Oldalak

2013. április 18., csütörtök

Tönkölykifli


Valójában burgonyás tönkölykifli, mert a tésztájába került az ebédre főzött burgonya főtővizéből, és a maradék krumplipüréből is. Abból nem sok, épp csak annyi, hogy a héja még ropogósra süljön, de a bélzete tovább maradjon puha.
A kiflihez előző este készítettem öregtésztát, a lehető legfrissebbet szerettem volna a tésztába tenni. Az öregtészta is felesben tönkölyliszttel készült, azaz 250 g kenyérliszthez 250 g tönkölylisztet, 3 dl vizet és 1 dkg friss élesztőt adtam. Alaposan összegyúrtam és letakarva a konyhapulton hagytam egész éjszakára.

Hozzávalók a kiflihez:

  • 40 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 20 dkg tk. tönkölyliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 1 ek. krumplipüré
  • 3 ek. olaj
  • kb. 3 dl a krumpli főzővizéből
  • 30 dkg öregtészta
  • 1,5 dkg élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem, csupán a folyadékból tartottam vissza kb. 50 ml-t, és elindítottam a dagasztást. Figyelni kell a tésztát, és apránként hozzáadni a többi folyadékot. A burgonya dagasztás közben folyamatosan lágyítja a tésztát, ezért az óvatosság. nekem kellett a 3 dl folyadék, de ez nagyon függ a leszűrt lé sűrűségétől, sőt úgy gondolom, a burgonya minőségétől is. A lényeg, hogy a kenyértésztánál egy kicsit lágyabb, pizzatésztához hasonló tésztát kapjunk, ami kellően lágy a formázáshoz, de semmi esetre sem ragad.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálban 30 percig hagytam kelni (azaz érni). 
Ezután lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma darabba vágtam. A darabokat egyesével gömbölyítettem, vagyis kis cipócskákat formáztam belőlük.






















Letakartam őket és 10-15 percig ismét pihenni hagytam. Ezután egyesével hosszú, ovális csíkot nyújtottam belőlük:






















A nyújtófát a tészta felső szélére tettem és felsodortam. A sodrás két kézzel történik, méghozzá kifelé, oldal irányba sodorva a tésztát, nem pedig magunk előtt egyenesen feltekerve. Sodrás közben óvatosan húzom, nyújtom a tésztát, de arra ügyelek, hogy ne feszítsem túl, nehogy megszakadjon.

















Miután feltekertem kifli formára hajlítottam és sütőpapíros tepsire ültettem őket. 6-6 kifli fért el egy-egy jókora tepsin.






















Egy fóliával letakartam a kifliket és 35-40 percig kelni hagytam.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 200 fokra, légkeveréssel.
A megkelt tésztát alaposan lepermeteztem vízzel és úgy toltam a tepsiket a forró sütőbe. 18 perc alatt sültek ropogósra.
Rácsra szedtem őket hűlni, és kevés vízzel azonnal le is permeteztem, hogy szép fényesek legyenek.

9 megjegyzés:

  1. Szerintem is csodajól néznek ki, de engem érdekelene, hogy miért lényeges az, hogy az öregtészta friss legyen? Másképpen viselkedik, ha már többet állt? És ez a "mindennapi kenyerünknél" is lényeges? Azt én is sütöm naponta, és eddig még csak dicséretet kaptam érte.
    Köszi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Limara ! Már régóta követőd vagyok, nemcsak itt, de a konyhában is... Mindig csodás dolgokat készítesz , ez ismét egy nagy családi kedvenc lesz, úgy gondolom.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Limara!

    A receptben kétszer van megadva az olaj mennyisége és eltérően. Akkor most mennyi szükséges? Most kettőt tettem bele,csak,ha legközelebb sütném. Köszönöm előre is!!
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! :)

    3 ek. olaj kell bele...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Limara!

    Azt írtad,hogy krumplipüré és a krumpli főzővizéből 3 dl kell a tésztába. Ha ezekből nem tennék bele,akkor elhagyható vagy pótolni kell valami mással (pl. vízzel)? Előre is köszönöm a válaszod! :)

    VálaszTörlés
  7. persze, folyadék akkor is kell a tésztába, 3 dl. pl. víz vagy tej vagy felesben...

    VálaszTörlés