Oldalak

2023. április 9., vasárnap

Mákos krémes


 

Mákimádóként régóta szemeztem már ezzel a sütivel. Mákos krémes vagy Francia mákos krémes néven található meg sok helyen a receptje. Átnéztem jópárat, végül kiválasztottam egyet és nagyjából azt készítettem el. A recept gyűjtőoldalon volt, nem találtam meg, hogy konkrétan kinek a receptje. 

Mézes laphoz:

40 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

2 ek méz

10 dkg puha vaj

2 db L -es tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

egy csipet só

Mákos piskótához:

6 db tojás

15 dkg cukor

3 evőkanál víz

0,5 dl napraforgó olaj

15 dkg finomliszt

0,5 tasak sütőpor

15 dkg mák

1 citrom reszelt héja

Krémhez:

3 tojássárgája

2 tasak vaníliás pudingpor

10 dkg kristálycukor

7 dl tej

12 dkg porcukor

25 dkg vaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A mézes laphoz átszitálom a lisztet, elvegyítem a cukorral, a szódabikarbónával és egy csipet sóval. A közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a tojásokat, a mézet és a puha vajat. Gyors mozdulatokkal közepesen lágy tésztát gyúrok. Elfelezem (pihentetni nem kell) és egymás után 2 lapot sütök egy nagy, kb. 38x30 cm tepsi hátulján, egyenként kb. 8-9 perc alatt.

A lapokat úgy szoktam sütni, hogy a tepsi méretének megfelelő nagyságú sütőpapírokat levágok, azon nyújtom ki a tésztát és emelem a tepsi hátuljára. Amikor kész, rácsra csúsztatom. A kisült lapokkal óvatosan kell bánni, mert törékenyek.

A mákos piskótához eredetileg szemes mákot ír a recept, én kávédarálón kissé átforgattam, megtörtem a szemeket. 

Robotgéppel habosra keverem az egész tojásokat a cukorral, kb 8-10 perc alatt. Ezután hozzáadom a vizet, az olajat, és a citrom reszelt héját. A lisztet, a mákot és a sütőport elkeverjük, majd több részletben óvatosan a tojásos krémbe forgatom. Sütőpapírral kibélelem ugyanazt a tepsit, aminek a hátulján kisütöttem a lapokat és a masszát óvatosan belesimítom. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A kész piskótát rácsra teszem hűlni.

Amikor kezeletlen héjú citromom (vagy narancs) van és a héjára éppen nincs szükségem, lereszelem és üvegbe töltöm. Szórok rá kristálycukrot, az üvegre ráteszem a tetejét és a hűtőben tartom. Süteményekhez ebből szoktam tenni a tésztába, sokkal aromásabb, mint amikor frissen reszelem bele a citromhéjat. 

A krémhez a tojássárgájákat a kristálycukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan elkeverem, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzöm. A krém tetejére fóliát simítok és teljesen kihűtöm. 

A vajat és a porcukrot egy robotgéppel kihabosítom, azután a kihűlt vaníliás krémet kanalanként hozzáadagolom és simára dolgozom.

A sütemény összeállításához az egyik mézes lapot süteményes tálcára teszem, a vaníliakrém felét rákenem, erre jön a mákos piskóta, majd a krém másik fele. Végül a második mézes lappal befedem. A süteményt fóliával lefedem és másnapig hűvösre teszem. Porcukorral finoman meghintve kínálom. 



Megjegyzés: A krém készülhet 3 pudingból, egy liter tejjel, simán elbírja a sütemény. A porcukor helyett akár csokoládéval is be lehetne vonnia a tetejét. 

Forrás: Receptneked


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése