Oldalak

2009. november 20., péntek

Spenótos ricottával töltött kenyér



Első gondolatom a palacsinta volt ennek a tölteléknek. Meg is sütöttem tegnap őket, de végül nem volt időm befejezni, így lekváros, kakaós és fahéjjas töltelékkel végezték. Pedig szépen elterveztem, hogy megkenem a palacsintákat, felvágom 4-5 cm-es darabokra, majd beleállítgatom egy sütőtálba és valamilyen mártással nyakon öntve összesütöm.
A ricottám szavatossága sürgetett, így ma újra kellett gondolnom. Kenyérben végezte. Az elgondolás maradt, megkentem a tészta csíkokat, majd kettévágtam őket, így sorakoztattam a doboz formába. Nem csak finom, de gyönyörű is lett.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 ek. burg. pehely
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
Töltelék:
  • kb. 25-30 dkg spenót
  • 25 dkg ricotta
  • só,
  • bors
  • 1 ek. vaj
A tésztát a szokásos módon bedagasztattam a géppel, ha nagyon lágy 1-2 ek. liszt mehet hozzá. Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni.
Míg kelt, elkészítettem a tölteléket. A spenótot megmostam, megpucoltam, lecsepegtettem. A vajat megolvasztottam, rádobtam a szép zöld leveleket, sóztam, borsoztam. Addig pároltam, míg a kiengedett levét elfőtte. Facsartam rá pár csepp citromlevet, hagytam kihülni. Ezután kevertem el a ricottával.
A megkelt tésztát 4 egyforma darabba vágtam, hosszú csíkot nyújtottam belőlük. Megkentem a krémmel, majd feltekertem őket. Egy éles késsel félbevágtam a tekercseket.

Vágott felükkel felfelé kerültek a sütőpapírral bélelt formába. Hagytam megint kelni, a hűvös konyhámban  kellett majd egy óra, hogy duplájára emelkedjen. 180 fokos sütőben sült 40 percig.    
  
Muszáj volt még forrón megvágni:



21 megjegyzés:

  1. Igen, gyönyörű lett.Biztos vagyok benne, hogy legalább olyan finom, amilyen szemet gyönyörködtető.

    VálaszTörlés
  2. Ez bizony nem kenyér, hanem csiga! :) Az pedig jó dolog :) És szépek is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki :) Én önmagában, csigaként is el tudnám képzelni

    VálaszTörlés
  4. Jaj de gyönyörű lett!!! Ebben a ronda ködös időben olyan ez a kép,mintha ragyogna a nap rám kenyér képében.
    És hát spenótos,de kár hogy messze vagy.....

    VálaszTörlés
  5. Hmmm, én is ki akarom próbálni a spenótos tölteléket! Az Aranycipóban lehet kapni spenótos levelet, és nagyon izgatja a fantáziámat, hogy házilag is elkészítsem! :) Na majd karácsony után, most gőzerővel bonbonozok! :D

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép! Biztos finom is volt.

    VálaszTörlés
  7. Hűűűűűűűű de csudiszép!!!!!!

    VálaszTörlés
  8. Én szoktam ilyeneket csinálni falatkáknak: ujjnyira göngyölöm össze. Melegen és hidegen is finomak, sőt szeretem már szárazon is (ha marad).

    Másrészt, érdemes lazac filét vagy sonka szeletet/kockát hozzátekerni. Mindkettővel felséges lakoma lesz. (A Frostától szedtem az ötletet. ;-D)

    Végül, nem csak kelt tésztákkal jók, hanem levelessel is, rétessel is és vajassal is (persze sós vajassal). Nálam kedvfüggő, hogy melyiket csinálom...

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű. Biztos nagyon finom. Mmmm. *nyálcsorgatás*

    VálaszTörlés
  10. Jaj, ez megint milyen jó lett!:)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Limara!

    szakértői segítségedet kérem. mivel hétközben nincs időm sütni, arra gondoltam, hogy előre begyúrnám a kenyér, kifli és kalács tésztákat és lefagyasztanám. Csak azt nem tudom, hogy kelesztés előtt, vagy kelesztés után fagyasszak? Vagy kelesszem meg a tésztát, gyúrjam össze és akkor fagyasszam? Vagy süssem meg és már készen fagyasszam le? Neked vannak ilyen jellegű tapasztalataid?

    Üdvözlettel:
    Kati

    VálaszTörlés
  12. Júújdejól néz ki! a héten elkészítem, az tuti!
    köszi Limara! :)

    VálaszTörlés
  13. Kati!

    Az én tapasztalatom: a pogácsát megsütve lehet fagyasztani, a kenyeret frissen kisülve (persze kihűlve) érdemes, mindkettőt a fagyasztós zacskóban kell kiengedni szobahőmérsékleten, olyanok lesznek, mintha épp most hűltek volna ki. (Én lefagyasztok minden olyan kenyeret, kenyérfélét, ami megromlana egyébként. Mivel a hűtőben kap némi párát is - az okot nem tudom - kiengedve frissebb állagú lesz, mint ahogy betettem. Vendégségek után a pogácsát le szoktam fagyasztani, ha jön valaki, kb. egy óra alatt kienged - és tényleg olyan, mintha aznap sült volna ki. A szeletelt kenyeret pedig pirítósnak elkészítve rögtön lehet enni, ha nem pirítósnak szeretnéd, akkor 2-4 óra a zacsiban.)

    A pitáról viszont konkrétan tudom, hogy a második kelesztés után, külön-külön elcsomagolva lehet fagyasztani, és kiolvasztás nélkül mehet a sütőbe. De kisütve is be lehet tenni, és étkezés előtt megmelegíteni, amit amúgy is érdemes megcsinálni (ha a boltban olcsón adják, akkor be szoktam tárazni belőle a fagyasztóba).

    VálaszTörlés
  14. Kedves Limara,
    Igazan gratulalok a szuper bloghoz!
    En egyenlore meg csak olvasgatni, nezelodni jarok ide, de ami kesik nem mulik:)
    Kerdezni szeretnek: tobb receptben olvastam a hozzavalok kozott a burgonyapelyhet. Volt ahol fel volt tuntetve h elhagyhato. Szeretnem tudni, h mi lenne a funkcioja? Mit tesz a tesztaval, amiert erdemes beszerezni? En mar csak iyen kivancsi fajta vagyok..

    Koszonom a valaszod elore is:)
    Sze napot,
    Katya

    VálaszTörlés
  15. Szia Katya! Igen, az én mániám a burg. pehely, de egyáltalán nem szükséges a tésztába. A keményítő tartalma jót tesz a tésztának, megtartja a sikérvázat, szebben kel tőle a kenyér, valamint puhább, szaftosabb lesz a bélzete is.:)

    VálaszTörlés
  16. Szia Limara!
    Mángolddal fogom kipróbálni délután, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Limara!

    Szerinted ez működne spenót helyett rukkolával?
    Köszi

    VálaszTörlés