Oldalak

2022. április 23., szombat

Medvehagymás csavart kifli

 


Megérkezett az új és csodaszép Miele sütőm. Nagyon szép, és még annál is okosabb, első pillantásra összhangba kerültünk, hosszú barátság lesz közöttünk úgy érzem :) 

Többféle automatikus programja van, tud légkeveréssel, alsó-felső sütéssel sütni, és különböző grillfokozatokkal, de az én kedvencem a klímavezérlés, a gőzös sütés. Majd később erről is részletesebben mesélek. 

Elsőként egy egyszerűbb kiflit próbáltam ki benne. Különlegessége, hogy enyhén édeskés a tésztája, amihez nagyon jól passzol a medvehagymás kence és a sajt. Ebből az adagból 8 szép nagy kifli lett, azt gondoltam hármunknak két napig is kitart, de nem, szóval ha nagyobb a család nyugodtan duplázzátok meg az adagot.

Tészta hozzávalói:

350 g finomliszt

1 ek. burgonyapehely

20 g porcukor

100 g hideg tej

100 g hideg víz

12 g friss élesztő

1 közepes méretű tojás

1 csapott teáskanál só

25 g puha vaj

1 ek. olívaolaj

 

Medvehagymás krém hozzávalói:

60 g puha vaj

3-4 szál medvehagyma

nagy csipet só

50 g reszelni való sajt

 

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a burgonyapelyhet és a porcukrot, majd alaposan összevegyítjük.

Mérőpohárba öntjük a tejet és a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Futtatni nem kell. A tojást felverjük és kb. a kétharmadát az élesztős keverékhez öntjük. A maradékot félretesszük a lekenéshez.

A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a nedves hozzávalókat. Egy spatulával addig keverjük, amíg az összes liszt nyirkos lesz. Ezután kézzel, erőteljes mozdulatokkal 7-8 percen keresztül dagasztjuk a tésztát. A tálat letakarjuk és 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a puha vajat, és az olívaolajt, majd további 5-6 percen keresztül gyúrjuk a tésztánkat, amíg a só feloldódik és a vaj tökéletesen a tésztába simul.

Vékonyan kivajazunk egy tálat, a tésztát beleforgatjuk, hogy körben bevonja a zsiradék, majd egy fóliával lefedjük. 23-24 fokos hőmérsékleten kb. 50 percen keresztül kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát deszkára tesszük és 16 egyforma darabra osztjuk. Mindet gömbölyítjük és egy fóliával letakarva 15 percig pihenni hagyjuk.



Közben két tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A pihentetett gombócokat a tenyerünkkel kilapítjuk és szorosan feltekerjük. A rövid tésztarudakat egymás mellé sorakoztatjuk. Amikor az összessel készen vagyunk, egyesével kb. 28 cm hosszúságúra sodorjuk úgy, hogy a közepén vastagabbra hagyjuk, a két végét pedig elvékonyítjuk. Két tésztarudat X alakban magunk elé teszünk, majd a szálakat mindkét oldalról egymással többször keresztezzük. A fonatokat a tepsire tesszük egymástól kb. 5 cm távolságra.



Egy fóliával letakarjuk és a kifliket 30 percig kelni hagyjuk. A második tepsit érdemes addig hűvösebb helyre, pl. kamrába tenni.

Elkészítjük a tölteléket. A medvehagymát finomra aprítjuk és a csipet sóval együtt a puha vajhoz adjuk. A krémet egy kisebb habzsákba, vagy vastagabb tasakba tesszük, és sarkán kb. fél cm-es lyukat vágunk. A sajtot a reszelő nagy lyukán lereszeljük.



A MIELE sütőt bekapcsoljuk, az alsó-felső sütés programot kiválasztjuk, a hőt 180 fokra állítjuk.

A közben megkelt kifliket vékonyan lekenjük a felvert tojással, majd a tészta tetejére, teljes hosszában, a medvehagymás krémből csíkot húzunk. Mindre teszünk a lereszelt sajtból.



A tepsit betoljuk az előmelegített sütőbe és a kifliket kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Amíg az első tepsi sül, a másodikon lévő kifliket is lekenjük tojással, ráhúzzuk a krémet, és meghintjük a sajttal. Végül azt is kisütjük.

A kifliket rácsra tesszük hűlni. Frissen kínáljuk. 





Megjegyzés: a tésztát dagasztógéppel is összeállíthatjuk, ebben az esetben készítsünk még mellé 3-4 ek. vizet és szükség szerint adagoljuk a tésztához. A gépek több folyadékot képesek a tésztába dolgozni. 

Tipp: Ha nincs medvehagyma szezon, a vajhoz reszeljünk egy gerezd friss fokhagymát, majd vágjunk apróra snidlinget, vagy újhagyma zöld szárát, esetleg petrezselymet.