnak bizonyult. Főzött krém volt természetesen. Ehhez tortánként felfőztem és besűrítettem egy liter tejet 6-6 ek. liszttel, majd alaposan lehűtöttem. Mindkét adaghoz habosra kevertem 50 dkg margarint 50 dkg porcukorral, majd a közben kihűlt tejes krémmel is kihabosítottam. Végül belekevertem 70 dkg diót, egy -egy tasak szárított citromhéjat (mivel kezeletlen citromot nem kaptam) és egy kevés rumaromát a sofőrök miatt.
Készítettem még egy adag főzött krémet, azt már dió nélkül, a torták oldalának bevonásához.













Ezután következett a fondant. Kiskukta receptje szerint. Egy-egy fehéret és fél adag hagymahéj színűt gyúrta be.






















Másnap összeállítottam a tortákat. A lapokat megkentem krémmel, egymásra illesztettem, majd az oldalakat is bekentem, amire diót tapasztottam. A torták tetejét vékony rétegben vajjal vontam be, hogy a fondant majd jól rátapadjon. mentek a hűvösre.
Következett a legizgalmasabb és legfélelmetesebb rész, a rajzolás vagy festés.

Kinyújtottam egy fondant-t, megjelöltem rajta a torta nagyságát. Vékony ecsettel és terrakotta színű wilton pasztával rajzoltam. Ez a kép volt a modell, amit felnagyítottam:

A rajzot a fondant tetejére tettem, egy tompa ceruzavéggel óvatosan áthúztam a fő vonalakat, hogy a cukormasszába nyomódjanak, majd ecsettel átrajzoltam, a részleteket is hozzáadva. Nem volt egyszerű feladat. Amikor készen lett egy vékony műanyag lappal óvatosan alányúltam és a torta tetejére csúsztattam. A széleket krém díszítéssel fedtem el. A lógó is rákerült végül fondantból. Eredeti:












És cukorból:















2013. január 17., csütörtök

Melegszendvicskenyér





















Ennek a kenyérnek édes változata van már a blogon, talán több is (pl. ez a csokis), legyezőkenyérnek vagy harmonika kenyérnek-kalácsnak szokás nevezni. Az én melegszendvics imádó nagyfiam amikor először készítettem sós változatban, nagyon örült neki. Azóta így kéri, mikor sütsz megint melegszendvicskenyeret...
A tölteléke tulajdonképpen bármi lehet, de persze nálunk is a legmenőbb a sonkás és a kolbászos, netán a baconös. A pirított gombás meg egyenesen verhetetlen. Akkor sem kell kétségbe esni, ha mindenki más tölteléket szeretne, a kenyér eleje lehet ilyen, a közepe olyan, a vége ilyen és olyan.
Legutóbb is kétféle töltelékkel készült, de most nem feleztem a kenyeret, hanem egyik tésztalapra sonka, másikra kolbász, következőre sonka, majd megint kolbász került, míg az összes tészta el nem fogyott.
Társaságban, buliban is megállja a helyét, de maratoni filmnézés közben is verhetetlen. Az asztal közepére teszem a kisült még meleg kenyeret és mindenki tépi magának. Finom, forró tea jár mellé.
Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl víz (fele lehet tej)
  • 2 tk. só
  • 3 dkg puha vaj 
  • 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • sonka
  • kolbász
  • sok sajt (fele füstölt)
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgéppel állítom össze, ha szükséges, kevés vizet még adok hozzá, hogy kb. pizzatésztát kapjak. Letakarva fél órát kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, 2-3 mm vastagra nyújtom, majd akkora négyzeteket szabok belőle, ami épp belefér a dobozformába. A formát kibélelem sütőpapírral és az oldalára állítom. beleteszek egy tésztát, arra egy szelet sonkát, tetejére sok sajtot, majd megint tésztát. A következőre kolbász kerül, én elmorzsoltam, arra sajt, tészta, és így tovább, míg el nem fogy az összes.






















Ha kész a tetejét is megkenem kevés olvasztott vajjal, aki fényesebbre szeretné az megkenheti felvert tojással is és letakarva ismét fél órát kelesztem.


A sütőt ezalatt előmelegítem 180 fokra. Kb. 40-45 perc alatt sül készre.





2013. január 10., csütörtök

Tönkölyös bagett amaránttal



Tegnap végre elérkezett a nap, hogy kipróbáljam az új, gyönyörűséges és nagyon okos MIELE sütőmet. Bár  nincs még a helyén, nem bírtam tovább várni, a földön kucorogva tanulmányoztam a programokat, a lehetőségeket, majd figyeltem az első bagett minden másodpercét a kisfiam társaságában. 
A kezelési útmutatót már jó párszor elolvastam, és biztos vagyok benne, hogy jó párszor el is fogom még mire megismerjük egymást ezzel a szépséggel. 
A sütő 12 üzemmódban süt, több mint 50 automatikus programmal, tud párával kombinált sütést is, amit sült húsokhoz és kenyérfélékhez ajánl. Talán mondanom sem kell, hogy ezt a klímavezérléses programot próbáltam ki először egy egyszerű bagett recepttel.

Hozzávalók:
  • 250 g kenyérliszt
  • 50 g tk. tönkölyliszt
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. só
  • 10 g amaránt pehely
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 dkg élesztő és 100 g öregtészta)
  • 250 ml író
Egészen finomra őrölt teljeskiőrlésű tönkölylisztet kaptam, ilyennel még eddig nem találkoztam. A tésztát nem is sötétítette le nagyon.
Az amaránttal jó pár évvel ezelőtt ismerkedtem meg, amikor a gluténmentes gabonákkal foglalkoztam. Egészen különleges értékekkel bíró ősi növény, disznóparéjnak is hívják. Biológiailag jól hasznosuló vasból, kalciumból, cinkből és magnéziumból is a búzalisztnek a többszörösét tartalmazza. Bőségesen találhatunk benne vitaminokat is: riboflavin-, niacin- és tokoferol is van benne, sőt, a többi gabonától eltérően a B1 és az E vitaminon kívül aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag, és hasznos, hogy élelmi rostanyaga is jelentős, 7-15 százalékos. (forrás)
Kenyérfélékhez én a legjobban a puffasztott formáját szeretem használni, egészen puha, szaftos lesz tőle.

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem, majd elindítottam a dagasztás programot. A végén kikapcsoltam és így kelesztettem, azaz érleltem a tésztát 30 percen keresztül. 
Ezután lisztezett felületre borítottam, három egyforma darabba vágtam és gömbölyítettem őket. Letakarva keltek újabb 15 percig. 
Megformáztam a bagetteket és a sütőformába tettem. Mindössze 15 percig pihentek így, letakarva.
Ezután a még hideg sütőbe tettem a tepsit. Beállítottam a sütőt. Klímasütést választottam, két gőzlökettel, 220 fokon. Rögtön kérte is a vizet. Egy pohárban kell kimérni a megfelelő mennyiséget, a betöltőcső alá tenni, a gép felszívja, majd kezdődhet is a sütés. Felfűtési szakasszal indít, ami alatt a tésztagyönyörűen tovább kelt. A sütési idő legelején, majd a vége felé adagoltam neki, de ez még további kísérletezés tárgya lesz.
A tészta gyönyörűen kelt, majd sült a sütőben, öröm volt nézni. összesen 25 perc kellett neki.







Még jó langyosan megvágtuk, csodaszép lyukacsos szerkezete volt, a héja pedig annak ellenére, hogy a tészta csak tejtermékkel készült, ropogós lett.


Füstölt halas szendvicskrémet készítettem hozzá.

2013. január 7., hétfő

Bagett aszalt paradicsommal, parmezánnal, csilivel


Gyakorlatilag ugyanaz az ízvilág, mint az előző grissinié, sőt, hogy egészen őszinte legyek, ez a bagett volt először, a sikerén felbuzdulva készült a másik.
Még tavaly sütöttem, amikor az első Táncház volt a Borházban (jan. 26-án lesz a következő), ezzel szerettem volna viszonozni a kedves meghívást. 
Alap tészta az egyszerű bagetté volt, azt ízesítettem:
Hozzávalók:
  • 40 dkg kenyérliszt (a jó minőségű finom is megteszi)
  • 2 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • 1 púpos tk. só
  • 2 ek. olaj az aszalt paradicsomról
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4-5 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • 5 dkg apróra vágott szárított sonka
  • fél mokkáskanál szárított chili
Az aszalt paradicsom kivételével az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem, majd elindítottam a dagasztás programot. A kisebb darabokra vágott paradicsomot csak az utolsó öt percben tettem hozzá, hogy a gép ne tudja teljesen péppé dolgozni. 
A tésztát kelesztőtálban hagytam harminc percig pihenni. Lisztezett felületre borítottam, három egyforma darabba vágtam, majd gömbölyítettem őket. Letakartam és pihenni hagytam további 10-15 percig.
Ezután megformáztam és a bagett sütőbe tettem őket. Ismét kelni hagytam harminc percig.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 200 fokra.
A megkelt tésztákat pengével bemetszettem, alaposan lepermeteztem vízzel (ha van itthon, akkor még egy XXL méretű sütőzacsiba is belehúzom), majd 18-20 perc alatt ropogósra sütöttem.




2013. január 3., csütörtök

Főzőverseny gyermekeknek!

Az én gyermekeim már túlkorosak, de sok kedves ismerősöm, barátom gyermekéről tudom, hogy nagyon szeretnek a konyhában alkotni. Nekik szól:

Kiskuktából lesz a Nagykukta!

Folytatódik a gyerekeknek szóló főzőverseny!



A Dining Guide a KukTanodával karöltve 2011-ben főzőversenyt hirdetett 10-15 év közötti hobbiséfeknek. A nagy sikerre való tekintettel, a KisKukta Főzőverseny folytatódik – ezúttal szakács és cukrász kategóriában.
Jelentkezni egy fotóval illusztrált recepttel vagy egy 5 percnél nem hosszabb – akár mobiltelefonnal készített – és a YouTube-ra feltöltött videóspottal lehet, melyben a rövid bemutatkozás mellett a pályázó elkészít egy általa kiválasztott ételt.
Jelentkezési határidő: január 27. éjfél
A pályázók közül a Dining Guide szerkesztősége választja ki azokat, akik február 17-én és 24-én próbafőzésen vehetnek részt az elődöntőben a KukTanodában. A próbafőzést egy szakmai zsűri követi nyomon, ők választják majd ki azt a 10 szerencsést, aki a döntőbe kerül. A döntő összecsapást március 2-án rendezik a KukTanodában!
Az első 3 helyezett (mind a hobbiséf, mind a hobbicukrász kategóriában) értékes nyereményeket kap és az áprilisi Street Food Show-n neves séfek és bloggerek kuktája lehet. Itt hirdetik majd ki az eredményt is.
További információ és jelentkezési lap letöltése: http://www.diningguide.hu/kiskukta/palyazat/etterem-informacio-8449
A jelentkezési lapot a szerk@diningguide.hu címre várják.


Grissini aszalt paradicsommal, parmezánnal, csilivel


Szilveszter éjszakára készítettem ezeket a jó kis fűszeres grissiniket, azaz ropogós kenyérrudakat. A fenti fűszereken kívül volt még benne némi rozmaring, kevés citromhéj, valamint a füstös íz kedvéért egy kis szárított sonka is. Tökéletes borkorcsolya volt.
Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. olívaolaj (az aszalt paradicsomról)
  • 4-5 db aszalt paradicsom
  • egy-két csipet szárított csili
  • egy teáskanál aprított friss rozmaring
  • egy negyed citrom reszelt héja
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • 5 dkg szárított sonka 
  • kb. 2 dl víz
  • 1,2 dkg friss élesztő
Az olajat, a paradicsomot, a parmezánt, a rozmaringot, a citromhéjat, a csilit és a kisebb darabokra vágott sonkát botmixerrel vagy késes aprítóval pürésítjük.
Dagasztógépbe mérjük a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Hozzáadjuk a pürésített fűszereket és kissé keményebb tésztát dagasztunk. 
Letakarjuk és 30-40 percig hagyjuk pihenni. 
Ezalatt előkészítjük a sütőlemezeket. Méretre vágjuk a sütőpapírt és tetszés szerint egyenletesen megszórjuk nagy szemű sóval, szezámmaggal, mákkal, stb...Félretesszük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan téglalap formára igazítjuk, majd egy éles késsel vékony szeletet vágunk belőle. Megsodorjuk és az előkészített tepsire tesszük, a helyétől egy-két cm-re. A tepsin gurítjuk a helyére, így körben felveszi a leszórt fűszereket vagy magokat.















200 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt ropogósra sütjük.


2013. január 1., kedd

Lencsesaláta

















Boldog Új Évet kívánok minden kedves Pékség olvasónak!

Újév napjához rengeteg babona, szokás tartozik. Ezen a napon pl. nem szabad kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket. Nem szabad veszekedni, mert az egész évünk veszekedéssel telik majd. Nem szabad baromfihúst enni, mert elkaparja a szerencsénket. A hal is tiltott, mert elúszik vele, kivéve a folyó parti vidékeken, mert ott ahány pikkely, annyi pénz áll a házhoz. Szilveszter napján tilos minden ételt elfogyasztani, hogy az újévben se szenvedjünk hiányt....
Ezen a napon érdemes felvágni egy egész kenyeret, hogy egész évben legyen kenyerünk. Hosszúra kell nyújtani a rétest, a boldogságunk miatt. Ha korán reggel friss kútvízzel mosakodunk szerencsénk lesz, frissek és egészségesek leszünk. Töltsük tele az összes kiürül vagy félig lévő tárolódobozt (liszt, cukor, só, fűszerek,kávé, stb....)hogy egész évben bőséggel éljünk!
És amit szinte mindenki betart, együnk lencsét, hogy az új évben se ürüljön ki a pénztárcánk! Nos, én biztos ami biztos alapon a szilveszteri vacsorához lencsesalátát, újév napjára pedig lencselevest készítettem. Azt gondoltam, hogy a kiskorú szakasz (ahogy a barátnőm emlegeti a gyermekeket) nem is fogja majd megkóstolni a salátát, de kellemesen csalódtam, ízlett nekik is, és az egyébként nem nagy lencsefogyasztó barátainknak is.
Apukám mindig azt mondta, amit ezen a napon teszünk, azt fogjuk egész évben is tenni. Ezért úgy gondoltam, ma rögtön írok egy bejegyzést, hogy egész évben meglegyen az ihlet és lencsével kezdem, hogy a gazdagság is velünk tartson és most nem feltétlenül a pénzbeli gazdagságra, hanem a barátokra, kedves olvasókra is gondolok!

Mivel előző este elfelejtettem beáztatni, kuktába tettem és 15-20 percig főztem egy fej hagyma, és egy gerezd fokhagyma meg persze némi só és bors társaságában kb. 20-25 dkg lencsét. A lényeg, hogy megpuhuljon, de ne főjön szét.
Leszűrtem és hagytam kihűlni (a hagymát, fokhagymát kidobtam).
Míg hűlt egy fej lila sonkahagymát vékony karikákra vágtam és lesóztam. Állni hagytam, így veszített az erejéből és az illatából is.
Kisebb darabokra vágtam 4-5 db olajban eltett aszalt paradicsomot is.
Egy serpenyőben füstölt, szárított sonkát, amit előzőleg csíkokra vágtam, kevés olívaolajon kissé lepirítottam. Kiszedtem a sonkát és a forró zsiradékhoz adtam még egy keveset a paradicsom olajából, majd tettem hozzá egy teáskanál mustárt, és egy szardellafilét. Krémesre kevertem.
Egy tálban összekevertem a lencsét, a kinyomkodott hagymát, az aszalt paradicsomot és a megpirított sonkát.2-3 ek. kapribogyót és egy szál felaprított szálzellert is belekevertem. Ráöntöttem az ízes olajat, majd egy kis citromlevet is facsartam a salátára.Végül borsoztam és megszórtam friss petrezselyemzölddel.