2013. december 3., kedd

Teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér






















Nagyon finom, laza szerkezetű, mégis egészségesebb(nek mondott) kenyeret hoztam. Van benne tk. búzaliszt (helyette jó a tönköly is), rozsliszt és zabpehely is. Magokkal is lehetett volna dúsítani, de azokat most kihagytam belőle.
Az ilyen vagy ehhez hasonló tésztákat általában joghurttal készítem, de most épp nem volt itthon, így tejfölt tettem bele, azzal is remek, szaftos kenyér sült. Került bele még 1 teáskanál méz, mert szelídíti a teljes kiőrlésű lisztek erőteljes ízét, a zabpehelyhez meg különösen jó, de a kenyér színét is szebbé teszi.
Az első kelesztés után én kettévettem a tésztát és külön, egymás után sütöttem ki őket öntöttvas lábasban. Természetesen egyben, akár jénaiban, akár más fedeles edényben is megsüthető.

Hozzávalók:

  • 250 g BL 80 kenyérliszt
  • 100 g tk. búzaliszt (vagy tönköly)
  • 100 g tk. rozsliszt
  • 50 g zabpehely (apróbb szemű)
  • 1 tk. sikér
  • 250 g öregtészta
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. méz
  • 100 g tejföl
  • kb. 3 dl víz
  • 12 g friss élesztő
Tálba mérjük a liszteket, a zabpelyhet, a sikért és a sót. Alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk.
Ide öntjük a vizet, a tejfölt, a mézet, és az olajat. Kisebb darabokra szedjük az öregtésztát, úgy adjuk a többi hozzávalóhoz, majd legvégül a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
Kb. 10-15 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Könnyűnek, de nem ragacsosnak kell lennie. Akkor jó, ha nem ragad a deszkához, a felülete sima és szép fényes.
Vékonyan kiolajozunk egy kelesztőtálat, beletesszük a tésztát, letakarjuk és kb. 30-40 percig kelesztjük (érleljük).
Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel is elvégeztethetjük a munkát. Utóbbi nálam mindig nyitott tetővel dolgozik.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk és óvatosan átgyúrjuk. 
Letakarjuk és kb. 10 percig pihentetjük. 
Ruhával kibélelünk két kb. egyforma kelesztőkosarat (valamilyen kerek tálat),  és liszttel meghintjük.
A pihentetett tésztából cipókat formázunk és az előkészített kosarakba tesszük, fejjel lefelé.
Az egyiket szobahőmérsékleten hagyjuk, a másikat betesszük a hűtőbe.
Kb. 60 percig hagyjuk kelni szobahőn, ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a vaslábast is a sütőbe tesszük, átforrósítjuk.
A megkelt tésztát óvatosan a forró edénybe fordítjuk, pengével bemetsszük, rátesszük az edény tetejét és betoljuk a sütőbe. 
Kb. 40 perc alatt sül pirosra.
A sütés félidejében elővesszük a másik tésztát a hűtőből és hagyjuk, hogy átvegye a szobahőt. 
Amint kisül az első, azonnal a helyére fordítjuk a második cipót és ugyanúgy sütjük.
Rácson hűtjük ki őket.






12 megjegyzés:

Medora írta...

Milyen ropogós lehet a héja. Egy kis vajjal, mennyei vacsora!

Unknown írta...

De jó, már régen várok olyan receptet, amiben a liszt fele teljes kiőrlésű! :)
A tejfölt vajon lehet helyettesíteni szója joghurttal?

Limara írta...

Kedves Zsuzsanna! Sok ilyen van az oldalon...:)
Próbálni kell, soha nem használtam még szójajoghurtot, de ha csak vízzel készül, úgy is remek lesz...

JuditAnnácska írta...

Kedves Limara!
A kenyérsütő gép tetejét mennyi idő után csukod le?
Ha öregtészta és friss élesztő helyett szárítottat használok, mennyi szükséges?
Nagyon jó az oldal, gratulálok!
Judit

Unknown írta...

Kedves Limara!

Először a expressz croissan-al bűvöltél el azután meg ezzel a csodás cipóval. Apukán elég kritikus a kenyerekkel, amikor mondtam mi készül csak hümmögött, hogy minek ennyire túlcifrázni. Viszont amikor megkóstolta közölte ez tökéletes! Igaz nekem nem volt itthon tejföl, ezért házi joghurt került bele. :-)
Ezer köszönet ezekért a csodás receptekért!
Most tönkölyös kifli sül, remélem az is ilyen felséges lesz.

Marcsi

Limara írta...

Köszönöm! Végig nyitott tetővel dagaszt a gép, amikor kész a dagasztás, akkor kikapcsolom a gépet és lecsukom a tetejét, így kel a gépben a tészta...
1 csomag porélesztő kell

Timi írta...

Múlt héten megsütöttem életem első kenyerét, egy öregtésztás fehér kenyeret a recepted szerint, csak az élesztő mennyiségét néztem el, 10 g helyett 25 g-ot. Nem tudom, hogy ettől volt-e, de az amúgy formás kenyérke élesztő szagú volt felvágva, az íze nem volt olyan rossz, de nem is volt az igazi. Elsőre nem vettem le a jénai tetejét sütéskor, így nem lett olyan jó kis vastag héja sem, valamint nem cserepesedett a kenyér. Tegnap ezt a teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyeret próbáltam ki. Az öregtésztám pár nap alatt teljesen elkovászosodott, ez normális? A tészta szépen kelt, megformáztam, (én nem választottam ketté a tésztát), hagytam 50 percig kelni, majd bevagdostam 3 helyen a tetejét. Ekkor vettem észre, hogy a tészta felszíne alatt egy óriási buborék van, ami lassan ki is lyukadt. Féltem, hogy túlkelt a tésztám, ezért gyorsan be is raktam a sütőbe. Sülés közben egy másik felszín alatti buborék is megnyílt, így kinézetre nem lett olyan szép, mint az első kenyerem. A sütés vége előtt 15 perccel levettem jénai tetejét, ennek köszönhetően szép vastag héja lett a kenyérnek. Most reggel megkóstoltam, és az íze az, amit én már régóta kerestem. :-) Az állaga jó, nem morzsálódik. Sajnos nem cserepesedett most sem, de talán majd egyszer az is sikerül.
Limara, örülök, hogy ráakadtam a blogodra, köszönöm a hasznos tanácsokat! :-)

Linababa írta...

Szia! Tudnál segíteni kérlek? A sikért kihagyhatom, vagy pótolhatom valamivel a tésztában? Holnap szeretném megsütni a kenyeret, de már nem lesz lehetőségem vásárolni...Köszönöm: Lina

Limara írta...

kihagyhatod, de kicsit tömörebb lesz a tésztád...

Anika írta...

Kedves Limara!
Mivel vigyáznom kell a szénhidrátra és a kalória bevitelre fehér kenyérről át kell állnom egy megfelelő receptre,megpróbáltam graham lisztből sütni kenyeret,meg is kelt szépen de amikor betettem a langyos jénaiba nem történt semmi így 40 perc után betettem a sütőbe és lapos maradt a kenyér.Mit nem csinálok jól?nem lehet csak grahamból kenyeret sütni vagy kérhetnék egy szénhidrát csökkentett receptet Öntől?Előre is köszönöm válaszát!

Limara írta...

A tk. tészták gyorsabban kelnek, viszont nem nőnek akkorára, mint a fehér lisztes kenyerek, így arra tippelek, hogy túlkelhetett....

Bajtay László írta...

Kedves Limara,

Megsütöttem ezt a kenyeret, isteni, nagyon finom! Jénaiban sütöttem mint a jól bevált fehér kenyeret, de ennek nem lett ropogós cserepes héja. Lehet ennek olyan héját varázsolni valami trükkel, vagy nem lesz olyan sose mert teljes kiőrlésű? Köszönöm!